Το Εορτολόγιο της Παρασκευής 27 Σεπτεμβρίου 2024. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Ο Άγιος Καλλίστρατος ο Μάρτυρας και οι συν αυτώ. Ο Άγιος Αρίσταρχος και Ζήνων οι Απόστολοι εκ των Εβδομήκοντα. Η Αγία Ακυλίνα η Νεομάρτυς. Η Αγία Επίχαρις η Μάρτυς. Η Σύναξις των Αγίων Ισιδώρων.
Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.
Πηλουσιῶτα, χαῖρε, πολλὰ μοι, Τὸν πηλὸν ἐκδύς, καὶ χαρᾶς τυχὼν ξένης. Ἐν δ’ lσίδωρον ἔθεντο τετάρτῃ σήματι λυγρῷ.
Η εκκλησιαστική παράδοση απαριθμεί την εμφάνιση των δύο Αγίων σε πλείστες περιπτώσεις στον Ιερό Ναό των Αγίων Ισιδώρων του Λυκαβηττού, όπως επίσης συμβολίστηκε και με την καρποφορία του μαστιχόδεντρου τις σημερινές ημέρες. Ο Ιερός Ναός εορτάζει πανηγυρικά στις 27 Σεπτεμβρίου τους δύο Αγίους, την παρουσία τους, την Σύναξή τους.
Το εκκλησάκι των Αγίων Ισιδώρων, είναι κτισμένο ή μάλλον σκαλωμένο στην πιο μεγάλη σπηλιά του Λυκαβηττού. Οι παλαιοί Αθηναίοι το έλεγαν «ο Άγιος Σιδερέας», κατά το Αθηναϊκόν ιδίωμα.
Πότε ακριβώς κτίστηκε ο ναός των Αγίων Ισιδώρων, δεν μας είναι γνωστό. Η εγκυκλοπαίδεια Μακρή αναβιβάζει την ίδρυση του Ιερού Ναού στον ΙΣΤ’ αιώνα.
Παλαιά παράδοση αναφέρει ότι την αφορμή της ιδρύσεως έδωσε η ανεύρεση στην σπηλιά λευκών εκ του χρόνου οστών ασκητού φέροντος εις το στήθος του την εικόνα των Αγίων Ισιδώρων.
Άλλη αναφέρει ότι το μέρος αυτό χρησίμευε ως τόπος μελέτης των δύο εν Αθήναις φίλων και συμφοιτητών κατά τον 4ο αιώνα Βασιλείου του Μεγάλου και Γρηγορίου του Θεολόγου.
Ο Λυκαβηττός ήταν κατάφυτος κατά την αρχαία εποχή, όχι όσο σε δάσος, όσο σε βότανα και θυμάρια. Στις πλαγιές του είχαν φυτευτεί ελιές και άμπελοι. Ασφόδελοι, φιδόχορτα, λουμινιές, αγριοφασκομηλιές, θυμάρια, ανεμώνες, παπαρούνες και αγριόχορτα κάλυπταν όλη την πετρώδη επιφάνεια, όπως και σήμερα. Γι’ αυτό ο αρχαίος λεξικογράφος Ησύχιος ονομάζει το Λυκαβηττό «όρος εκβότανον» και πλήρες θάμνων. Το όνομα δε εδόθει διότι ήταν γεμάτο λύκους «παρά το λύκοις πληθύειν», όχι βέβαια λύκους θηρία, αλλά λύκους άνθη και βότανα, όπως εξηγεί ο Αθηναίος ιστοριογράφος Φαλίνος «λύκοι τα άνθη της ίριδος».
Ο Ιερός Ναός των Αγίων Ισιδώρων γνώρισε άνθηση μετά το 1834 όταν η Αθήνα έγινε η πρωτεύουσα του νεοϊδρυθέντος Ελληνικού Βασιλείου. Αυτό επειδή δεν υπήρχαν πολλοί ναοί τότε στην Αθήνα.
