Το Εορτολόγιο της Κυριακής 22 Οκτωβρίου 2023. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Ο Όσιος Αβέρκιος ο Ισαπόστολος και Θαυματουργός. Ο Άγιος Ευλάλιος (Ιερό Μανδήλιο). Οι Άγιοι Επτά Παίδες εν Εφέσω (Μαξιμιλιανός, Εξακουστωδιανός, Ιάμβλιχος, Μαρτινιανός, Διονύσιος, Αντωνίνος, Κωνσταντίνος). Κυριακή της Ορθοδοξίας: Κυριακή ΣΤ Λουκά με τη θεραπεία του δαιμονισμένου Γερασηνού από τον Ιησού.

Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Τι εμοί και συ Ιησού υιέ του Θεού του υψίστου; Δέομαί σου, μη με βασανίσης.

Την Κυριακή ΣΤ Λουκά ο Ευαγγελιστής Λουκάς μας μεταφέρει στα Γάδαρα για να παρακολουθήσουμε ένα συγκλονιστικό γεγονός, το οποίο σημειώνεται έξω από την πόλη, κοντά στο κοιμητήριο. Ο Κύριός μας, έχοντας μαζί του τους μαθητές, ύστερα από σκληρή δοκιμασία που πέρασαν στην θάλασσα με το πλοιάριό τους, ανεβαίνουν και ανηφορίζουν προς την περιοχή των Γαδαρηνών.

Μόλις έφτασε ο Κύριος στη χώρα των Γαδαρηνών, Τον συνάντησε κάποιος άνθρωπος που είχε κυριευθεί από πολλά δαιμόνια επί πολλά χρόνια και είχε καταντήσει θηρίο ανήμερο. Δεν φορούσε ρούχα, δεν έμενε σε σπίτι, τριγυρνούσε στα μνήματα. Και επειδή τα δαιμόνια τον έφερναν σε κατάσταση αγριότητας, τον έδεναν οι άνθρωποι με αλυσίδες βαριές να μην κάνει κανένα κακό. Αλλά αυτός τις έσπαζε και εξαγριωμένος σερνόταν βίαια από τους δαίμονες στις ερημιές.

Αυτό το «αγρίμι» λοιπόν που τρομοκρατούσε τον κόσμο, τώρα τρομοκρατήθηκε καθώς αντίκρισε τον Κύριο, κι από το φόβο του έβγαλε δυνατή κραυγή. Κι αφού έπεσε μπροστά στα πόδια του Χριστού, φώναξε δυνατά:

Ποια σχέση υπάρχει ανάμεσα σε μένα και σε σένα, Ιησού, Υιέ του Θεού του υψίστου; Σε παρακαλώ, μη με βασανίσεις και με κλείσεις από τώρα στα σκοτάδια του Άδη.

«Ποιο είναι το όνομά σου;», Τον ρώτησε ο Κύριος.

Λεγεών, απάντησε, δηλαδή ταξιαρχία. Διότι είχε μέσα του χιλιάδες δαιμόνια. Τότε τα δαιμόνια αυτά άρχισαν να παρακαλούν και πάλι τον Κύριο να μην τους στείλει στα τρίσβαθα του Άδη.

Αλλά καθώς υπήρχε εκεί κοντά στο βουνό ένα κοπάδι από πολλούς χοίρους που έβοσκαν, Τον παρακαλούσαν να τους επιτρέψει να μπουν στα ζώα αυτά. Ο Κύριος τους το επέτρεψε, το θέμα ήταν φρικτό: Mόλις τα δαιμόνια βγήκαν από τον άνθρωπο και μπήκαν στους χοίρους, το κοπάδι όρμησε με ασυγκράτητη μανία προς το γκρεμό. Τα ζώα με ορμή έπεσαν από ψηλά κάτω στη λίμνη και πνίγηκαν όλα.

Μέσα από το εκπληκτικό αυτό θαύμα μπορεί να δει κανείς σε ποια κατάσταση οδηγεί ο διάβολος κάθε άνθρωπο που κυριεύει. Τα ακάθαρτα πνεύματα όταν εισέρχονται στον άνθρωπο, του σαλεύουν το νου και την ψυχή, τον απογυμνώνουν απ’ τη χάρη του Θεού. Τον καθιστούν ακυβέρνητο, κτηνώδη και δαιμονιώδη. Τον απομονώνουν από τους συγγενείς και φίλους. Τον οδηγούν στους τόπους της φρίκης και του θανάτου.

