Το Εορτολόγιο της Παρασκευής 11 Αυγούστου 2023. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Ο Άγιος Εύπλος ο Διάκονος και Μεγαλομάρτυρας. Ο Άγιος Νήφων ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Η Ανάμνηση του Θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα. Οι Άγιοι Αναστάσιος Πανεράς και Δημήτριος ο Μπεγιάζης οι Νεομάρτυρες.

Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Οι Άγιοι Αναστάσιος Πανεράς και Δημήτριος ο Μπεγιάζης ήταν καλλίνικοι Νεομάρτυρες του Χριστού κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Ο μεν Αναστάσιος, ηλικίας 20 χρονών, καταγόταν από τους Ασωμάτους, ο δε Δημήτριος, 18 χρονών, από την Αγιάσο του νησιού Λέσβου.

Μαρτύρησαν και οι δύο για την Αγία Πίστη του Χριστού στον Κασαμπά της Μικράς Ασίας, το έτος 1816 ή 1819. Οι νεομάρτυρες αυτοί, έκαναν στον Κασαμπά το επάγγελμα του καλαθοποιού, πιθανώς μάλιστα να ήταν και συγγενείς.

Αλλά συγχρόνως με την εξάσκηση του επαγγέλματός τους, κήρυτταν το Ευαγγέλιο στους Χριστιανούς, που ήταν κάτω από τον Τούρκικο ζυγό. Γι’ αυτό το λόγο οι Τούρκοι τους συνέλαβαν, τους φυλάκισαν και τους βασάνισαν φρικτά. Επειδή όμως συνέχιζαν να ομολογούν και να κηρύττουν την πίστη τους, τους απαγχόνισαν κάτω από έναν πλάτανο.

Στο όνομα και των δύο Αγίων, ανεγέρθηκε στην Αγιάσο μεγαλοπρεπής ναός, όπου και γιορτάζεται η μνήμη τους 11 Αυγούστου.

Διαβάστε επίσης και δείτε σε βίντεο έθιμα παραδόσεις και πως να φτιάξετε Σταυρούς από βάγια.

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Εύπλους, Εύπλος, Εύπλοος.

11 Αυγούστου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Εύπλου του Μεγαλομάρτυρα Μεγαλομάρτυρος Εύπλου και του Αγίου Νήφωνος του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως.

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση την μικρή Παράκληση της Παναγίας ενώπιον της θαυματουργής Εικόνος της Θεοτόκου, από τον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Πύλης Τρικάλων, Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023 19.00 το απόγευμα.

Διαβάστε επίσης το Εορτολόγιο Παρασκευής 11 Αυγούστου 2023, κατά την γιορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Εύπλου.

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.