Το Εορτολόγιο του Ψυχοσάββατου 3 Ιουνίου 2023. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Οι Άγιοι Λουκιλλιανός, Παύλη και τα νήπια Κλαύδιος, Υπάτιος, Παύλος και Διονύσιος οι Μάρτυρες. Η Οσία Ιέρεια η Μάρτυς. Σάββατο των Ψυχών. Ψυχοσάββατο προ της Πεντηκοστής.

Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Σε ετήσια βάση η Εκκλησία έχει καθορίσει δύο Σάββατα, τα οποία αφιερώνει στους κεκοιμημένους της. Είναι τα μεγάλα Ψυχοσάββατα.

  1. Ψυχοσάββατο πριν από την Κυριακή της Απόκρεω και
  2. Ψυχοσάββατο πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής.

Με το δεύτερο Ψυχοσάββατο διατρανώνεται η πίστη μας για την καθολικότητα της Εκκλησίας, της οποίας την ίδρυση και τα γενέθλια (επί γης) γιορτάζουμε κατά την Πεντηκοστή. Μέσα στη μία Εκκλησία περιλαμβάνεται η στρατευόμενη εδώ στη γη και η θριαμβεύουσα στους ουρανούς.

Το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής, λέγεται – «Σάββατο των Ψυχών» ή Ψυχοσάββατο. Είναι το δεύτερο από τα δύο Ψυχοσάββατα του έτους (το πρώτο επιτελείται το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Απόκρεω).

Ο λόγος που το καθιέρωσε η Εκκλησία μας, παρ’ ότι κάθε Σάββατο είναι αφιερωμένο στους κεκοιμημένους, είναι ο εξής: Επειδή πολλοί κατά καιρούς απέθαναν μικροί ή στην ξενιτιά ή στη θάλασσα ή στα όρη και τους κρημνούς ή και μερικοί, λόγω πτώχειας, δεν αξιώθηκαν των διατεταγμένων μνημοσυνών, «οι θείοι Πατέρες φιλανθρώπως κινούμενοι θέσπισαν το μνημόσυνο αυτό υπέρ πάντων των άπ’ αιώνος εύσεβώς τελευτησάντων Χριστιανών».

Κατά τα δύο μεγάλα Ψυχοσάββατα η Εκκλησία μας καλεί σε μία παγκόσμια ανάμνηση «πάντων των απ’ αιώνος κοιμηθέντων ευσεβώς επ’ ελπίδι αναστάσεως ζωής αιωνίου».

Μνημονεύει:

  • Όλους εκείνους που υπέστησαν «άωρον θάνατον», σε ξένη γη και χώρα, σε στεριά και σε θάλασσα.
  • Εκείνους που πέθαναν από λοιμική ασθένεια, σε πολέμους, σε παγετούς, σε σεισμούς και θεομηνίες.
  • Όσους κάηκαν ή χάθηκαν.
  • Εκείνους που ήταν φτωχοί και άποροι και δεν φρόντισε κανείς να τούς τιμήσει με τις ανάλογες Ακόλουθες και τα Μνημόσυνα.

Ο Θεός δεν περιορίζεται από τόπο και χρόνο. Γι’ Αυτόν είναι γνωστά και συνεχώς παρόντα όχι μόνο όσα εμείς αντιλαμβανόμαστε στο παρόν, αλλά και τα παρελθόντα και τα μέλλοντα.

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο για τα έθιμα, τα κάλαντα και την Ανάσταση του Σαββάτου του Λαζάρου.

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Ιερία, Ιέρεια.
  • Υπατία, Υπατή, Υπατούλα, Πατούλα.

3 Ιουνίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη τη μνήμη τη μνήμη πάντων των από αιώνος κοιμηθέντων ευσεβώς Χριστιανών, των Αγίων Μαρτύρων Λουκιλλιανού, της Αγίας Παύλης της Παρθένου και των συν αυτοίς τεσσάρων νηπίων, Διονυσίου, Κλαυδίου, Παύλου και Υπατίου.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για το Ψυχοσάββατο της Πεντηκοστής και την ωφέλεια των μνημοσύνων.

Διαβάστε επίσης το Ευαγγέλιο Ψυχοσάββατου 3 Ιουνίου 2023, κατά την γιορτή των πάντων των από αιώνος κοιμηθέντων ευσεβώς Χριστιανών (Ψυχοσάββατο της Πεντηκοστής) και της εορτής των Αγίου Λουκιλλιανού, της Αγίας Παύλης και των συν αυτοίς τεσσάρων Μαρτύρων, Διονυσίου, Κλαυδίου, Παύλου και Υπατίου, με την εμφάνιση του Ιησού σε εφτά μαθητές τον Ιησού και τον Πέτρο και τον Ιησού και τον αγαπημένο του μαθητή.

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.