Το Εορτολόγιο του Σαββάτου 29 Απριλίου 2023. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Οι Άγιοι Ιάσονας και Σωσίπατρος οι Απόστολοι εκ των εβδομήκοντα. Η Αγία Κέρκυρα η Μάρτυς. Ο Άγιος Ιωάννης ο Καλοκτένης και Μητροπολίτης Θηβών. Ο Άγιος Βασίλειος ο Θαυματουργός εκ Σερβίας.

Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Βελῶν Βασιλὶς ταῖς βολαῖς ἐστιγμένη, Ἐκ στιγμάτων ἔλαμψεν, ὡς ἐκ μαργάρων.

Η Αγία Κέρκυρα έζησε τον 1ο αιώνα μ.Χ. και ήταν κόρη του Βασιλιά Κερκυλλίνου και πίστεψε στον Χριστό από τα μαρτύρια των Αγίων Αποστόλων Ιάσονος και Σωσιπάτρου (γιορτή ίδια ημέρα).

Εκείνη την περίοδο ο Ιάσων όσο και ο Σωσίπατρος οι Απόστολοι ανέπτυξαν πλούσια δράση στην Κέρκυρα. Και οι δύο συνεργάτες του Αποστόλου Παύλου, εξαιτίας της ιεραποστολικής τους δραστηριότητας, συκοφαντήθηκαν, συνελήφθησαν και ρίχθηκαν στη φυλακή από τον ηγεμόνα Κερκυλλίνο.

Στην φυλακή μετέστρεψαν επτά ληστές στον Χριστό, οι οποίοι αργότερα μαρτύρησαν για την πίστη τους και το δεσμοφύλακα Αντώνιο. Οι δύο Απόστολοι παραδόθηκαν από τον βασιλιά Κερκυλλίνο στον έπαρχο Καπριανό, ο οποίος μην μπορώντας να τους μεταπείσει, τους έριξε στην φυλακή.

Οι δύο Απόστολοι ρίχθηκαν σε ένα σιδερένιο καζάνι, όπου υπήρχε πίσσα και ρητίνη. Ο Ιάσων εξήλθε αβλαβής, ενώ ο Σωσίπατρος πέθανε. Από τη δοκιμασία αυτή των δύο Αποστόλων, ο έπαρχος μετανόησε, κατηχήθηκε, βαπτίσθηκε και μετονομάσθηκε Σεβαστιανός.

Η Αγία Κέρκυρα συγκινημένη από τα βασανιστήρια των Αγίων Αποστόλων ομολόγησε τον Χριστό, πούλησε όλα της τα κοσμήματα, και τα χρήματα τα έδωσε στους φτωχούς.

Όταν το έμαθε ο πατέρας της Βασιλιάς Κερκυλλίνος αφού δεν μπόρεσε να μεταστρέψει τη γνώμη της, την παρέδωσε σ’ έναν Αιθίοπα για να τη διαφθείρει. Αλλά ο Αιθίοπας πίστεψε στον Χριστό δι’ αυτής και θανατώθηκε. Η δε Κέρκυρα βασανίστηκε με πολλούς τρόπους και στο τέλος την κρέμασαν και τη θανάτωσαν με βέλη.

Διαβάστε επίσης για την ζωή στο Αγιορείτικο κοινόβιο.

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Ιάσων, Ιάσονας, Ιάσωνας, Ιασωνία.
  • Σωσίπατρος, Σώπατρος, Σωπάτρα, Σωπατρία, Πάτρα, Πατρούλα, Πατρίτσα.
  • Κέρκυρα, Κερκύρα.

29 Απριλίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Καλοκτένου του Μητροπολίτου Θηβών, της Αγίας Κερκύρας της Μάρτυρος, των Αποστόλων Ιάσωνος και Σωσιπάτρου εκ των εβδομήκοντα.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον βίο και το μαρτύριο της Αγίας Κερκύρας.

Διαβάστε επίσης το Εορτολόγιο Σαββάτου 29 Απριλίου 2023, κατά την γιορτή των Αγίων Ιάσωνος και Σωσιπάτρου των Αποστόλων.

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις τώρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.