Το Εορτολόγιο της Κυριακής 3 Δεκεμβρίου 2023. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Ο Προφήτης Σοφονίας. Ο Άγιος Αγγελής ο Νεομάρτυρας ο γιατρός από το Άργος και στην Χίο αθλήσαντος. Ο Άγιος Αγάπιος ο Μάρτυρας. Οι Άγιοι Αγάπιος, Σέλευκος, Μάμας, Ινδής, Δόμνα, Γλυκέριος και 40 Μάρτυρες «εν σοφιαναίς». Ο Όσιος Γεώργιος της Τσερνίκα. Κυριακή της Ορθοδοξίας: Κυριακής ΙΔ Λουκά με τη θεραπεία του τυφλού ζητιάνου στην Ιεριχώ από τον Ιησού Χριστό.
Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.
Κύριε, εκέκραξα προς σε, εισάκουσόν μου, εισάκουσόν μου Κύριε.
Η ευαγγελική περικοπή Κυριακής ΙΔ Λουκά, αναφέρεται στο θαύμα της θεραπείας του τυφλού στην Ιεριχώ. Αποτελεί θαυμαστό υπόδειγμα προσωπικής κοινωνίας ανθρώπου με τον Ιησού Χριστό, ως Σωτήρα και Λυτρωτή.
Με την περικοπή αυτή, ο Ευαγγελιστής Λουκάς θέλει να μας διδάξει την πίστη την οποία πρέπει να έχουμε και πως αν η πίστη αυτή είναι πραγματικά αληθινή τότε αυτή βραβεύεται απ’ τον Θεό.
Ο Κύριος επεσκέπτετο κάθε πόλη και περιοχή της Ιουδαίας, όπου εθεράπευε κάθε νόσο και κάθε σωματικό ελάττωμα, και εκήρυσσε μετάνοιαν, επιστρέφοντας τους πλανωμένους στην γνώσι της αληθείας και επιβεβαιώνοντας τις διδασκαλίες με τα παράδοξα θαύματά του. Διότι οι άνθρωποι συνηθίζουν να πείθωνται και να υπακούουν όχι τόσον στα λόγια όσον στα έργα.
Ανεβαίνοντας ο Ιησούς για τα Ιεροσόλυμα, πέρασε από την Ιεριχώ.
Έξω από την πόλη καθόταν κάποιος τυφλός, τυφλός στα σωματικά μάτια γιατί τυφλός στα μάτια της καρδιάς δεν θα ήταν εφόσον ο Ιησούς του είπε ότι ένεκα της πίστης του σώθηκε, και ζητούσε τη βοήθεια των περαστικών, ζητιάνευε δηλαδή. Άκουσε την οχλαγωγία και ρωτούσε να μάθει τι συνέβαινε.
Όταν του είπαν ότι περνούσε ο Ιησούς, αυτός χάρηκε σφόδρα διότι άκουσε για τον μέγα Διδάσκαλο και Ιατρό, για τα θαύμα που επιτελούσε. Προσπάθησε να τον πλησιάσει και τον παρακάλεσε να τον ιατρεύσει. Ο τυφλός παρακάλεσε τον Ιησού όπως αναβλέψει. Δεν ζήτησε κάτι μικρόν και ευτελές από τον Θεόν και Δεσπότη ο τυφλός.
Ούτε χρυσόν ούτε χρήμα ούτε τροφές ούτε σκεπάσματα ούτε κάτι άλλο παρόμοιο, όπως ζητούσε από τους ανθρώπους, μολονότι και αυτά ημπορούσε να του τα δώσει Αυτός που δίνει σε όλους τα πάντα, αλλά μόνον του έλεγε:
Κύριε, θέλω ίνα αναβλέψω. Και οι προάγοντες επετίμων αυτώ ίνα σιωπήσει. Αυτός δε πολλώ μάλλον έκραζεν. Ιησού, υιέ Δαβίδ, ελέησόν με.
Αν δεν ήταν ένθερμος η πίστις του τυφλού, δεν θα εκραύγαζε περισσότερο, όταν προστάχθηκε να σιωπήσει.
Ο Κύριος τον ρώτησε για ποιο λόγο φώναζε, τί ζητούσε από Αυτόν που πτώχευσε για σένα την εσχάτη πτωχεία, μας αναφέρει ο Γερμανός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Ο τυφλός επέμενε παρακαλώντας Τον «θέλω ἵνα ἀναβλέψω». Και αμέσως ανέβλεψε. Ο Κύριος του τόνισε ότι η πίστη που είχε τον έσωσε. Με την πίστη του, έγινε συνεργός του θαυμαστού αυτού κατορθώματος.
Επιθυμία του τυφλού ήταν να πλησιάσει το Χριστό. Ήταν άνθρωπος που πίστευε στο Χριστό, εναπόθετε τις ελπίδες του σε Αυτόν, όχι επειδή αυτό λέει η παράδοση ή απλώς από επιφανειακή και τυπική σχέση, αλλά επειδή το ένιωθε μέσα του.
