Το Εορτολόγιο της Κυριακής 2 Ιουλίου 2023. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Η Κατάθεσις της Τιμίας Εσθήτος της Θεοτόκου εν Βλαχέρναις. Ο Άγιος Λάμπρος ο Νεομάρτυρας εκ Σαμοθράκης. Ο Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς ο Επίσκοπος Σαγκάης και Σαν Φρανσίσκο. Ο Άγιος Ιουβενάλιος ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων. Κυριακή της Ορθοδοξίας: Κυριακή Δ Ματθαίου με τη θεραπεία του δούλου ενός εκατόνταρχου.

Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Καί λέγει αὐτῷ ὁ Ἰησοῦς· ἐγώ ἐλθών θεραπεύσω αὐτόν.

Κατά την Κυριακή της Δ εβδομάδος του Ματθαίου ο Ιησούς βρίσκεται στην πόλη Καπερναούμ της Γαλιλαίας. Από τα Ιερά ευαγγέλια γνωρίζουμε τη δεκτικότητα, την οποία είχαν επιδείξει οι κάτοικοι της Καπερναούμ στη θεία χάρη.

Για τούτο ο Κύριος εκεί επετέλεσε πλήθος θαυμάτων. Από την ευαγγελική περικοπή σήμερα πληροφορούμεθα για το θαύμα της θεραπείας του δούλου του εκατόνταρχου.

Ο εκατόνταρχος ήταν αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού. Αυτός είχε εκατό στρατιώτες υπό την εξουσία του. Από εκεί προκύπτει και ο τίτλος του. Πρόκειται, βέβαια, για κάποιο ειδωλολάτρη αλλά με πίστη προς τον Ιησού Χριστό.

Ο ευαγγελιστής Λουκάς αναφέρει ότι ο εκατόνταρχος ζήτησε από τους πρεσβυτέρους, θα λέγαμε σήμερα από τους ευηπόληπτους άνδρες και άρχοντες του τόπου, να επισκεφθούν αυτοί τον Κύριο και να υποβάλουν για λογαριασμό του, αίτημα θεραπείας του δούλου του.

Σύμφωνα με όσα παραθέτει ο ευαγγελιστής Λουκάς, ο εκατόνταρχος απέφυγε να πλησιάσει τον Κύριο προσωπικά και να του ζητήσει επίσκεψη, γιατί δε θεωρούσε τον εαυτό του άξιο μιας τέτοιας τιμής. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι πίστευε πώς έστω και ένας λόγος του Κυρίου, ήταν αρκετός για να αποκατασταθεί η υγεία του δούλου του.

Κάποιος μπορεί να διατυπώσει το ερώτημα: «Γιατί ο εκατόνταρχος δε μετέβη προσωπικά προς τον Κύριο;».

Από όσα είπαν οι πρεσβύτεροι προς τον Κύριο για το πρόσωπο του εκατόνταρχου φαίνεται ότι επρόκειτο για άνθρωπο καλλιεργημένο, πλουτισμένο με λεπτά αισθήματα, θρησκευτική φύση αλλά ταυτόχρονα και συνεσταλμένο.

Οι πρεσβύτεροι με θερμοπαρακάλια επεδίωξαν να πείσουν τον Κύριο να ενδιαφερθεί για τον ετοιμοθάνατο δούλο του εκατόνταρχου. Έτσι τόνισαν ότι ο εκατόνταρχος έτρεφε μέσα του πλούσια αγάπη προς το Ιουδαϊκό γένος και μάλιστα συνέβαλε ώστε αυτοί να αποκτήσουν ιδιόκτητο χώρο προσευχής και λατρείας του Θεού, δηλαδή τους έκτισε τη Συναγωγή τους.

Ενώ ο Κύριος φαίνεται προχωρούσε με κατεύθυνση το σπίτι του εκατόνταρχου, τότε καταφθάνουν άλλοι φίλοι του και ζητούν από τον Κύριο να μην ενοχλείται και να μη μπαίνει στον κόπο να πάει σπίτι του. Ο εκατόνταρχος πίστευε ότι όπως εκείνος διηύθυνε τους ανθρώπους του με ένα μόνο λόγο του, έτσι και ο Κύριος μπορούσε τόσο απλά και γρήγορα να αποκαταστήσει την υγεία του δικού του δούλου.

Ο Κύριος ευρισκόταν αρκετά κοντά. Αφού άκουσε τα λόγια του εκατόνταρχου, επαίνεσε τη μεγάλη πίστη του και θεράπευσε αμέσως και από απόσταση το δούλο του.

Μπορούμε εδώ να προσέξουμε τη στάση του Κυρίου και το ενδιαφέρον του να προτείνει να μεταβεί κοντά σ’ ένα άνθρωπο, ο οποίος την εποχή εκείνη, ως δούλος, δε στεκόταν τόσο ψηλά στην κοινωνία. Ο ευαγγελιστής Λουκάς αναφέρει ότι ο δούλος αυτός ήταν έντιμο πρόσωπο. Κατά συνέπεια το αφεντικό του έτρεφε εκτίμηση προς το πρόσωπό του.

Για τον Κύριο όμως η κάθε ανθρώπινη ύπαρξη αξίζει πιο πολλά από όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Ας μάθουμε, λοιπόν, να έχουμε προσωπική ευαισθησία, ανάλογη εκτίμηση και ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς τίς περιστάσεις των αδελφών του Κυρίου, των συνανθρώπων μας. Να γνοιαζόμαστε για τον πόνο και τίς θλίψεις τους και να συμμετέχουμε στις χαρές τους. Αμήν!

Γνωρίζετε τι είναι οι Μεγάλες Ώρες, ποιες οι ακολουθίες, η ιστορία και η θεολογία των Μεγάλων Ωρών;

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Ιουβενάλιος, Ιουβενάλης, Γιουβενάλης, Ιουβεναλία.
  • Εσθήτα.

2 Ιουλίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Κατάθεσης της Τιμίας Εσθήτος της Θεοτόκου εν Βλαχέρναις, του Αγίου Ιωάννου Μαξίμοβιτς του Επισκόπου Σαν Φρανσίσκο και την Κυριακή Δ Ματθαίου.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω από πρωτότυπο και την ερμηνεία του Ευαγγελίου της Κυριακής Δ Ματθαίου με τη θεραπεία του δούλου ενός εκατόνταρχου και το εξατομικευμένο ενδιαφέρον.

Διαβάστε επίσης το Εορτολόγιο Κυριακής 2 Ιουλίου 2023, κατά την γιορτή του Αγίου Ιωάννη Μαξίμοβιτς του Επισκόπου Σαν Φρανσίσκο και Σανγκάης.

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις τώρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.