Το Εορτολόγιο της Πέμπτης 25 Ιανουαρίου 2024. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος και Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως (Ναζιανζηνός). Ο Άγιος Αυξέντιος ο Νεομάρτυρας εξ Ιωαννίνων. Η Αγία Μαργαρίτα η Νέα Οσιομάρτυς. Ο Άγιος Μωυσής ο Θαυματουργός ο Επίσκοπος Νόβγκοροντ.

Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Ο Όσιος Μωυσής, κατά κόσμο Μητροφάνης, έζησε τον 14ο αιώνα μ.Χ. και γεννήθηκε στο Νοβγκοροντ της Ρωσίας. Από την παιδική του ηλικία αγάπησε τον μοναχικό βίο. Γι’ αυτό εγκατέλειψε κρυφά την πατρική του οικία και εισήλθε στη μονή Οτρόχ της πόλεως Τβερ, όπου έγινε μοναχός.

Οι γονείς του τον αναζητούσαν παντού. Όταν τον βρήκαν, τον παρακάλεσαν να έρθει κοντά τους και να μονάσει σε κάποια μονή του Νόβγκοροντ. Ο Άγιος, με την ευλογία του ηγουμένου, έπραξε σύμφωνα με την επιθυμία των γονέων του και συνέχισε τον ασκητικό του βίο στη μονή Αγίου Γεωργίου του Νόβγκοροντ. Εκεί χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και αργότερα απεστάλη ως Αρχιμανδρίτης στη μονή Γιούρεφ.

Μετά την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου του Νόβγκοροντ Δαυίδ (γιορτή 21 Δεκεμβρίου), ο Άγιος Μωυσής εξελέγη, το έτος 1325 μ.Χ., Αρχιεπίσκοπος Νόβγκοροντ. Μετά τέσσερα χρόνια υπέβαλε την παράκληση να αποσυρθεί και να ζήσει ασκητικά, μέσα στη σιωπή και την ησυχία.

Το 1330 μ.Χ. εγκαταβίωσε στη μονή του Κολμώφ, αλλά δεν έμεινε για πολύ. Βρήκε ένα έρημο τόπο στην περιοχή Ντερεβγιανίτσα, όπου κατέφυγε και ανήγειρε ναό αφιερωμένο στην Ανάσταση του Κυρίου.

Το 1354 μ.Χ. ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Φιλόθεος (1354 – 1355 μ.Χ., 1364 -1376 μ.Χ.), από βαθύ σεβασμό προς το πρόσωπο του Αγίου Μωυσέως, του έδωσε το προνόμιο να φορεί πολυσταύριο.

Ο Άγιος Μωυσής εξακολούθησε το θεάρεστο έργο του. Ανήγειρε πολλές εκκλησίες και μοναστήρια. Σε ένα από αυτά, στο μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Σκοβορόντσκ, κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 1362 μ.Χ. Το ιερό λείψανό του διατηρήθηκε, με την χάρη του Θεού, άφθαρτο.

Γνωρίζετε πόσα χρόνια χρειάζεται να περάσουν για να κάνουμε εκταφή των αγαπημένων μας;

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Γρηγόρης, Γρηγόριος, Γόλης, Γρηγορία.
  • Μαργαρίτα, Ρίτα, Μαργαρίτης.

25 Ιανουαρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Ναζιανζηνού του Θεολόγου και Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως και του Αγίου Αυξεντίου του Νεομάρτυρα.

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τον Όρθρο και την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία του Αγίου Γρηγορίου του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Θεολόγου από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πύλης Τρικάλων, Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024 07.30 το πρωί.

Ιερά Λείψανα Αγίου Μωυσέως

Απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Οσίου Μωυσέως βρίσκεται στη Λαύρα Αγίου Αλεξάνδρου Νέβσκι Αγίας Πετρουπόλεως.

Διαβάστε επίσης το Εορτολόγιο Πέμπτης 25 Ιανουαρίου 2024, κατά την γιορτή του Αγίου Αυξεντίου εξ Ιωαννίνων.

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.