Το Εορτολόγιο της Κυριακής 13 Αυγούστου 2023. Απόδοση της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Η Ανακομιδή και η Μετάθεση του Ιερού Λειψάνου του Οσίου Μαξίμου του Ομολογητή. Η Αγία Ευδοκία η Βασίλισσα. Ο Όσιος Δωρόθεος. Η Αγία Ειρήνη η Βασιλίσσα (Ξένης Μοναχής). Ο Άγιος Τύχων ο Επίσκοπος Ζαντόνσκ. Κυριακή της Ορθοδοξίας: Κυριακή Ι Ματθαίου με τη θεραπεία του δαιμονισμένου νέου.

Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Nυν Σώτερ ή πριν προσφόρως τω Πατρί σου, Έμπροσθεν είπης Eυδοκία σου Πάτερ.

Η Αγία Ευδοκία ήταν κόρη του αθηναίου φιλοσόφου Λεοντίου και γεννήθηκε το 401 μ.Χ. Σπούδασε κατά τον καλύτερο τρόπο τη γραμματική, τη ρητορική και τη φιλοσοφία.

Όταν πέθανε ο Λεόντιος, άφησε όλη την περιουσία του στους γιους του, και σ’ αυτή άφησε μόνο 100 χρυσά νομίσματα.

Όταν, λοιπόν, ήλθε στην Κωνσταντινούπολη για να διεκδικήσει τα κληρονομικά της δικαιώματα, παντρεύτηκε τον Θεοδόσιο τον Β’, μέσω της αδελφής του Πουλχερίας, που είχε κατενθουσιαστεί από τα σπάνια χαρίσματα της αθηναίας κόρης. Έτσι βαπτίστηκε χριστιανή και πήρε το όνομα Ευδοκία, από Αθηναΐδα που την έλεγαν πρώτα.

Η Ευδοκία από τη φύση της γυναίκα σεμνή, δεν ανακατεύθηκε καθόλου με τις βασιλικές υποθέσεις. Την είλκυσε περισσότερο η αλήθεια του Χριστού, γι’ αυτό και επεδίωξε να επισκεφθεί τους Άγιους Τόπους. Όταν ο σκοπός της πραγματοποιήθηκε, αισθάνθηκε την ψυχή της να φτερουγίζει στο θρόνο του Θεού.

Η επιστροφή της, όμως, στη Βασιλεύουσα, επεφύλασσε εκπλήξεις. Οι σχέσεις της με τον Θεοδόσιο ψυχράνθηκαν, λόγω συκοφαντιών. Γι’ αυτό, με την άδεια του επέστρεψε στην Ιερουσαλήμ, όπου ίδρυσε πολλά μοναστήρια. Και με προσευχή, μελέτη και «ἐν πάσῃ εὐσεβείᾳ καὶ σεμνότητι» (Επιστολή Α’ πρός Τιμόθεο, 6.2), τελείωσε τη ζωή της.

Διαβάστε επίσης και δείτε εικόνες από τον Άγιο Ισίδωρο, το δένδρο που κλαίει.

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Ευδοκή, Ευδοκία.

13 Αυγούστου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου Δωροθέου, της Αγίας Ευδοκίας της Βασίλισσας, της Αγίας Ειρήνης της Μοναχής Ξένης και την Κυριακή Ι Ματθαίου.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον συγκλονιστικό βίο, τη βάπτιση ως χριστιανή και η κοίμηση της Αγίας Ευδοκίας της Βασιλίσσης.

Διαβάστε επίσης το Εορτολόγιο Κυριακής 13 Αυγούστου 2023, κατά την γιορτή του Αγίου Δωροθέου.

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.