Το Εορτολόγιο της Κυριακής 3 Μαρτίου 2024. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Οι Άγιοι Ευτρόπιος, Κλεόνικος και Βασιλίσκος οι Μάρτυρες. Ο Άγιος Θεοδώρητος ο Ιερομάρτυρας και Πρεσβύτερος Αντιοχείας. Κυριακή της Ορθοδοξίας: Κυριακής ΙΖ Λουκά με την παραβολή του Ασώτου Υιού.

Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Χωρεῖν ἔχει που τῆς Ἐδὲμ τὸ χωρίον, Καὶ τὸν Θεοδώρητον ἔνδον τὸν μέγαν.

O Άγιος Θεοδώρητος, ήταν πρεσβύτερος της εκκλησίας της Αντιόχειας, στα δύσκολα χρόνια του αυτοκράτορα Ιουλιανού του Παραβάτη (360 – 363 μ.Χ.), ο οποίος προσπάθησε να επαναφέρει την θρησκεία των ειδώλων. Οι διωγμοί των Χριστιανών επί Ιουλιανού έφθασαν ως την Αντιόχεια.

Μεταξύ των κληρικών που παρέμειναν ακλόνητοι στην πίστη τους, ήταν και ο Θεοδώρητος, γι’ αυτό και συνελήφθη από τον έπαρχο της πόλης (Ιουλιανό ονομαζόμενο, που κατά τον Σ. Εύστρατιάδη ήταν θείος του Ιουλιανού του Παραβάτη και ήταν προηγουμένως Χριστιανός και αναγνώστης της Εκκλησίας της Αντιόχειας), ο οποίος στην αρχή τον κολάκευσε επαινώντας την παιδεία του και τις αρετές του.

Όταν όμως απέτυχε να τον πείσει να θυσιάσει και να προσκυνήσει τα είδωλα, διέταξε τον αποκεφαλισμό του, κατατάσσοντάς τον έτσι στην ιερώνυμη φάλαγγα των Μαρτύρων της Εκκλησίας.

Ποιος νηστεύει καλύτερα; Δυο πιάτα ανάλαδη φασολάδα ή ένα αυγό σφικτό στη νηστεία;

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Κλεόνικος, Κλεονίκη, Νίκη, Κλεονίκω.
  • Θεοδώρητος.
  • Βασιλίσκος, Βασιλίσκη.
  • Ευτρόπιος, Ευτροπία.

3 Μαρτίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Βασιλίσκου Ευτροπίου και Κλεονίκου, του Αγίου Ιερομάρτυρος Θεοδωρήτου του Επισκόπου Αντιοχείας και Κυριακής ΙΖ Λουκά, με την παραβολή του άσωτου υιού του Ασώτου υιού.

Ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία Ζωντανά της Κυριακής ΙΖ Λουκά με την παραβολή του ασώτου υιού από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Τρικάλων της Κυριακής 3 Μαρτίου 2024 07.30 το πρωί.

 

Διαβάστε επίσης το Εορτολόγιο Κυριακής 3 Μαρτίου 2024, κατά την γιορτή της Κυριακής του Ασώτου γιου.

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις τώρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.