Το Εορτολόγιο της Πέμπτης 9 Νοεμβρίου 2023. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Οι Άγιοι Ονησιφόρος και Πορφύριος οι Μάρτυρες. Η Οσία Ματρώνα. Η Οσία Θεοκτίστη η Λέσβια. Ο Άγιος Νεκτάριος ο Μητροπολίτης Πενταπόλεως ο εν Αιγίνη. Ο Όσιος Ελλάδιος. Οι Άγιοι Χριστόφορος και Μαύρα οι Μάρτυρες.

Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Λέσβου τὸ θρέμμα, παρθένος Θεοκτίστη, Κτίστῃ Θεῷ πρόσεισι νύμφη παγκάλη.

Η Οσία Θεοκτίστη ήταν μια ενάρετη μοναχή από την αρχαία πόλη της Μήθυμνας στη Λέσβο που έζησε στα χρόνια του βασιλιά του Λέοντα του Σοφού (816 μ.Χ.).

Παιδί ακόμα έμεινε ορφανή και από τους δύο γονείς της. Την προστασία της ανέλαβαν οι συγγενείς της και ανατράφηκε σε Παρθενώνα της πόλης. Ένεκα του ότι είχε πικρή πείρα της ορφάνιας, αισθάνθηκε ιδιαίτερη συμπάθεια για τα ορφανά, τα οποία βοηθούσε με κάθε τρόπο. Είχε πολλή πίστη και αγάπη για τον Χριστό. Γι’ αυτό και περιφρόνησε όλα τα εγκόσμια και ολοκληρωτικά στράφηκε προς Αυτόν.

Έγινε μοναχή και μάλιστα ίδρυσε και Ιερή Μονή, στη οποία συγκέντρωσε πολλές ευσεβείς νέες, που με την ζωή και το φιλάνθρωπο έργο τους έτρεφαν πνευματικά και υλικά όλους τούς αναξιοπαθούντας. Η αγία Θεοκτίστη τις μεγάλες αρετές της χριστιανικής πίστεως και της αγάπης μετέφραζε καθημερινά σε έργα. Συνέτρεχε στις ανάγκες των πιστών και παράλληλα εκήρυττε τον Χριστό, κάνοντας και ιεραποστολή.

Ήταν δεκαοκτώ ετών όταν κάποια μέρα της εβδομάδος του Πάσχα πήγε να επισκεφθεί την αδελφή της, που ήταν σε μια κοντινή κωμόπολη. Όμως τότε έκαναν επιδρομή στη Λέσβο Άραβες Πειρατές, με αρχηγό τον Νήσιρη. Επέδραμαν με άγριο τρόπο. Επέφεραν τρομερές καταστροφές και προέβησαν σε αιχμαλωσίες.

Τότε συλλήφθηκε μαζί με τους κατοίκους της κωμόπολης αυτής από τους πειρατές και ανεχώρησαν με τους άλλους αιχμαλώτους για πώληση. Την επόμενη όμως ημέρα, ένεκα της μεγάλης θαλασσοταραχής, αναγκάστηκαν να αγκυροβολήσουν στο φυσικό λιμάνι της Πάρου, δηλαδή στη Νάουσα της Πάρου.

Εκεί απεβίβασαν τις αιχμάλωτες νέες στην ξηρά και σκεφτόταν για την πώλησή τους. Τότε, η αγία Θεοκτίστη κατόρθωσε να ξεφύγει της προσοχής τους και να φύγει. Ύστερα από πολύ κοπιαστική πορεία αποστάσεως δέκα περίπου χιλιομέτρων, μέσω δάσους και αγρίων περιοχών, έφθασε στη Παροικιά, σημερινή πρωτεύουσα της Πάρου και στον περίφημο Ιερό Ναό της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής που είναι κτίσμα του 4ου αιώνος από την αγία Ελένη.

