Το Εορτολόγιο της Κυριακής 16 Απριλίου 2023. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Οι Αγίες Αγάπη, Ειρήνη και Χιονία οι Μάρτυρες. Ο Όσιος Αμφιλόχιος Μακρής της Ιεράς Νήσου Πάτμου. Ο Άγιος Μιχαήλ ο Βουρλιώτης. Ο Άγιος Λεωνίδης και οι Αγίες Χάρισσα, Νίκη, Γαλήνη, Καλλίδα, Νουνεχία, Βασίλισσα και Θεοδώρα. Κυριακή του Αγίου Πάσχα με τη Ζωηφόρο Ανάσταση του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.

Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Κόλποις θαλάσσης ἐκδοθεὶς Λεωνίδης. Φθάνει κολυμβῶν Ἀβραὰμ κόλπων ἄχρι. Θάλασσαν ἡ Χάρισσα φρίττειν οὐκ ἔχω, Ἥτις θάλασσαν προξενεῖ μοι χαρίτων. Βυθῷ Γαληνὴ καὶ Νίκη βεβλημέναι, Νίκην ἐφεῦρον καὶ γαλήνην ἐκ σάλου.

Ο Άγιος Λεωνίδης, ο «Μέγας πρόμαχος Επιδαύρου» όπως αποκαλείται, στο απολυτίκιο του και οι Αγίες αυτές γυναίκες, έζησαν στα χρόνια του βασιλιά Δεκίου (249 – 251 μ.Χ.), και κατάγονταν από την Πελοπόννησο.

Συνελήφθησαν κατά τις ήμερες της Ανάστασης του Κυρίου στην Τροιζηνία της Πελοποννήσου, και οδηγήθηκαν στον ηγεμόνα της Κορίνθου Βενούστο. Οι Μάρτυρες έμειναν αμετακίνητοι στην πίστη τους και ο ηγεμόνας διέταξε να ξεσχίσουν τον Λεωνίδη και κατόπιν, αυτόν μαζί με όλες τις γυναίκες να τους ρίξουν στη θάλασσα.

Στο δρόμο για το μαρτύριο όλες μαζί έψαλλαν διάφορους ψαλμούς και κατόπιν αφού όλες τις έδεσαν με πέτρες τις έριξαν στη θάλασσα, μαζί με τον Λεωνίδη. Έτσι έλαβαν τα αμάραντα στεφάνια του μαρτυρίου, μια ήμερα προ του Αγίου Πάσχα δηλαδή το Μεγάλο Σάββατο.

Το 1833 μ.Χ. ο ιερεύς Νικόλαος Νάτσουλης, έκτισε ναό προς τιμήν και δόξα του Αγίου Λεωνίδη.

Το 1916 μ.Χ. μετά από συνεχή όνειρα, ευσεβείς κάτοικοι της Επιδαύρου, καλούντο να «εύρουν κρυμμένον θησαυρόν» κάτω από τα θεμέλια των ερειπίων του ιερού ναού της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Όταν, επί τέλους έσκαψαν στο σημείο που είχε υποδειχτεί, κατ΄ αρχήν βρήκαν ιερή εικόνα της Παναγίας και κατόπιν σε βάθος 70 εκατοστών, αποκαλύφτηκαν επτά σκελετοί που όπως αποδείχτηκε ανήκαν σε γυναίκες.

Συγχρόνως, παρουσιάστηκε και πέτρινη πλάκα η οποία αφού μετακινήθηκε αποκάλυψε ανδρικό σκελετό ο οποίος μαρτυρούσε ότι ο άνθρωπος αυτός είχε υποστεί στραγγαλισμό ενώ ευωδία αναδυόταν εκ του τάφου.

Γνωρίζετε τι ήταν η Βυζαντινή ρομφαία; Ποια ήταν η φύση του συγκεκριμένου όπλου;

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

 • Γαληνός, Γαλήνη.
 • Νίκη.
 • Καλλίς, Κάλλι, Καλίς, Κάλι, Καλλίδα, Καλλία, Καλίδα, Καλία.
 • Χιονία, Χιονούλα, Χιονίτσα, Χιονάτη.
 • Αγάπιος, Αγάπη.
 • Αναστάσιος, Τάσος, Αναστάσης, Ανέστης.
 • Αναστασία, Ανεστούλα, Νατάσα, Νανά, Τασία, Τασσώ, Νατάσσα, Σίσσυ, Σία, Τατία, Τάσα, Τέσα, Τασούλα, Σάσα.
 • Βασίλισσα.
 • Πασχαλίνα, Λίνα, Πασχαλιά, Πασχαλία, Πασχάλης.
 • Λάμπρος, Λαμπρινός, Λαμπρινή, Λαμπρίνα, Λαμπρούλα, Λίλα.
 • Λεωνίδας, Λεωνιδία.
 • Στασινός, Στασινή, Χαρίσσα.
 • Ειρήνη.

16 Απριλίου 2023 η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Λεωνίδου, Βασιλίσσης, Γαλήνης, Θεοδώρας, Καλλίδος, Νίκης, Νουνεχίας και Χαριέσσης και το Άγιο Πάσχα με την Ζωηφόρο Ανάσταση του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον βίο και το μαρτύριο του Αγίου Λεωνίδου και των συν αυτώ Αγίων Μαρτύρων, Βασιλίσσης, Γαλήνης (ή Γαληνής), Θεοδώρας, Καλλίδος, Νίκης, Νουνεχίας, Χαριέσσης (ή Χαρίσσης).

Διαβάστε επίσης το Εορτολόγιο Κυριακής του Πάσχα 16 Απριλίου 2023, κατά την γιορτή της Κυριακής Πάσχα με την Ανάσταση του Σωτήρος ημών Ιησού.

Βυθὸς θαλάσσης λαμβάνει τὴν Καλλίδα, Κάλλους ἐρῶσαν ψυχεραστοῦ Κυρίου. Εὑροῦσα κέρδος ἐκ βυθοῦ σωτηρίαν. Τὸ νουνεχές σου δεικνύεις, Νουνεχία. Γαστὴρ θαλάσσης λαμβάνει κόρας δύο, Λίχνην φυγούσας, δυσσεβείας γαστέρα.

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις τώρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.