Το Εορτολόγιο της Πέμπτης 16 Μαρτίου 2023. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Ο Άγιος Σαβίνος ο Αιγύπτιος. Ο Άγιος Ιουλιανός ο Μάρτυρας. Ο Όσιος Χριστόδουλος ο Θαυματουργός «ο εν Πάτμω». Γ Εβδομάδα Νηστειών.

Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Iουλιανός εις αλός δύσας βάθος, Eύρατο Xριστόν τίμιον μαργαρίτην.

Ο Άγιος Ιουλιανός ήταν από τη Διοκαισάρεια της Κιλικίας. Ο πατέρας του ήταν ειδωλολάτρης βουλευτής, αλλά η μητέρα του είχε προσχωρήσει στη χριστιανική θρησκεία. Γι’ αυτό και ανέθρεψε το γιο της Ιουλιανό σύμφωνα με τις επιταγές του Ευαγγελίου.

Ο Ιουλιανός αγάπησε τόσο πολύ τον εσταυρωμένο Κύριο, ώστε σε ηλικία 18 χρονών ομολόγησε με πολύ θάρρος την πίστη του στον έπαρχο Μαρκιανό, ενώ γνώριζε ότι τον περίμεναν άγρια βασανιστήρια. Πράγματι, μόλις το άκουσε αυτό ο έπαρχος, διέταξε και τον έδειραν ανελέητα, και κατόπιν τον έριξαν στην πιο άθλια φυλακή.

Έπειτα ο Μαρκιανός κάλεσε τη μητέρα του Ιουλιανού να επισκεφθεί το γιο της και να τον πείσει να αρνηθεί το Χριστό. Η χριστιανή γυναίκα, όταν συνάντησε το νεαρό σπλάχνο της, έκανε ακριβώς το αντίθετο.

Προέτρεψε τον Ιουλιανό, να μείνει στο ύψος του χριστιανικού του φρονήματος και τον ενθάρρυνε να υπομείνει όλα τα μαρτύρια. Έτσι και έγινε. Όταν έπαρχος ξανακάλεσε τον Ιουλιανό, αυτός με περισσότερο θάρρος ομολόγησε μπροστά του και πάλι το Χριστό.

Εξοργισμένος τότε ο έπαρχος Μαριανός έκλεισε τον Ιουλιανό μέσα σε ένα σάκο με δηλητηριώδη φίδια και τον έριξε στο πιο βαθύ σημείο της θάλασσας, όπου μαρτυρικά ο Ιουλιανός παρέδωσε την ψυχή του στο Θεό.

Η μνήμη το Αγίου Ιουλιανού του Μάρτυρα επαναλαμβάνεται και στις 21 Ιουνίου.

Γνωρίζετε ποιος είναι ο βαθμός του Αναγνώστη στην Εκκλησία;

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Χριστόδουλος, Χριστοδούλη.
  • Ιουλιανός, Γιουλιανός, Γιολανός.

16 Μαρτίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου Χριστόδουλου του εν Πάτμω και του Αγίου Σαββίνου του Αιγύπτιου.

Ιερά Λείψανα Αγίου Ιουλιανού

Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ιουλιανού βρίσκονται στις Μονές Παντοκράτορος και Παντελεήμονος Αγίου Όρους.

Aπολυτίκιο Αγίου Ιουλιανού

Ήχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.

Μητρικαὶς ὑποθήκαις μυσταγωγούμενος, πανευκλεὴς στρατιώτης ὤφθης Χριστοῦ τοῦ Θεοῦ, παντευχίαν μυστικὴν περιζωσάμενος∙ ὅθεν καθεῖλες τὸν ἔχθρον, ὡς γενναῖος ἀριστεύς, καὶ ἤθλησας θεοφρόνως, Ἰουλιανὲ θεόφρον, ὑπὲρ ἠμῶν ἀεὶ πρεσβεύων Θεῶ.

Διαβάστε επίσης το Εορτολόγιο Πέμπτης 16 Μαρτίου 2023, κατά την γιορτή του Οσίου Χριστόδουλου του Θαυματουργού.

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις τώρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.