Η ίδια η αγία Θεοκτίστη την πορεία της από την Νάουσα στην Παροικιά περιγράφει ως εξής σύμφωνα με την εξιστόρηση των κατ’ αυτών από τον Συμεών Μεταφραστή:

«Αφού επαραμέρησα εισήλθον εις το δάσος και περιεπάτησα τόσον, όπου εκαταξέσχισα από το ξύλο και τους λίθους τους πόδας μου. Όθεν έφθασα ως αποθαμένη, μη δυναμένη από τον πόνον να στέκωμαι».

Οι πειρατές ασφαλώς θα την ανεζήτησαν. Αλλ’ αφού δεν την εβρήκαν, ανεχώρησαν. Η οσία Θεοκτίστη είχε απαλλαγεί. Εκεί κατόρθωσε να δραπετεύσει και να κρυφτεί στα βουνά, όπου και παρέμεινε μόνη 35 χρόνια, τρεφόμενη με χόρτα και άγρια φυτά, κακοπαθώντας, ασκούμενη και μαχόμενη εναντίον της πείνας, του ψύχους και του καύσωνος.

Και όπως μας διηγείται ο Συμεών ο μεταφραστής, ουδέποτε στο χρονικό αυτό διάστημα την είδε άνθρωπος. Προφανώς κρυβόταν. Περνούσε τις μέρες της με προσευχές, αγρυπνίες και νηστείες. Όλη της την ζωή την είχε εναποθέσει στην πρόνοια του Θεού και στην προστασία της Θεοτόκου.

Τότε κάποιοι κυνηγοί πέρασαν από την Πάρο οι οποίοι έφθασαν στην Παροικιά. Ανακαλύφθηκε τυχαία από έναν κυνηγό από αυτούς που ήρθε στον Ναό της Εκατονταπυλιανής για να προσευχηθεί. Εκεί συνάντησε την Αγίαν, η οποία του εξιστόρησε την ιστορία της.

Το θέαμα που συνάντησε ο κυνηγός αυτός ήταν θαυμαστό και εξαίσιο γιατί:

«Οι τρίχες της κεφαλής της Αγίας ήταν λευκές, το δε πρόσωπο της είχε σκούρο χρώμα. Σάρκες καθόλου δεν φαινόταν, μα μόνο ένα δέρμα το οποίο συνείχε και συγκρατούσε τους αρμούς των νεύρων και των οστέων. Το σώμα της έμοιαζε πιο πολύ με σκιά παρά με ανθρώπινο σώμα!».

Μετά από παράκληση της, έφερε σ’ αυτή τα θεία μυστήρια.

Όταν δε κοινώνησε των Άχραντων Μυστηρίων, πέθανε το έτος 889 μ.Χ. και τάφηκε από τον ίδιο κυνηγό στον ναό της ιστορικής Μονής Εκατονταπυλιανής στην Πάρο. Στην είσοδο του ιστορικού αυτού Ιερού Ναού και αριστερά όπως εισερχόμαστε, ευρίσκεται ο τάφος της.

Η αγία Θεοκτίστη, αφού με την όλη της ζωή και την αγγελική της πολιτεία εδόξασε τον Θεό, μας άφησε αθάνατα ίχνη παραδείγματος αληθινής χριστιανής και οσίας γυναικός.

Τα οστά της κατά θαυμαστό τρόπο ευρέθησαν στην Ικαρία και φυλάσσονται στην Ιερά Μονή Λευκάδος, όπου η αγία τιμάται δεόντως. Τμήμα του Ιερού λειψάνου της υπάρχει στην Μήθυμνα της Λέσβου. Στην Πάρο και στον Ιερό ναό της Εκατονταπυλιανής σώζεται επίσης τμήμα του λειψάνου της χειρός της.

Η μνήμη της τελείται την 9η Νοεμβρίου, πανηγυρικώς και πανδήμως στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό της Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Ωσαύτως εορτάζει την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου, κατά την καθιερωθείσα προσφάτως Σύναξη των Πέντε Αγίων της Παροναξίας, η οποία τελείται στον νεόδμητο Ναό των Ναξίων Αγίων Νικοδήμου του Αγιορείτου και Νικολάου του Πλανά, στην πόλη της Νάξου.

