Το Εορτολόγιο της Κυριακής 11 Φεβρουαρίου 2024. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Ο Άγιος Βλάσιος ο Επίσκοπος Σεβαστείας (Πολιούχος Ξυλοκάστρου). Η Αγία Θεοδώρα η Βασίλισσα που στερέωσε την Ορθοδοξία. Ο Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας εκ Σερβίας. Ο Όσιος Δημήτριος ο εκ Ρωσίας. Κυριακή της Ορθοδοξίας: Κυριακής ΙΣΤ' Ματθαίου με την παραβολή των ταλάντων.

Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Γεωργιος δὲ μὴ τὸ πῦρ δειλιάσας, Ἀπυρπόλητος ἐν πυρὶ διαμένει.

Ο Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας γεννήθηκε στην πόλη Κράτοβα της Σερβίας από γονείς ευσεβείς, τον Δημήτριο και τη Σάρρα. Από πολύ μικρή ηλικία επιδόθηκε στη μελέτη του θείου λόγου και αργότερα έμαθε την τέχνη του χρυσοχόου.

Έχασε τον πατέρα του σε νεαρή ηλικία και φοβούμενος μήπως, λόγω της ωραιότητάς του, απαχθεί στην αυλή του σουλτάνου Βαγιατζή Β’ (1481 – 1512 μ.Χ.), ήλθε στην Βουλγαρία και παρέμεινε στη Σόφια πλησίον ενός ιερέα που ονομαζόταν Πέτρος. Ο ιερέας εκείνος του παρέσχε κάθε μέσο για να διδαχθεί τα ιερά γράμματα. Και έτσι ο Άγιος ζούσε βίο θεοφιλή και ασκητικό.

Οι Τούρκοι προσπάθησαν να τον εξισλαμίσουν και για το λόγο αυτό μεταχειρίστηκαν έναν έμπειρο μουσουλμάνο διδάσκαλο, ο οποίος σαν αφορμή για να πλησιάσει τον Γεώργιο προσκόμισε σε αυτόν χρυσό για κατασκευή κοσμήματος. Κατά τις επαφές μαζί του ο Γεώργιος απέδειξε ότι η μόνη αληθινή πίστη είναι η Χριστιανική και ήλεγξε ως ψευδή την μουσουλμανική θρησκεία.

Για τον λόγο αυτό οδηγήθηκε στον κριτή. Παρά τις κολακείες, τις υποσχέσεις και τις απειλές ο Μάρτυρας παρέμεινε σταθερός στην πατρώα ευσέβεια.

Ο ιερεύς Πέτρος τον επισκέφθηκε στην φυλακή, τον ασπάσθηκε και του είπε:

«Χαίρε, Γεώργιε, εσύ σήμερα δόξασες τον Χριστό, όπως κάποτε ο Πρωτομάρτυρας Στέφανος, και ο νέος Στέφανος την εποχή της εικονομαχίας και άλλοι πολλοί Άγιοι, γιατί παρόμοιο έργο και εσύ έκανες».

Μετά από αυτά ο Άγιος οδηγήθηκε και πάλι ενώπιον του κριτού, ο οποίος του υποσχέθηκε ότι θα τον υιοθετήσει και θα του χαρίσει αμέτρητα πλούτη και δόξα, εάν αρνηθεί τον Χριστό. Ο Άγιος και πάλι εξεδήλωσε την διάθεσή του να μαρτυρήσει και ομολόγησε τον Χριστό.

Τότε ο κριτής, υποκύπτοντας στις πιέσεις του όχλου, παρέδωσε τον Μάρτυρας στο μαινόμενο πλήθος, το οποίο τον έδεσε και τον περιέφερε ανά τις οδούς της πόλεως. Έτσι, ο Άγιος Γεώργιος αναδείχθηκε Μάρτυρας της Πίστεως και υπέστη τον διά πυράς θάνατο, το έτος 1515 μ.Χ. στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Διαβάστε επίσης ποιοι είναι οι Άγιοι Προστάτες και Θεραπευτές.

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Βλάσιος, Βλάσης, Βλάσος, Βλασία, Βλασούλα.
  • Θεοδώρα, Θοδώρα, Δώρα, Δωρούλα, Ντόρα.
  • Αυγή, Αυγούλα.

11 Φεβρουαρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Βλασίου του επισκόπου Σεβαστείας, της Αγίας Θεοδώρας και Κυριακής ΙΣΤ Ματθαίου.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον βίο και το μαρτύριο του Αγίου Γεωργίου εκ Σερβίας.

Aπολυτίκιο Αγίου Γεωργίου

Ήχος γ’.

Θείω Πνεύματι, ἀνακηρύξας, τὴν τοῦ Κτίσαντος, οἰκονομίαν, ἀθλητικῶς ἠγωνίσω Γεώργιε καὶ τοῦ πυρὸς ἐνεγκῶν τὴν κατάφλεξιν, καταδροσίζεις ἠμᾶς θείαις χάρισι. Μάρτυς ἔνδοξε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

Διαβάστε επίσης το Εορτολόγιο Κυριακής 11 Φεβρουαρίου 2024, κατά την γιορτή της Κυριακής ΙΣΤ Ματθαίου με την παραβολή των ταλάντων.

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις τώρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

π. Βησσαρίων
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.