Το Εορτολόγιο της Κυριακής της Πεντηκοστής 4 Ιουνίου 2023. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Ο Άγιος Μητροφάνης ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινούπολης. Οι Αγίες Μάρθα και Μαρία οι αδελφές του Λαζάρου οι Μυροφόρες. Ο Όσιος Πετρόκιος ο εξ Ουαλίας. Κυριακή της Ορθοδοξίας: Κυριακή της Πεντηκοστής. Πεντηκοστή.

Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Γῆς μητρὸς ἐκστάς, Μητρόφανες παμμάκαρ, Ἐκεῖ μετῆρας, οὗ Πατὴρ πάντων μέγας. Μητροφάνης δὲ τετάρτῃ ἔδυ χθόνα βωτιάνειραν.

Ο Άγιος Μητροφάνης υπήρξε ο πρώτος επίσκοπος της Κωνσταντινούπολης (313 – 327 μ.Χ.). Ήταν γιος του Δομετίου και ανεψιός του αυτοκράτορα Πρόβου.

Όταν το Μάιο του 325 μ.Χ. έγινε η Α’ Οικουμενική Σύνοδος στη Νίκαια, ο Μητροφάνης δεν μπόρεσε να παραστεί ο ίδιος, επειδή ήταν αρκετά γέροντας και άρρωστος. Έστειλε, όμως, αντιπρόσωπο του τον πρωτοπρεσβύτερο Αλέξανδρο, άνδρα πρόθυμο και θεοσεβή.

Στα χρόνια, επίσης, που ήταν Αρχιεπίσκοπος ο Μητροφάνης, θεμελιώθηκαν πολλά μεγάλα οικοδομικά έργα της Βασιλεύουσας. Μεταξύ δε αυτών και οι περίφημοι ναοί της Αγίας Σοφίας, της Αγίας Ειρήνης και της Αγίας Δυνάμεως.

Ο Μητροφάνης πέθανε το 327 μ.Χ. (πιθανώς σε ηλικία εκατό δέκα επτά ετών) και άφησε διάδοχο τον άξιο πρωτοπρεσβύτερό του Αλέξανδρο (γιορτή 30 Αυγούστου).

Διότι πίστευε ότι το σωτηριώδες έργο της Εκκλησίας προάγεται ακόμα περισσότερο με τη σωστή επισκοπική διαδοχή, ανταποκρινόμενος έτσι στο θεόπνευστο λόγο της Αγίας Γραφής, που αναφέρει ότι:

«δει ουν τον επίσκοπον ανεπίληπτον είναι» (Επιστολή Αποστόλου Παύλου προς Τιμόθεο Α’, Γ’ 2).

Δηλαδή, το καλό και υψηλό έργο της επιστασίας του οίκου του Θεού πρέπει να ανατίθεται σε καλούς και εκλεκτούς ανθρώπους. Γι’ αυτό, λοιπόν, πρέπει ο επίσκοπος να είναι ακατηγόρητος, ώστε κανείς να μη μπορεί να πει τίποτα σε βάρος του.

Διαβάστε επίσης και δείτε σε βίντεο έθιμα παραδόσεις και πως να φτιάξετε Σταυρούς από βάγια.

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Μάρθα.
  • Μητροφάνης, Μητροφάνα.

4 Ιουνίου η Εκκλησία μας τιμά την Κυριακή της Πεντηκοστής και τη μνήμη του Αγίου Μητροφάνους του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως και των Αγίων Μάρθας και Μαρίας των Μυροφόρων.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον βίο και το Απολυτίκιο του Αγίου Μητροφάνους του Α Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινούπολης.

Aπολυτίκιο Αγίου Μητροφάνους

Ήχος δ’.

Κανόνα πίστεως, καὶ εἰκόνα πραότητος, ἐγκρατείας διδάσκαλον, ἀνέδειξε σε τῇ ποίμνῃ σου, ἡ τῶν πραγμάτων ἀλήθεια· διὰ τοῦτο ἐκτήσω τῇ ταπεινώσει τὰ ὑψηλά, τῇ πτωχείᾳ τὰ πλούσια. Πάτερ Ἱεράρχα Μητροφάνη, πρέσβευε Χριστῷ τῷ θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Διαβάστε επίσης το Ευαγγέλιο Κυριακής 4 Ιουνίου 2023, κατά την γιορτή των Αγίων Μάρθας και Μαρία των Μυροφόρων και του Αγίου Μητροφάνους και Κυριακής της Πεντηκοστής, με τους ποταμούς ζωντανού νερού, το σχίσμα ανάμεσα στο λαό, την απιστία των αρχόντων και τον Ιησού που είναι το φως του κόσμου.

Τὴν πίστιν Χριστοῦ, τρανῶς σὺ ἐδογμάτισας, καὶ ταύτην τηρῶν, εἰς πλῆθος ὄντως ηὔξησας, τὸ πιστόν σου ποίμνιον· σὺν Ἀγγέλοις ὅθεν Μητρόφανες, συναγάλλῃ νῦν καὶ Χριστῷ, πρεσβεύεις ἀπαύστως, ὑπὲρ πάντων ἡμῶν.

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις τώρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.