Το Εορτολόγιο της Παρασκευής 24 Μαρτίου 2023. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Ο Άγιος Αρτέμων ο Ιερομάρτυρας και πρεσβύτερος Λαοδικείας. Ο Άγιος Παρθένιος ο Γ ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης. Ο Όσιος Αρτέμων ο Επίσκοπος Σελευκείας της Πισιδίας. Δ Εβδομάδα Νηστειών. Προεόρτια του Ευαγγελισμού της Yπεραγίας Θεοτόκου. Δ Χαιρετισμοί της Θεοτόκου.

Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Ἐπελεύσει Πνεύματος τοῦ Παναγίου, τοῦ Πατρός τόν σύνθρονον, καί ὁμοούσιον φωνῇ, τοῦ Ἀρχαγγέλου συνέλαβες, Θεοκυῆτορ, Ἀδάμ ἡ ἀνάκλησις.

Προεόρτια του Ευαγγελισμού της υπεραγίας Θεοτόκου. Η Παραμονή της μεγάλης εορτής του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Σύμφωνα με τον ευαγγελιστή Λουκά, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου συνέβη έξι μήνες μετά τη θαυμαστή σύλληψη του Ιωάννη του Προδρόμου από την Ελισάβετ, τη γυναίκα του Ζαχαρία, όταν ο αρχάγγελος Γαβριήλ στάλθηκε από τον Θεό προς την Παρθένο Μαριάμ (Μαρία) για να της ανακοινώσει ότι θα φέρει στον κόσμο τον Υιό του Θεού.

Εκείνη την περίοδο, η Μαρία ζούσε στη Ναζαρέτ της Γαλιλαίας και ήταν μνηστευμένη με τον ξυλουργό Ιωσήφ. Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ κατεβαίνει από τον ουρανό, με το ένα φτερό χαμηλωμένο και το άλλο ανασηκωμένο, και βαδίζει προς τη Θεοτόκο, με το ένα πόδι προτεταμένο και το άλλο αρκετά πίσω από το κέντρο βάρος του σώματός του.

Στο αριστερό του χέρι βαστά το ραβδί και με το δεξί ανασηκωμένο χαιρετά την Παναγία. Αντίστοιχη με την περιγραφή του Ευαγγελίου είναι και η στάση της Παναγίας. Απορεί με το παράδοξο της είδησης και συναινεί στην κλήση του Θεού.

Οι αρχές της εορτής του Ευαγγελισμού δεν είναι επακριβώς γνωστές. Το γεγονός ότι η Αγία Ελένη έκτισε στη Ναζαρέτ βασιλική, στην οποία περιλαμβανόταν κατά παράδοση ο οίκος της Θεοτόκου, όπου αυτή δέχθηκε τον Ευαγγελισμό, επέδρασε ίσως στη σύσταση τοπικής εορτής.

Οι πρώτες μαρτυρίες περί αυτής ευρίσκονται στον Άγιο Πρόκλο, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, το 430 μ.Χ. και στο Πασχάλιον Χρονικόν (624 μ.Χ.), όπου χαρακτηρίζεται ως συσταθείσα στις 25 Μαρτίου από τους θεοφόρους δασκάλους. Η μεγαλοπρεπής πανήγυρη του Ευαγγελισμού ετελείτο από τους Βυζαντινούς στο ναό των Χαλκοπρατείων, όπου παρίσταντο και οι αυτοκράτορες.

Διαβάστε επίσης για τον κρίνο της Παναγίας και τι ισχύει;

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Αρτέμων.

24 Μαρτίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Αρτέμονος, τα Προεόρτια του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και των Δ Χαιρετισμών της Παναγίας.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για την δεσποτικοθεομητορτική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Aπολυτίκιο Παραμονής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Ήχος δ’.

Σήμερον τῆς παγκοσμίου χαρᾶς τά προοίμια, τήν πρoεόρτιον ᾆσαι προτρέπεται· ἰδού γάρ Γαβριήλ παραγίνεται, τῇ Παρθένῳ κομίζων τὸ Εὐαγγέλιον, καί πρὸς αὐτήν ἐκβοήσεται· Χαῖρε Κεχαριτωμένη, ὁ Κύριος μετά σοῦ.

Διαβάστε επίσης το Εορτολόγιο Παρασκευής 24 Μαρτίου 2023, κατά την γιορτή της Δ Στάσης των Χαιρετισμών της Θεοτόκου.

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις τώρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.