Το Εορτολόγιο της Πέμπτης 18 Ιανουαρίου 2024. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Ο Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας (Πολιούχος Διδυμοτείχου, Αμφιλοχίας, Ιστιαίας και Αμαλιάδας). Ο Άγιος Κύριλλος ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας. Η Αγία Θεοδούλη και οι συν αυτή Μάρτυρες Ευάγριος, Μακάριος, Ελλάδιος ο Κομενταρήσιος και Βοηθός. Ο Άγιος Μάξιμος ο Επίσκοπος Ουγγροβλαχίας.

Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Ο Άγιος Μάξιμος γεννήθηκε το 1461 στην Σερβία και ήταν υιός του ηγεμόνα των Σέρβων Αγίου Στεφάνου Βράνκοβιτς του Τυφλού (γιορτή 10 Δεκεμβρίου) και της Αγίας Αγγελίνας (γιορτή 30 Ιουλίου). Το κοσμικό του όνομα ήταν Γεώργιος. Είχε άλλες τρεις αδελφές και έναν αδελφό. Ο πατέρας του μετά την πτώση του Βελιγραδίου στους Τούρκους το 1459 κατέφυγε στην Ουγγαρία, όπου πολέμησε μαζί με τα Ουγγρικά στρατεύματα κατά των Τούρκων.

Ο βασιλιάς των Ούγγρων θέλησε να παντρέψει τον Μάξιμο με την κόρη του, αλλά εκείνος αρνήθηκε με το επιχείρημα πως ήταν Καθολική στο θρήσκευμα. Το 1485 του πρότεινε ο Ούγγρος ηγεμόνας να γίνει διάδοχος του πατέρα του Στέφανου μα εκείνος αρνήθηκε. Το 1486 ο Ούγγρος βασιλιάς του έδωσε τον τίτλο του δεσπότη της Σερβίας, μαζί με πολλά φέουδα, όπως το Σίρμιο και πολλές πόλεις στα εδάφη της Ουγγαρίας.

Ο Μάξιμος μοιραζόταν το τίτλο του δεσπότη της Σερβίας με τον αδελφό του Ιωάννη. Το 1494 οι δύο δεσπότες της Σερβίας πολέμησαν εναντίον του Δούκα του Λόβρε, ο οποίος είχε κτήσεις το Σίρμιο και την Σλαβονία.

Την ίδια χρονιά, ο νεαρός πρίγκιπας που μέχρι τότε λεγόταν Γεώργιος, εγκατέλειψε την κοσμική δόξα και εκάρη μοναχός στη Μονή Μανάσσια της κεντρικής Σερβίας και έλαβε το όνομα Μάξιμος. Το 1496 χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος από τον μητροπολίτη Σόφιας Τσάλεβιτ.

Μετά τον θάνατο του αδελφού του Ιωάννη ήταν πλέον ο μοναδικός κληρονόμος του ηγεμονικού θρόνου των Μπράνκοβιτς. Ο βασιλιάς της Ουγγαρίας αλλά και οι Σέρβοι άρχοντες θέλησαν να τον πείσουν να αναλάβει τη διαδοχή, αλλά εκείνος αρνήθηκε.

Λόγω των επιδρομών των Τούρκων κατέφυγε στη Ρουμανία με τη μητέρα του, στην αυλή του Ρουμάνου ηγεμόνα Ράντου σελ Μάρε το 1504 όπου και χειροτονήθηκε Επίσκοπος Ουγγροβλαχίας. Την ίδια περίοδο βρισκόταν εκεί και ο πρώην πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Νήφωνας, ο οποίος κατόπιν υπόδειξης του Ρουμάνου ηγεμόνα χειροτόνησε τον Μάξιμο επίσκοπο Ράμνιτς στο Κουρτέα ντε Αργκές ή στο Τιργκόβιστε το 1505.

Μετά τη χειροτονία του συνεργάστηκε με τον Νήφωνα για την αναδιοργάνωση της τοπικής εκκλησίας. Καίρια ήταν η παρέμβασή του στη διαμάχη μεταξύ Ράντου σελ Μάρε και του ηγεμόνα της Μολδαβίας Μπόγκνταν και στην τελική μεταξύ τους συμφιλίωση.

Με την ιδιότητά του μητροπολίτη, ανέλαβε επίσης και διπλωματικές αποστολές για λογαριασμό του Ρουμάνου ηγεμόνα, όπως αυτή προς τους Σάσες ή Σάξονες, γερμανικό φύλο που είχε εγκατασταθεί στην περιοχή, και τον Ούγγρο βασιλιά Βλαδισλάβο τον Β, και πέτυχε να συνάψει συνθήκη ειρήνης.

Επί των ημερών του διαδόχου του Ράντου, Μινέα σελ Ράου, το 1508, μετέβη στην Ουγγαρία για να αναγγείλει την άνοδο του τελευταίου στο θρόνο. Δεν θα επιστρέψει όμως επειδή ο Ρουμάνος ηγεμόνας ήλθε σε ρήξη με τους βογιάρους και είχε προσεταιριστεί τους Σέρβους φεουδάρχες της περιοχής και Σερβικής καταγωγής ήταν κι ίδιος ο Μάξιμος.

Παρέμεινε για τέσσερα χρόνια στο Σερβικό χωριό Κρούσεντολ και ίδρυσε ένα μοναστήρι. Τελικά επί ηγεμόνα Νεαγκόε Μπασαράμπ, το 1512 στις 25 Ιουνίου επέστρεψε στη μητρόπολή του.

Σύντομα αποσύρθηκε στη Μονή Κρούσεντολ της Σερβίας και κοιμήθηκε, μετά από πολυχρόνια ασθένεια, στις 18 Ιανουαρίου 1516 μ.Χ.

Η Σερβική Εκκλησία το 1523μ.Χ. τον ανακήρυξε άγιο και η μνήμη του εορτάζεται στις 18 Ιανουαρίου.

Γνωρίζετε τι συμβολίζει η κάθε εβδομάδα και η κάθε Κυριακή του Τριωδίου;

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Αθανάσιος, Θανάσης, Νάσος, Σάκης, Θάνος, Θανάσος, Θανασάκης, Σούλης, Αθανασία, Θανασία, Νάσια, Νάνσυ, Θανασούλα, Σούλα, Νάσα, Σούλη.
  • Κύριλλος, Κυριλλία, Κυρίλλα, Κυρίλλη.
  • Θεοδουλία, Θεοδούλα, Θεόδουλη, Θεοδούλη, Θεώνη, Θεόδουλος, Θεοδούλιος, Θεοδούλης.

18 Ιανουαρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Αγίων Αθανασίου του Μεγάλου και Κυρίλλου των Πατριαρχών Αλεξανδρείας.

Ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία Ζωντανά του Μεγάλου Αθανασίου από τον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα Κέρκυρας της Πέμπτης 18 Ιανουαρίου 2024 07.50 το πρωί.

Διαβάστε επίσης το Εορτολόγιο Πέμπτης 18 Ιανουαρίου 2024, κατά την γιορτή του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου.

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις τώρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.