Το Εορτολόγιο της Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Οι Άγιοι Ολυμπάς, Ηρωδίων, Έραστος, Σωσίπατρος και Κουάρτος οι Απόστολοι εκ των Εβδομήκοντα. Ο Άγιος Ορέστης ο Μάρτυρας εκ Τυανέως. Ο Όσιος Αρσένιος ο Καππαδόκης. Ο Άγιος Μίλος ο Θαυματουργός ο Επίσκοπος και Ιερομάρτυρας. Ο Άγιος Ωρίων ο Μάρτυρας.

Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Λάμψας Oλυμπάς ηλίου λαμπρού δίκην, Όλυμπον (ήτοι τον ουρανόν) οικεί συν Aποστόλοις άμα. Pόδον νοητόν ων σαφώς ο Pοδίων, Ξίφει τρυγηθείς, πάλιν ανθεί εν πόλω. Eρών Έραστος μανικώς του Kυρίου, Σύνεστιν αυτώ και χαράν χαίρει ξένην. O Σωσίπατρος πατρικήν δείξας σχέσιν, Πολλούς προσήξε τω Θεώ σεσωσμένους. Άρτον Θεού τον ζώντα Kούαρτος θύων, Kαι την ψυχήν έθυσε λοιπόν τω Λόγω. Πεντάδα μυστῶν τοῦ Λογου ὑμνῶ λόγοις, Λόγῳ βροτοὺς λύσαντας ἐξ ἀλογίας. Πεντὰς Ἀποστολέων δεκάτῃ βίον ἐξεπέρησεν.

Οι Ολυμπάς, Ηρωδίων, Έραστος, Σωσίπατρος και Κουάρτος ήταν από τους εβδομήκοντα Αποστόλους του Κυρίου (γιορτή 4 Ιανουαρίου).

Αναφέρονται όλοι στο ΙΣΤ’ (16ο) κεφάλαιο της προς Ρωμαίους επιστολής του Αποστόλου Παύλου.

Οι περισσότεροι απ’ αυτούς υπήρξαν επίσκοποι της του Χριστού Εκκλησίας και έγιναν άριστοι εφαρμοστές της εντολής του θεοπνεύστου λόγου της Αγίας Γραφής:

«Ποιμάνατε τὸ ἐν ὑμῖν ποίμνιον τοῦ Θεοῦ, ἐπισκοποῦντες μὴ ἀναγκάστως, ἀλλ᾿ ἑκουσίως, μηδὲ αἰσχροκερδῶς, ἀλλὰ προθύμως, μηδ᾿ ὡς κατακυριεύοντες τῶν κλήρων, ἀλλὰ τύποι γινόμενοι τοῦ ποιμνίου» (Α’ επιστολή Πέτρου, Ε’ 2-3).

Ποιμάνετε, δηλαδή, το ποίμνιο του Θεού που είναι στη δικαιοδοσία σας, και επιβλέπετε αυτό με κάθε επιμέλεια και προσοχή, όχι αναγκαστικά, επειδή βρεθήκατε στη θέση αυτή, αλλά με όλη σας τη θέληση, χωρίς να αποβλέπετε σε αισχρά κέρδη, αλλά με προθυμία και ζήλο, χωρίς να καταπιέζετε τους πιστούς, που σαν άλλοι γεωργικοί κλήροι δόθηκαν στον καθένα σας για πνευματική καλλιέργεια αλλά να γίνεσθε στο ποίμνιο υποδείγματα αρετής αξιομίμητα.

Πράγματι, και οι πέντε Απόστολοι έγιναν υποδείγματα αρετής.

