Το Εορτολόγιο της Τετάρτης 24 Μαΐου 2023. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Ο Όσιος Συμεών ο Θαυμαστορείτης. Ο Όσιος Κυριακός εξ Ευρύχου Κύπρου. Οι Άγιοι έντεκα χιλιάδες διακόσιοι οκτώ Μάρτυρες επί Ηλιογάβαλου.

Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Eις χιλιάδας στερροί ευθηνήσατε, Η φησι Δαβίδ ψαλμικώς Προφητάναξ.

Οι Άγιοι έντεκα χιλιάδες διακόσιοι οκτώ μαρτύρησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Ηλιογάβαλου (218 – 222 μ.Χ.).

Ο Άγιος Μελέτιος, ο αρχηγός ας πούμε της μαρτυρικής αυτής σειράς, υπηρετούσε στρατιώτης μαζί με δύο άλλους Αγίους τον Στέφανο και τον Ιωάννη. Καταγγέλθηκαν ότι πίστευαν στο Χριστό και διατάχτηκαν να τον αρνηθούν.

Επειδή όμως δεν το έπραξαν, υποβλήθηκαν σε φρικτά βασανιστήρια. Τελικά τον μεν Μελέτιο απαγχόνισαν, τους δε Στέφανο και Ιωάννη αποκεφάλισαν. Αλλά ο Σεραπίων ο ειδωλολάτρης, όταν είδε τον Άγιο Μελέτιο με την προσευχή του να συντρίβει τα είδωλα του ναού, πίστεψε.

Επίσης ο Καλλίνικος ο μάγος, όταν είδε και αυτός ότι ο Μελέτιος δεν έπαθε τίποτα από το θανατηφόρο δηλητήριο πού του είχαν ποτίσει, πίστεψε και αυτός. Και οι δύο αφού ομολόγησαν σταθερά το Χριστό, αποκεφαλίστηκαν.

Όμως, στη θέα του μαρτυρίου τους, πίστεψαν και έδωσαν τη ζωή τους για το Χριστό, δώδεκα κόμιτες και Τριβούνοι, τρεις γυναίκες, η Μαρκιανή, η Παλλαδία και η Σωσάννη, δύο νήπια, ο Κυριάκος και ο Χριστιανός, και ακολούθησε ένα πλήθος μαρτύρων πού ο αριθμός τους φτάνει έντεκα χιλιάδες διακόσιοι οκτώ Μάρτυρες (11.208)!

Ο Άγιος Μελέτιος ο στρατηλάτης και οι συν αυτώ Μάρτυρες Ιωάννης, Στέφανος, Σεραπίων ο Aιγύπτιος, Καλλίνικος ο μάγος, Μαρκιανή, Παλλαδία, και Σωσάννη, Κυριάκος και Χριστιανός τα Νήπια, δώδεκα κομήτες και τριβούνοι, Φήστος, Φαύστος, Μάρκελλος, Θεόδωρος, Μελέτιος, Σέργιος, Μαρκελλίνος, Φήλιξ, Φωτεινός, Θεοδωρίσκος, Μερκούριος και Δίδυμος, καθώς και άλλοι έντεκα χιλιάδες διακόσιοι οκτώ Μάρτυρες

Διαβάστε επίσης τις προσευχές ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης για το γεύμα και για το δείπνο.

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Παλλαδία, Παλαδία, Παλλάδα, Παλάδα.
  • Μαρκιανή, Μαρκιάνα.
  • Φωτεινή, Φώτω, Φώφη, Φωτούλα, Φαίη, Φωφώ.
  • Χριστιανός, Χριστιανή.

24 Μαΐου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου Κυριακού του Θαυματουργού εξ Ευρύχου Κύπρου και του Αγίου Συμεών του Θαυμαστορείτη.

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση την Ιερά Αγρυπνία της Απόδοσης της εορτής του Πάσχα, από τον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Πύλης Τρικάλων, Τρίτη 23 Μαΐου 2023 21.00 τη νύχτα.

 

Διαβάστε επίσης το Εορτολόγιο Τετάρτης 24 Μαΐου 2023, κατά την γιορτή του Οσίου Συμεών του Θαυμαστορείτου.

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.