Το Εορτολόγιο του Σαββάτου 18 Φεβρουαρίου 2023. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Ο Άγιος Λέων Πάπας Ρώμης. Ο Όσιος Αγαπητός ο Ομολογητής και Θαυματουργός και Επίσκοπος Συναού. Ο Όσιος Κοσμάς εκ Γιαχρόμ. Ψυχοσάββατο. Μνήμη πάντων των αιωνίως κεκοιμημένων Ορθοδόξων Χριστιανών.

Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Απόκρεω, λέγεται – «Σάββατο των Ψυχών» ή Ψυχοσάββατο. Είναι το πρώτο από τα δύο Ψυχοσάββατα του έτους. Το δεύτερο επιτελείται το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής.

Ο λόγος που το καθιέρωσε η Εκκλησία μας, παρ’ ότι κάθε Σάββατο είναι αφιερωμένο στους κεκοιμημένους, είναι ο εξής:

Επειδή πολλοί κατά καιρούς απέθαναν μικροί ή στην ξενιτιά ή στη θάλασσα ή στα όρη και τους κρημνούς ή και μερικοί, λόγω πτώχειας, δεν αξιώθηκαν των διατεταγμένων μνημοσύνων, «οι θείοι Πατέρες φιλανθρώπως κινούμενοι θέσπισαν το μνημόσυνο αυτό υπέρ πάντων των άπ’ αιώνος εύσεβώς τελευτησάντων Χριστιανών».

Επειδή την Κυριακή της Απόκρεω ποιούμε ανάμνηση της Δευτέρας Παρουσίας του Χριστού και οι κεκοιμημένοι μας ακόμη δεν κρίθηκαν, τους μνημονεύουμε σήμερα και, επικαλούμενοι το άπειρο έλεός Του, παρακαλούμε τον Θεό με το μνημόσυνο πού κάνουμε, να τους αναπαύσει. Συγχρόνως δε, ενθυμούμενοι και εμείς το θάνατο και «διεγειρόμεθα προς μετάνοιαν…».

Κατά τα δύο μεγάλα Ψυχοσάββατα η Εκκλησία μας καλεί σε μία παγκόσμια ανάμνηση «πάντων των απ’ αιώνος κοιμηθέντων ευσεβώς επ’ ελπίδι αναστάσεως ζωής αιωνίου».

Γνωρίζετε τι συμβολίζει η κάθε Κυριακή του Τριωδίου;

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Αγαπητός.
  • Λέων, Λέοντας, Λεοντάριος, Λεοντάρης, Λεοντόκαρδος, Λεώνη.

18 Φεβρουαρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη πάντων των αιωνίως κεκοιμημένων Ορθοδόξων Χριστιανών, το Ψυχοσάββατο και του Αγίου Λέοντος του Πάπα Ρώμης.

 Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τα Ψυχοσάββατα και τη θεολογία των μνημοσύνων.

Διαβάστε επίσης το Ευαγγέλιο Σαββάτου 18 Φεβρουαρίου 2023, κατά την γιορτή του Αγίου Λέοντος πάπα Ρώμης και του Ψυχοσαββάτου, με τα σημάδια τελικής κρίσης και διωγμούς, τον ερχομό του Υιού του ανθρώπου και την ανάγκη επαγρύπνησης.

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις τώρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.