Το Εορτολόγιο της Τετάρτης 1 Φεβρουαρίου 2023. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Ο Άγιος Τρύφων ο Μάρτυρας. Ο Όσιος Βασίλειος Α' ο Ομολογητής και Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης. Ο Άγιος Αναστάσιος ο Νεομάρτυρας εκ Ναυπλίου (Πολιούχος Ναυπλίου). Οι Άγιοι Αδριανός, Πολύευκτος, Πλάτων και Γεώργιος οι Μάρτυρες εν Μεγάροις. Οι Άγιοι Περπέτουα, Σάτυρος, Ρευκάτος, Σατουρνίλος, Σεκούνδος και Φιλικητάτη οι Μάρτυρες. Η Αγία Μπριζίτ η Ασκήτρια η Ιρλανδή. Προεόρτια Υπαπαντής του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.

Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Oρθώς λαόν σον Bασίλειε ποιμάνας, Όντως εβασίλευσας εκ των πραγμάτων.

Ο Όσιος Βασίλειος ο Ομολογητής καταγόταν από την Αθήνα. Ήταν αρχικά Επίσκοπος Κρήτης και μετετέθη στον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Θεσσαλονίκης. Όπως μαρτυρείται από τον Νικήτα Παφλαγόνα ο «Βασίλειος ούτος ο πρότερον μεν Κρήτης επίσκοπος γενόμενος, διά την των Αγαρηνών έξοδον εις Θεσσαλονίκην μετατεθείς».

Η χειροτονία του Οσίου Βασιλείου πρέπει να συνέβη κατά την πρώτη πατριαρχία του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Ιγνατίου (846-858 μ.Χ.) και η μετάθεσή του στο θρόνο της Θεσσαλονίκης πολύ σύντομα. Το πιθανότερο είναι να μην πρόλαβε να εγκατασταθεί καθόλου στην Κρήτη και να μετατέθηκε σχεδόν αμέσως στην Θεσσαλονίκη.

Προς τον Όσιο Βασίλειο Α’, Αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης απευθύνεται η βούλα της 25ης Σεπτεμβρίου 860 μ.Χ. του Πάπα Νικολάου Α’ (858 – 867 μ.Χ.), με την οποία επικυρώνεται ο διορισμός του ως βικαρίου της Ρώμης στο ανατολικό Ιλλυρικό.

Το έτος 862 μ.Χ. ο Όσιος Βασίλειος αναντιώθηκε κατά του δυσεβούς αυτοκράτορα Μιχαήλ Γ’ (842 – 867 μ.Χ.). Οι κακοποιήσεις και οι διώξεις που επακολούθησαν, του χάρισαν το στέφανο του Ομολογητού της πίστεως.

Γνωρίζετε ποιοι και πόσοι είναι οι Άγιοι Ανάργυροι;

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Τρύφων, Τρύφωνας, Τρυφωνία.
  • Φιλικητάτη, Φιλικήτη, Φιλικήτα.
  • Μπριζίτ, Μπριγκίτα, Μπριγκίττα.
  • Αναστάσιος, Αναστασία.
  • Περπέτουα.

1 Φεβρουαρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Τρύφωνος του Μάρτυρα, τα προεόρτια της Υπαπαντής του Κυρίου και του Οσίου Βασιλείου του Ομολογητού και Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης.

Δείτε σε βίντεο την τελευταία προσευχή του Αγίου Τρύφωνος του Μάρτυρα πριν παραδώσει το πνεύμα του στον Κύριο.

Διαβάστε επίσης το Εορτολόγιο Τετάρτης 1 Φεβρουαρίου 2023, κατά την γιορτή του Αγίου Μάρτυρος Αναστασίου εκ Ναυπλίου.

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις τώρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Καλό μήνα με υγεία να έχετε.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.