Το Εορτολόγιο της Κυριακής 13 Νοεμβρίου 2022. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινούπολης. Ο Άγιος Δαμασκηνός ο Νέος Οσιομάρτυρας ο Κωνσταντινουπολίτης. Κυριακή της Ορθοδοξίας: Κυριακής Η Λουκά του καλού Σαμαρείτη.

Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Bλέπεις αθλητά ηδονικώς το ξίφος, Συν τω ξίφει γαρ έβλεπες και το στέφος.

Ο Άγιος Δαμασκηνός καταγόταν από τον Γαλατά της Κωνσταντινούπολης και ονομαζόταν Διαμαντής. Οι γονείς του, ευσεβείς χριστιανοί, ονομάζονταν Κυριάκος και Κυριακή.

Ο Διαμαντής σε μικρή ηλικία έμεινε ορφανός. Και για να αποφύγει την οργή των Τούρκων, για κάποιο του παράπτωμα, αναγκάστηκε να ασπαστεί τον ισλαμισμό. Αργότερα όμως μετανόησε και πήγε στο Άγιον Όρος.

Εκεί, στο Μοναστήρι της Μεγίστης Λαύρας, έγινε μοναχός με το όνομα Δαμασκηνός και ασκήθηκε στην αρετή για 12 χρόνια. Τον κατέλαβε όμως ο πόθος του μαρτυρίου και μαζί με τον απερχόμενο από τη Λαύρα Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Διονύσιο, ήλθε στη Βασιλεύουσα. Εκεί δημόσια κήρυττε τον Χριστό και προέτρεπε τους μουσουλμάνους ν’ αρνηθούν τον Μωάμεθ.

Οι Τούρκοι τον πέρασαν για τρελό και στην αρχή δεν του έδωσαν σημασία. Αλλά ο Δαμασκηνός με τα κηρύγματα του έγινε τόσο προκλητικός στους Τούρκους, με αποτέλεσμα να τον συλλάβουν και αφού σκληρά τον βασάνισαν, τον αποκεφάλισαν μπροστά στην πόρτα του Πατριαρχείου στις 13 Νοεμβρίου 1681 μ.Χ.

Το λείψανο του ενταφιάσθηκε στο ναό της Θεοτόκου, στη νήσο Χάλκη. Ο ηγούμενος Μακάριος του μοναστηριού του Μαύρου Μόλου αγόρασε και φύλαξε τις πόρτες του εργαστηρίου απέναντι στην είσοδο του Πατριαρχείου, που είχαν βαφτεί με το αίμα του μάρτυρα.

Γνωρίζετε ποιοι και πόσοι είναι οι Άγιοι Ανάργυροι;

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Δαμασκηνός, Δαμασκηνή.
  • Χρυσόστομος, Χρυσοστόμης, Χρυσοστόμη, Χρυσοστομία, Χρυσοστομίτσα.

13 Νοεμβρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου και του Αγίου Νεομάρτυρα Δαμασκηνού από την Κωνσταντινούπολη.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον συγκλονιστικό βίο και το μαρτύριο του Αγίου Δαμασκηνού του Κωνσταντινουπολίτη.

 

Διαβάστε επίσης το Ευαγγέλιο Κυριακής 13 Νοεμβρίου 2022, κατά την γιορτή του Αγίου και Ιερού Ιωάννου του Χρυσοστόμου και Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινούπολης, με τον καλό Σαμαρείτη.

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις τώρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.