Ο Ολυμπάς και ο Ηρωδίων (γιορτή και 28 Μαρτίου) πέθαναν μαρτυρικά επί Νέρωνος. Ο Σωσίπατρος (γιορτή και 29 Απριλίου) έγινε επίσκοπος στο Ικόνιο και πέθανε επιτελώντας άριστα τα καθήκοντα του. Ο Έραστος κυβέρνησε με παρόμοιο τρόπο την επισκοπή Νεάδος. Και ο Κούαρτος, σαν επίσκοπος Βηρυτού, πάλεψε με θάρρος και ενέταξε σαν χριστιανούς στην επισκοπή του πολλούς ειδωλολάτρες.

Σημείωση: Σε μερικούς συναξαριστές, μαζί με τους παραπάνω πέντε Αποστόλους, μνημονεύεται και ο Απόστολος Τέρτιος ο οποίος εορτάζει στις 30 Οκτωβρίου. Ο Τέρτιος έγινε δεύτερος επίσκοπος Ικονίου μετά τον Σωσίπατρο. Έγραψε δε και την προς Ρωμαίους επιστολή του Αποστόλου Παύλου (προς Ρωμαίους ΙΣΤ’ 22).

Διαμονή στο Άγιον Όρος. Διαβάστε αναλυτικά ότι χρειάζεται να γνωρίζετε στο Διαμονητήρια Αγίου Όρους: Δικαιολογητικά & Τηλέφωνα Μοναστηρίων.

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Αρσένιος, Αρσένης, Αρσενία, Αρσίνα, Αρσινόη.
  • Εραστός, Εράστη, Εραστή.
  • Ηρωδίων, Ροδίων, Ηρωδιάς, Ηρωδιάδα.
  • Ροδιά, Ροδούλα, Ροδίτα, Ρόζα, Ροζαλία, Ροζίτα, Ροζίνα, Ροζάνα, Ροδίων, Ρόδιος, Ροδής, Ρόδος, Ηρωδίων, Ηρωδιανός.
  • Σωσίπατρος, Σώπατρος, Σωπάτρα, Σωπατρία, Πάτρα, Πατρούλα, Πατρίτσα.
  • Μίλος, Μίλης, Μίλων.
  • Ορέστης, Ορεστιάς, Ορεστία, Ορεστιάδα.
  • Ωρίων, Ωρίωνας, Ωριώνης, Ωριώνη.

10 Νοεμβρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου.

Η Ακολουθία με τον Παρακλητικό Κανόνα του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως από τον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Τρικάλων της Πέμπτης 9 Νοεμβρίου 2023 17.00 το απόγευμα.

Ιερά Λείψανα Αγίου Σωσίπατρου

Η Τιμία Κάρα του Αγίου Σωσίπατρου βρίσκεται στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας.

Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Σωσίπατρου φυλάσσονται στην Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας, στο Μητροπολιτικό Ναό Βέροιας και στην Ιερά Μονή Διονυσίου Αγίου Όρους.

Aπολυτίκιο Αγίων Αποστόλων Ολυμπά και Ηρωδίου, Εράστου, Σωσιπάτρου, Ροδίωνος, Κουάρτος και Τερτίου

Ήχος γ’.

Ἀπόστολοι Ἅγιοι, πρεσβεύσατε τῷ ἐλεήμονι Θεῷ ἵνα πταισμάτων ἄφεσιν, παράσχῃ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν.

Διαβάστε επίσης το Ευαγγέλιο Παρασκευής 10 Νοεμβρίου 2023, κατά την γιορτή του Οσίου Αρσενίου του Καππαδόκου, με το θρήνο για την Ιερουσαλήμ.

Τριάδος τῆς σεπτῆς, ἐκηρύξατε πίστιν, πολύθεον σοφοί, τῶν εἰδώλων ἀπάτην, ἐκ μέσου ποιήσαντες, ταῖς σεπταῖς διδαχαῖς ὑμῶν, ὅθεν εὕρατε, τὴν ἀμοιβὴν τῶν καμάτων, αἰωνίζουσαν, ἐν οὐρανοῖς τοὺς στεφάνους, λαβόντες Ἀπόστολοι.

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις τώρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.