Οι μεγάλες ενορίες της Ζωοδόχου Πηγής στην οδό Ακαδημίας, Αγίου Διονυσίου οδού Σκουφά και Αγίου Νικολάου Πευκακίων ακόμα δεν είχαν δημιουργηθεί και έτσι οι Αθηναίοι έρχονταν για εκκλησιασμό στον ναΐσκο των Αγίων Ισιδώρων.
Όμως ο ναός συνδέθηκε και με την νεώτερη πολιτική ιστορία, όταν την Κυριακή 7 Ιουνίου του 1859, η νεολαία των Αθηνών, η καλούμενη χρυσή, αποτελούμενη από φοιτητές του Πανεπιστημίου και μαθητές Γυμνασίων, παρά την απαγόρευση της Κυβερνήσεως και της Αστυνομίας, ετέλεσε στους Αγίους Ισιδώρους δέηση υπέρ ευοδώσεως του αγώνος των Γαλλο-Σαρδηνίων εις τον αγώνα τους εναντίον της Αυστριακής εισβολής στην Ιταλία και τούτο γιατί η τότε κυβέρνηση υπό το ναύαρχο Μιαούλη είχε αποφασίσει ουδετερότητα δια να μην ψυχρανθούν οι σχέσεις με τον βασιλέα Όθωνα.
Κατά το έτος 1929 ο ναός κάηκε εξ αμελείας του νεοκώρου, ανηγέρθει όμως ευθύς αμέσως ευρυχωρότερος με την συνδρομή των περιοίκων και δαπάναις του μηχανικού Κ. Κωττάκη.
Από το 1937 άρχισε η ακμή του ναού με την συνδρομή των κατοίκων, ενώ κατασκευάστηκαν το τέμπλο, το αναλόγιο, το δεσποτικό και οι λοιπή διακόσμηση του ναού.
Η λιτάνευση της ιεράς εικόνος των Αγίων Ισιδώρων καθιερώθηκε κατά τις επετείους της εορτής των.
Κατά τα έτη της Γερμανο-Ιταλικής κατοχής ο Ιερός ναός των Αγίων Ισιδώρων έκλεισε ενώ οι Ιταλοί βρήκαν την ευκαιρία να συλήσουν το ναό κλέβοντας όλα τα ιερά σκεύη, ήτοι ευαγγέλια, θυμιατά, εικόνες, δισκοπότηρα, πολυελαίους κ.λ.π.. Προσπάθησαν, επίσης, να λεηλατήσουν και την εικόνα των Αγίων Ισιδώρων καταστρέφοντας το ασημένιο πουκάμισο αυτής.
Μετά την απελευθέρωση άρχισε κανονικά η λειτουργία του Ιερού Ναού.
Διαβάστε και δείτε εικόνες από τις εκκλησίες του Λυκαβηττού.
Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα
- Ακυλίνα, Ακυλίνη, Ακυλήνη.
- Αρίσταρχος.
- Επίχαρις, Επιχάρια.
- Ζήνων.
- Καλλίστρατος, Καλλιστράτης, Καλλιστράτη.
27 Σεπτεμβρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Αγίας Ακυλίνας της Νεομάρτυρος και της Συνάξεως των Αγίων Ισιδώρων.
Δείτε στο βίντεο παρακάτω πως χτίστηκε το εικονοστάσι του Αγίου Ιούδα του Θαδδαίου στους Αγίους Ισιδώρους Λυκαβηττού.
Άγιος Ισίδωρος Πηλουσιώτης
O Όσιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης γεννήθηκε στην Αίγυπτο περί το 360 μ.Χ. από γονείς θεοφιλείς. Ήταν συγγενής των Πατριαρχών Αλεξανδρείας, Θεοφίλου (385 – 412 μ.Χ.) και Κυρίλλου Α’ (412 – 444 μ.Χ.).
