Το Εορτολόγιο της Τετάρτης 11 Ιανουαρίου 2023. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Ο Όσιος Θεοδόσιος ο Κοινοβιάρχης. Ο Άγιος Νικηφόρος ο Νεομάρτυρας εκ Κρήτης. Ο Άγιος Μιχαήλ ο διά Χριστόν Σαλός και Θαυματουργός. Ο Όσιος Βιτάλιος.

Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Ἐν γῇ χλοαυγῇ τῆς Κριτσᾶς ἀναθάλλων, Νικηφόρος νῦν γε συζῇ Νόοις πόλῳ. Ἐνδεκάτῃ ἤθλησε Νικηφόρος ἀγχόνῃ περιφανῶς.

Ο Άγιος Νεομάρτυς Νικηφόρος καταγόταν από την κωμόπολη Κριτσά Μεραμβέλλου Κρήτης και ο πατέρας του ονομαζόταν Τζανής.

Νυμφεύθηκε με μια Μωαμεθανή, που την έλεγαν Φετμά και απέκτησε δύο υιούς. Όμως ο Νικηφόρος αλλαξοπίστησε και έγινε Μουσουλμάνος λαβών το όνομα Ιμπραχίμ. Αλλά με την πρόνοια του Θεού ήλθε στον εαυτό του και μετανόησε για το ολίσθημά του. Από τότε ζούσε την Χριστιανική πίστη και ζωή.

Η γυναίκα του, βλέποντας αυτή την μεταστροφή του, τον κατήγγειλε στις αρχές. Τότε ο Νικηφόρος συνελήφθη και οδηγήθηκε ενώπιον του βαλή της Κρήτης, στο Χάνδακα (Ηράκλειο), του Μουσταφά Πασά. Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Ιεροδικείο, ενώπιον του οποίου ο Μάρτυρας ομολόγησε με γενναιότητα την πίστη του στον Χριστό.

Η απόφαση ήταν καταδικαστική. Ο Νεομάρτυς Νικηφόρος απαγχονίστηκε το έτος 1832 μ.Χ., σε ηλικία 30 ετών και έλαβε τον αμαράντινο στέφανο της δόξας.

Γνωρίζετε ποια είναι τα 501 Ονόματα Της Παναγίας;

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Θεοδόσιος, Θεοδοσία, Θεοδόσης, Δόσιος, Δόσης, Τεό.

11 Ιανουαρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου και του Αγίου Νεομάρτυρα Νικηφόρου.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω γιατί μελετάμε τους Βίους των Αγίων.

Aπολυτίκιο Αγίου Νικηφόρου

Ήχος α΄. Τῆς ἐρήμου πολίτης.

Τὸν γενναῖον ὁπλίτην Νικηφόρον τιμήσωμεν, τὸν καρτερικὸν στρατιώτην, καὶ Χριστοῦ φίλον γνήσιον, τῆς πίστεως λαμπτῆρα τὸν φαιδρόν, καὶ πλάνης καθαιρέτην θαυμαστόν, δι’ ἀγχόνης τελειώσαντα εὐκλεῶς, τὸν δρόμον τοῦ μαρτυρίου, αἴγλῃ τὸν ἐντρυφῶντα νοερᾷ, πίστει αὐτῷ κραυγάζοντες· μέμνησο τῶν τελούντων σου ἀεί, μνήμην τὴν εὔσημον.

Διαβάστε επίσης το Ευαγγέλιο Τετάρτης 11 Ιανουαρίου 2023, κατά την γιορτή του Αγίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχη, με το απόσπασμα ελάτε προς εμένα να βρείτε ανάπαυση.

Ἀγχόνῃ εὐθαρσῶς, τὸ μακάριον τέλος, δεξάμενος τὸ σόν, ἐπηνώρθωσας πταῖσμα, καὶ ὤφθης συμμέτοχος, τῶν Μαρτύρων τῆς πίστεως, μεθ’ ὧν πρέσβευε ὑπὲρ ἡμῶν Νικηφόρε, ἵνα εὕρωμεν παραπτωμάτων τὴν λύσιν, οἱ πόθῳ τιμῶντές σε.

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις τώρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.