Διότι οι δαίμονες, επειδή μισούν τον Θεό και τον άνθρωπο, αισθάνονται μεγάλη ηδονή να ταλαιπωρούν τα όντα του Θεού και να τα οδηγούν στο θάνατο. Το καταχθόνιο αυτό έργο τους το επιτελούν όχι μόνο στους δαιμονισμένους αλλά σε κάθε άνθρωπο.

Ενώ όμως όλοι μας ξέρουμε πόσο μεγάλο κακό προξενούν στον άνθρωπο και με πόσο φοβερή πανουργία μας πολεμούν, πώς κάποιες φορές γινόμαστε θύματα των πονηρών δαιμόνων και του αρχηγού τους διαβόλου, του αοράτου εχθρού μας; Πώς δελεαζόμαστε από τις υποσχέσεις του, πώς παρασυρόμαστε και γινόμαστε σκλάβοι στα πάθη και στην εξουσία του;

Ας προσέξουμε πολύ, διότι κινδυνεύουμε. Μη δίνουμε δικαιώματα στον διάβολο, θα μας καταστρέψει χωρίς να το πάρουμε είδηση. Θα μας απομακρύνει από το δρόμο του Θεού και θα μας οδηγήσει στην αιώνια απώλεια.

Μετά το θαύμα του Ιησού άλλαξαν πλέον όλα.

Το μανιασμένο «αγρίμι» έγινε ταπεινός μαθητής του Κυρίου. Τρομοκρατημένοι οι χοιροβοσκοί έτρεξαν στην πόλη και ανήγγειλαν το φοβερό γεγονός. Κι άρχισαν οι κάτοικοι της περιοχής να βγαίνουν έκπληκτοι να δουν τι έγινε. Μόλις όμως αντίκρισαν τον πρώην δαιμονισμένο να κάθεται ήρεμα δίπλα στον Κύριο ντυμένο και μυαλωμένο, φοβήθηκαν.

Και όλοι με μία φωνή, αντί να ζητήσουν από τον Κύριο να μείνει κοντά τους, Τον παρακάλεσαν να φύγει από τον τόπο τους· επειδή κυριεύθηκαν από τρόμο, επειδή φοβήθηκαν μην τιμωρηθούν κι αυτοί για τις ανομίες τους, διότι το χοιρεμπόριο τότε ήταν παράνομο. Και ο Κύριος έφυγε από κοντά τους.

Αντίθετα ο άνθρωπος που θεραπεύτηκε Τον παρακαλούσε να μένει μαζί του. Ο Χριστός όμως του είπε:

Γύρισε στο σπίτι σου για να διηγείσαι τις ευεργεσίες που σου έκανε ο Θεός.

Κι εκείνος έγινε με το λόγο του και με τη ζωή του μάρτυρας της αγάπης του Κυρίου. Έγινε ένα φωτεινό παράδειγμα στον τόπο του, ο πρώην δαιμονισμένος έγινε φορέας της χάριτος του Χριστού. Αυτός που απέφευγε κάθε ανθρώπινη κοινωνία έγινε κήρυκας της δυνάμεως του Κυρίου.

Όλα αυτά τι μαρτυρούν;

Ότι όλες οι δυνάμεις του σκότους βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο και την εξουσία του Κυρίου. Και ότι ο Χριστός μας είναι ο παντοδύναμος εξουσιαστής των πάντων. Μπροστά του τρέμουν οι δαίμονες, εξαφανίζονται.

Σ’ αυτή λοιπόν τη δαιμονοκρατούμενη εποχή που ζούμε, όπου πολλοί άνθρωποι παραμορφώνονται παρασυρμένοι από την αρπακτική μανία του διαβόλου, εμείς οι πιστοί Χριστιανοί δεν πρέπει να φοβόμαστε, να αγωνιούμε. Στα χέρια του Χριστού είναι η ιστορία του κόσμου και η δική μας. Αυτός κυβερνά τα σύμπαντα, στα χέρια του είναι η ζωή μας. Ο διάβολος δεν έχει καμία εξουσία επάνω μας, εάν εμείς δεν του τη δώσουμε με την συγκατάθεσή μας.

Ας εμπιστευόμαστε λοιπόν τη ζωή μας στον βασιλέα της κτίσεως Κύριο Ιησού, ζώντας μέσα στη χάρη των Iερών Μυστηρίων, με συνεχή μελέτη του Ευαγγελίου, για να ασφαλιζόμαστε κάτω από την κραταιά εξουσία του και να πλημμυρίζουμε από το φως του.