Σε νεαρή ηλικία έλαβε μεγάλη και θαυμαστή θεολογική και φιλοσοφική γνώση. Στην αρχή εργάσθηκε ως διδάσκαλος και κατηχητής της εκκλησίας της Αλεξάνδρειας.
Επιζητώντας όμως την ησυχία για να δύναται να ασχοληθεί με το έργο της ζωής του, τη μελέτη των Αγίων Γραφών, αποσύρθηκε σε κάποιο μοναστήρι στο όρος Πηλούσιο, γι’ αυτό έλαβε και το όνομα Πηλουσιώτης.
Αργότερα ο Άγιος Ισίδωρος δέχεται την πρόταση να γίνει ιερέας και στη συνέχεια εκλέγεται πανηγυρικά ηγούμενος στο μοναστήρι του.
Διαβάστε και δείτε σε βίντεο αναλυτικά για τον βίο και τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Ισιδώρου του Πηλουσιώτη.
Άγιος Ισίδωρος Χιοπολίτης
Ο Άγιος Ισίδωρος ήταν ναύτης του βασιλικού στόλου, στα χρόνια του αυτοκράτορα Δεκίου, και καταγόταν από την Αλεξάνδρεια.
Κάποια μέρα που η μοίρα του στόλου ήταν αγκυροβολημένη στη Χίο, καταγγέλθηκε από τον κεντυρίων Ιούλιο στο Ναύαρχο Νουμέριο ότι ο Ισίδωρος είναι χριστιανός. Ο Νουμέριος δεν άργησε να ακούσει το ίδιο και από τον ίδιο τον Ισίδωρο, όταν τον προσκάλεσε να ομολογήσει. Τότε τον έδειραν σκληρά και κατόπιν τον έριξαν στη φυλακή.
Ο πατέρας του μόλις έμαθε το γεγονός αυτό, αμέσως κίνησε για τη Χίο, πολύ στενοχωρημένος, διότι ο γιος του εγκατέλειψε την πατροπαράδοτη ειδωλολατρική θρησκεία.
Όταν έφθασε στη Χίο, δε δυσκολεύτηκε να δει το γιο του. Ο Ισίδωρος, μόλις αντίκρισε τον πατέρα του, με πολλή ευλάβεια και στοργή τον ασπάσθηκε συγκινημένος. Το ίδιο έκανε και ο πατέρας του, αλλά δεν άργησε να εκφράσει και τη θλίψη του γι’ αυτόν.
Διαβάστε και δείτε σε βίντεο αναλυτικά για τον βίο το μαρτυρικό τέλος και τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Ισιδώρου του Χιοπολίτου.
Aπολυτίκιο Αγίων Ισιδώρων
Ήχος πλ. α’.
Ἰσιδώρων δυάδα τὴν ἁγιόλεκτον ἐγκωμιάσωμεν πόθῳ Λυκαβηττοῦ ἐν δρυμοῖς καὶ αὐτῶν σεπτὴν εἰκόνα προσκυνήσωμεν κράζοντες· Χίου ἀριστεῦ καὶ τοῦ ὄρους οἰκιστὰ φωσφόρε τοῦ Πηλουσίου, ἄμφω πιστοὺς οὐρανόθεν ἐπευλογεῖτε καὶ στηρίζετε.
Διαβάστε επίσης το Ευαγγέλιο Παρασκευής 27 Σεπτεμβρίου 2024, κατά την γιορτή του Αγίου Καλλιστράτου του Μάρτυρα και της Αγίας Νεομάρτυρος Ακυλίνας, με τις θεραπείες σ’ ένα μεγάλο πλήθος και τους μακαρισμούς και αλίμονο.
Ἔσαινεν Ἰσίδωρον ἐλπὶς τοῦ στέφους, Καὶ πρὸς τομὴν ἤπειγεν, ἐξ ἧς τὸ στέφος. Ἐν δ’ Ἰσίδωρον ἄορ δεκάτῃ τάμεν ἠδὲ τετάρτῃ.
Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.