Το Εορτολόγιο της Τετάρτης 23 Αυγούστου 2023. Απόδοση της γιορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Ο Άγιος Λούππος ο Μάρτυρας. Οι Άγιοι Ειρηναίος και Πόθεινος οι Ιερομάρτυρες και Επίσκοποι Λουγδούνου. Ο Όσιος Καλλίνικος ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης. Η Σύναξη της Παναγίας του Χάρου στη Λειψώ της Δωδεκανήσου. Η Σύναξη της Παναγίας της Μαλαματένιας στην Τήνο.

Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Δίδου εὐφροσύνην τε καί ἰσχύν καί παθῶν τήν λύσιν καί κινδύνων απαλλαγήν, τοῖς μετ’ εὐλαβείας τῆ θείᾳ Σου Εἰκόνι τοῦ Χάρου προσιοῦσι καί Σέ δοξάζουσι.

Η Παναγία του Χάρου βρίσκεται 1 χιλιόμετρο έξω από την πόλη των Λειψών. Βρισκόμαστε στα 1600 μ.Χ. Μοναχοί από την Ιερή Μονή της Πάτμου φτάνουν στη Λειψώ της Δωδεκανήσου και χτίζουν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το Χωριό το εξωμονάστηρο «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΧΑΡΟΥ».

Ο Ναός είναι τρισυπόστατος, χτισμένος σε ρυθμό βυζαντινό. Τον διακρίνει ο χαμηλός τρούλος, τα ακανόνιστα τόξα, που γι’ αυτό αισθητοποιούν μια ασυνήθιστη γοητεία, τα λιγοστά και στενόμακρα παράθυρα, που το φειδωλό φως τους υποβάλλει τον προσκυνητή.

Το διάβα των αιώνων άφησε ανέπαφη την εκκλησία, ενώ ερήμωσε τα γύρω κελιά των μοναχών. Μα σεβάστηκε το ιερό κειμήλιό τους, την πρωτότυπη και θαυματουργική εικόνα της «Παναγίας του Χάρου».

Πρωτοτυπία στην εικόνα δίνει το γεγονός ότι η Παναγία ιστορείται να κρατά το Χριστό όχι ως βρέφος, αλλά κρεμάμενο νεκρό στο Σταυρό του μαρτυρίου. Και επειδή οι έννοιες νεκρός και Χάρος σχετίζονται, η εικόνα, και γενικότερα η εκκλησία, ονομάστηκε «Παναγία του Χάρου».

Πλήθος προσκυνητών έρχονται στις 23 Αυγούστου, για να κλίνουν το γόνυ μπροστά στην εικόνα του θαύματος με το ακόλουθο ιστορικό:

Τον Απρίλιο του 1943 μ.Χ. η ευσέβεια μιας κοπέλας τοποθέτησε στην εικόνα άσπρους κρίνους. Αυτοί ξεράθηκαν, όπως ήταν φυσικό. Μα ξαφνικά τον Ιούλιο οι αποξηραμένοι κρίνοι άρχισαν παράδοξα να αποκτούν χυμούς και μάλιστα όσο πλησίαζε η γιορτή της 23ης Αυγούστου έφτασαν να βγάζουν μπουμπούκια μοσκομύριστα, ολοκληρωμένα την ημέρα του Πανηγυριού της.

Το θαύμα αυτό πραγματοποιείται από τότε μέχρι σήμερα. Και προσφέρεται ως ευλογία της Παναγίας του Χάρου σε κάθε προσκυνήτρια ψυχή, αλλά συγχρόνως και ως «σημείον αντιλεγόμενον» για τους άπιστους που, ενώ «θέτουν τον δάκτυλον επί των τύπων των … κρίνων», πασχίζουν να το εξηγήσουν με λογικοφανείς ερμηνείες, γεννημένες από τη θολοκουλτούρα τους.

Κι όμως η «Παναγία του Χάρου» είτε για χάρη των πιστών της είτε για προβληματισμό των απίστων συνεχίζει το θαύμα της. Και μας καλεί όλους να πυκνώσουμε με την παρουσία μας τη στρατιά των πανηγυριωτών και να οδεύσουμε σ’ αυτήν, για να αποθέσουμε τις ελπίδες μας και τους οραματισμούς μας.

Γνωρίζετε τι ήταν η Βυζαντινή ρομφαία;

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Ειρηναίος, Ειρηναία.
  • Μαλαματή, Μάλα, Μαλαματένια, Ματίνα.
  • Ποθεινός, Ποθεινή.

23 Αυγούστου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Λούπου, τη Σύναξη της Παναγίας του Χάρου στη Λειψώ της Δωδεκανήσου, του Οσίου Καλλινίκου του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως και της απόδοσης της εορτής Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για την εκκλησία, την ιστορία, την εικόνα και το Απολυτίκιο της Παναγίας του Χάρου στη Λειψώ.

Aπολυτίκιο Παναγίας του Χάρου

Ήχος α’. Της ερήμου πολίτης.

Την σεπτήν σου Εικόνα προσκυνούμεν Πανύμνητε, η του χάρου τη κλήσει προσφυώς επικέκληται. εν ταύτη γαρ τα κρίνα χλοερά, ορώντες μετά χρόνου παρολκήν, ανυμνούμεν σου την χάριν πανευλαβώς, Παρθένε ανακράζοντες. δόξα τοις μεγαλείοις σου Αγνή, δόξα τοις θαυμασίοις σου, δόξα τη προς ημάς σου προμηθεία Άχραντε.

Διαβάστε επίσης το Ευαγγέλιο Τετάρτης 23 Αυγούστου 2023, κατά την γιορτή του Οσίου Καλλινίκου, της Παναγίας του Χάρου και της απόδοσης της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με την επίσκεψη στην οικία της Μάρθας και της Μαρίας και την αληθινή μακαριότητα.

Ἔχει τήν Εἰκόνα Σου τήν σεπτήν ἡ Λειψώ, Παρθένε, ὡς θησαύρισμα ἱερόν, ἥτις παρά πάντων ὠνόμασται τοῦ Χάρου, χαράν καί εὐφροσύνην πᾶσιν παρέχουσα.

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις τώρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (1)
  1. Kostas 6 μήνες πριν

    Γιατί δεν αναφέρετε καν για την Παναγία την Προυσιώτισσα , την Πανελληνίως γνωστή που εορτάζει σήμερα ?? υπάρχει σκοπημότητα ή άγνοια ????

    ΑπάντησηΆκυρο

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.