Παρόλη την τεχνολογική πρόοδο, την πολιτισμική ανάπτυξη στο πέρασμα των αιώνων, ο άνθρωπος κατά βάση παραμένει πονεμένος, φτωχός και ανήμπορος μπροστά στον θάνατο. Σαν να ζούμε ένα ζωντανό θάνατο, μέσα σε ένα άλλο μνήμα. Φοβόμαστε, με άγχος ακούμε για έναν κόσμο που κινδυνεύει από μια παγκόσμια οικολογική καταστροφή.

Μαθαίνουμε για την ατέλειωτη τραγωδία των μεταναστών και των πολεμικών συγκρούσεων. Βιώνουμε την οικονομική εξαθλίωση της εποχής μας. Όλα αυτά μας δαιμονίζουν την ύπαρξη. Σαν άλλοι δαιμονισμένοι προσπαθούμε να βρούμε μια ανάπαυση. Τρέχουμε σαν μια αγέλη χοίρων στην καταστροφή μακριά από την πηγή της ζωής. Σε δρόμους που οδηγούν στο γκρεμό…

Η σημερινή περικοπή έρχεται να μας θυμίσει ότι η θεραπεία του τραύματος της πτώσης μας βρίσκεται στην επανά-συμφιλίωση μας με τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό. Καμία ιδεολογία, καμία πολιτική ή οικονομική πρόταση δεν μπορεί να θεραπεύσει τον θάνατο, την μοναξιά, την κοινωνική αδικία. Ούτε η τέχνη, ο αθλητισμός, η παιδεία, η επιστήμη αρκούν για να εξέλθουν τα δαιμόνια που ταλαιπωρούν κάθε άνθρωπο.

Η συνάντηση με τον Κύριο μας μέσα στην Εκκλησία, η Εκκλησιαστική Σύναξη μας «επιστρέφει» στο κατά φύση πλαίσιο μας. Οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, μας δείχνουν τον θεραπευμένο και «σωφρονούντα» άνθρωπο ο οποίος μπορεί να μεταδώσει την αρμονία της αγιοσύνης του και στους υπόλοιπους συνανθρώπους μας αλλά και στο φυσικό περιβάλλον.

Καλούμαστε να μεταμορφώσουμε την μιζέρια του κόσμο, την αμαρτία, την αδικία, τον εγωισμό, σε κοινωνικότητα, σε αγιότητα. Ο προσωπικός μας αγώνας, ο εξαγιασμός μας έχει θεραπευτικές συνέπειες και γύρω από εμάς. Η Εκκλησία μέσα από τα Μυστήρια της μας δίνει την ευκαιρία να ορθοποδήσουμε σωματικά και πνευματικά.

Ο δαιμονισμός είναι μια πολύπτυχη πραγματικότητα που κυριαρχεί σε παγκόσμια κλίμακα και με διάφορες μορφές.

Η παρουσία του Κυρίου μας είναι η μόνη δυνατότητα απεμπλοκής από τις ολέθριες συνέπειες του.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι ο κάθε ένας και η κάθε μια από εδώ μέσα,(στην Εκκλησία) θα αναλάβει τον προσωπικό του σταυρό, τον πνευματικό αγώνα της μεταμορφώσεως του χαρακτήρα μας, ώστε η στολή του βαπτίσματος μας να λάμψει ευεργετικά σε έναν κόσμο σκοτεινό και απελπισμένο που αναζητάει με αγωνία λίγο φώς όπως ο σήμερα θεραπευμένος πρώην δαιμονιζόμενος Γαδαρηνός.

Γνωρίζετε ποια είναι η σημασία της λέξης Αμήν;

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Αβέρκιος, Αβερκία.
  • Μαξιμιλιανός, Μαξιμιλιανή.

22 Οκτωβρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου Ισαποστόλου Αβερκίου του Επισκόπου Ιεραπόλεως και Θαυματουργού, του Αγίου Ευλαλίου με την Αχειροποίητη εικόνα του Ιησού Χριστού και Κυριακής ΣΤ Λουκά.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω την ερμηνεία και τη σημασία του Ευαγγελίου της Κυριακής ΣΤ Λουκά, με τη θεραπεία του δαιμονισμένου Γερασηνού.

Διαβάστε επίσης το Ευαγγέλιο Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023, κατά την γιορτή του Οσίου Ισαποστόλου Αβερκίου του Επισκόπου Ιεραπόλεως και Θαυματουργού και Κυριακής ΣΤ Λουκά, με τη θεραπεία του δαιμονισμένου Γερασηνού.

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις τώρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.