Ακόμη, την Τρίτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου στην Πάρο, όπου επίσης τελείται η Σύναξη των Αγίων.

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Νεκτάριος, Νεκτάρης, Νεκταρία, Νεκταρίνα, Νεκταρούλα.
  • Ελλάδιος, Ελλάδης.
  • Θεόκτιστος, Θεοκτίστη.
  • Μαύρος, Μαύρα, Μαυρούλα, Μαυρίτσα.
  • Ονησιφόρος, Ονησιφόρα.

9 Νοεμβρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Αγίων Ονησιφόρου και Πορφυρίου των μαρτύρων, του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως εν Αιγίνη και της Οσίας Θεοκτίστης της Λέσβιας.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον συγκλονιστικό βίο, τη άσκηση στο όρος, την κοίμηση, τα Ιερά Λείψανα, το μοναστήρι, και το Απολυτίκιο της Οσίας Θεοκτίστης της Λέσβιας.

Ιερά Μονή Οσίας Θεοκτίστης

Ο Δημήτρης Κόκορης στο βιβλίο του «Ορθοδοξα Ελληνικά Μοναστήρια» (Επτάλοφος, 1997, σελ. 380) γράφει για την Ιερά Μονή της Οσίας Θεοκτίστης στην Ικαρία:

«Άγνωστο πότε ιδρύθηκε. Πρέπει να υπήρχε προ του 1688. Βρίσκεται στην Ικαρία κοντά στο χωριό Φραντάτο, στο βόρειο μέρος της νήσου, δυτικά του χωριού Πηγή σε δασώδη περιοχή. Ο ναός είναι βασιλική αφιερώμενος στην Οσία Θεοκτίστη την Λεσβία.

Εορτάζει στις 9 Νοεμβρίου, αλλά γίνεται περιφορά των λειψάνων της την 1η Κυριακή του Σεπτεμβρίου για τους λουόμενους. Υπάρχει επιγραφή στο ναό που λέγει ότι εκτίσθη από τον Χατζή Παντελή αναγνώστου από την Χίο το 1688.

Έχει περί τα 15 κελλιά. Χρησιμοποιούνται ως ξενώνες. Άνευ μοναχών. Δρόμος καλός βατός».

Ιερά Λείψανα Οσίας Θεοκτίστης

Η Τιμία Κάρα και μέρος των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Θεοκτίστης βρίσκονται στην Ιερά Μονή Λευκάδος Ικαρίας.

Μία εκ των χειρῶν της Οσίας Θεοκτίστης βρίσκεται στον Ιερό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου.

Απότμημα του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Θεοκτίστης βρίσκεται στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Νικητών Καβάλας.

Aπολυτίκιο Αγίας Θεοκτίστης

Ήχος γ’. Τὴν ὡραιότητα.

Ἡ Λέσβος βλάστημα, θεῖον σὲ κέκτηται, τοὶς δὲ ἀγώσι σου, Πάρος ἠγίασται, καὶ τῷ σκήνει τῷ σεπτῷ, πεπλούτισται Ἰκαρία. Ὅθεν ὡς παρθένον σε, καὶ Ὁσίαν γεραίρομεν, καὶ ἐπιβοώμεθα, τὴν θερμὴν προστασίαν σου, ἣν δίδου τοὶς βοώσι σοι Μῆτερ, χαίροις Ὁσία Θεοκτίστη.

Διαβάστε επίσης το Ευαγγέλιο Πέμπτης 9 Νοεμβρίου 2023, κατά την γιορτή των Αγίων Ονησιφόρου και Πορφυρίου των μαρτύρων και του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως, με το μετανοήστε ή θα χαθείτε και την παραβολή της άκαρπης συκιάς.

Χαίροις τὸ τῆς Λέσβου ἄνθος τερπνόν, τὸ τὴν εὐωδίαν, διαπνεῦσαν τὴν μυστικήν, ἐν τῇ νήσῳ Πάρῳ, θεόφρον Θεοκτίστη, ὀδμῆς τῆς θεοκτίστου, ἐξομοιώσεως.

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις τώρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.