Η προσφώνηση του στον Ιησού Χριστό, ως Υιό του Δαβίδ, μαρτυρά και την βαθιά του γνώση και κατάρτιση στα ιερά κείμενα και τη διδασκαλία των Προφητών για το πρόσωπο του Θεανθρώπου, αλλά και για το έργο που θα επιτελούσε πάνω στη γη.
Μετά το θαύμα, την ευεργεσία, ο τυφλός συμπορεύθηκε με τον Ιησού και τον ακολούθησε δοξάζοντάς Τον ως Θεόν του παντός. Έγινε αιτία και αφορμή, ο τυφλός, να δοξάζουν και να υμνούν με δοξολογίες τον Υιό του Θεού οι άνθρωποι.
Eυγνώμων, λοιπόν, ο τυφλός προς το πρόσωπό του Ιησού, λαμβάνοντας την χάρη και την ίαση δεν έτρεξε να φύγει, όπως οι πλείστοι των ανθρώπων μετά τις ευεργεσίες, φερόμενοι με αγνωμοσύνη προς τους ευεργέτες των, αλλά παρέμεινε και Τον ακολούθησε.
Η προσευχή του τυφλού είχε το στοιχείο της πίστεως, της ελπίδος και της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Χριστού. Απελπισμένος από τους ανθρώπους του κόσμου τούτου, δεν ήλπιζε ούτε και περίμενε πως μπορούσε κάποιος άλλος να τον θεραπεύσει, παρά μόνο ο Ιησούς Χριστός. Ο φωτισμός του τυφλού είναι μια απόδειξη, μεταξύ των πολλών άλλων, ότι ο Ιησούς Χριστός είναι Θεός αληθινός.
Ο Κύριος μας διδάσκει ότι εκείνο που έσωσε τον τυφλό ήταν η πίστις του. Αυτή τον έκανε καλά και στη ψυχή και στο σώμα. Η πίστη του στον Εσταυρωμένο Χριστό έκανε το θαύμα. Χωρίς αυτή, θα ήταν αδύνατο να γίνει το οποιοδήποτε θαύμα. Η πίστη του, όμως, τον έκανε να δει το φυσικό φως.
Η πίστη είναι η θύρα, η οποία ανοίγει και εισέρχεται ο Θεός στη ζωή του ανθρώπου. Το θαύμα της θεραπείας του, είναι αποτέλεσμα της πίστις του. Για να εκδηλωθεί η ευεργετική ενέργεια του Θεού προς τον πάσχοντα άνθρωπο, ζητείται η πίστις. Η πίστη είναι αλληλένδετη με την αγάπη, η οποία δεν μένει στην επιφάνεια αλλά κινείται σε βάθος που μετουσιώνεται σε πράξη καθημερινής ζωής.
Το συμπέρασμα που εξάγεται από το σημερινό Ευαγγέλιο είναι η θερμή και επίμονη προσευχή, η συνεχής παράκληση των διαφόρων μας αιτημάτων για την σωτηρία των ψυχών μας. Ας μιμηθούμε τον τυφλό της σημερινής Ευαγγελικής περικοπής στην πίστη που είχε, στον τρόπο με τον οποίο προσευχόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα για την ίαση των οφθαλμών του, και στην ευεργεσία που ανταπέδωσε στο Σωτήρα και Λυτρωτή του Ιησού.
Ας μη λησμονούμε να ευχαριστούμε δυναμικά το Θεό για όλα τα πνευματικά και υλικά αγαθά που μας χορηγεί καθημερινώς αφειδώλευτα. Έχουμε χρέος να Τον ευχαριστούμε, όχι μόνο με τα λόγια μας, αλλά κυρίως με τις πράξεις μας, με τη ζωή μας, το ήθος μας. Πραγματικά έχουμε ιδιαίτερη ανάγκη αυτής της πίστης στις ημέρες, όπου δυστυχώς αυξήθηκε η απιστία, η αθεΐα, η αδιαφορία και η σκληροκαρδία των ανθρώπων.
Γνωρίζετε πώς προέκυψε η φράση «Μη μου άπτου»;
Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα
- Γλυκέριος, Γλυκερός.
3 Δεκεμβρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Προφήτου Σοφονίου, του Αγίου Αγγελή και της Κυριακής ΙΔ Λουκά.
Δείτε στο βίντεο παρακάτω την ερμηνεία και τη σημασία του Ευαγγελίου Κυριακής ΙΔ Λουκά με τη θεραπεία του τυφλού στην Ιεριχώ.
Διαβάστε επίσης το Ευαγγέλιο Κυριακής 3 Δεκεμβρίου 2023, κατά την γιορτή του Προφήτου Σοφονίου, του Αγίου Αγγελή και Κυριακής ΙΔ Λουκά, με την θεραπεία του τυφλού ζητιάνου.
Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις τώρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.