Το Εορτολόγιο της Κυριακής 10 Δεκεμβρίου 2023. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Οι Άγιοι Μηνάς ο Καλλικέλαδος, Ερμογένης και Εύγραφος οι Μάρτυρες. Ο Άγιος Αθανάσιος ο Επίσκοπος Μεθώνης και Θαυματουργός. Ο Άγιος Μαριανός ο Μάρτυρας. Ο Άγιος Γέμελλος ο Μάρτυρας. Κυριακή της Ορθοδοξίας: Κυριακή Ι Λουκά με τη θεραπεία της συγκύπτουσας γυναίκας από τον Ιησού.

Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

ὑποκριτά, ἕκαστος ὑμῶν τῷ σαββάτῳ οὐ λύει τὸν βοῦν αὐτοῦ ἢ τὸν ὄνον ἀπὸ τῆς φάτνης καὶ ἀπαγαγὼν ποτίζει;

Στο Ευαγγέλιο Κυριακής Ι Λουκά ο Κύριος μας αδελφοί μου, μας δίνει ένα υπέροχο παράδειγμα με το οποίο μας διδάσκει τα καθήκοντα τα οποία έχουμε προς τον συνάνθρωπο μας αλλά κυρίως προς τον Θεό κατά την αγία ημέρα της Κυριακής.

Ήταν λοιπόν Σάββατο και δίδασκε ο Κύριος μας σε μια συναγωγή και ανάμεσα στο πλήθος διέκρινε μία γυναίκα θλιμμένη και ταλαιπωρημένη καθ’ ότι επί 18 έτη είχε μέσα της πνεύμα πονηρό και ακάθαρτο αυτό του διαβόλου.

Την είδε όμως ο Κύριος την άρρωστη και την σπλαχνίσθηκε. Την είδε όχι μόνο εξωτερικά όπου ήταν σε αθλία κατάσταση αλλά την είδε και εσωτερικά στην ψυχή της ως καρδιογνώστης που είναι. Είδε την πίστη της, την δίψα που είχε εκεί στη συναγωγή για τον λόγο του Θεού.

Άπλωσε λοιπόν τα παντοδύναμα χέρια του απάνω της και της είπε:

Γύναι, απολέλυσαι της ασθενείας σου.

Δηλαδή γυναίκα, είσαι πια ελευθερωμένη απ’ την ασθένειά σου.

Η ανθρώπινη επιστήμη, όλα τα μέσα της ανθρώπινης σοφίας στάθηκαν ανίκανα να την θεραπεύσουν. Την ασθένεια της την προκάλεσε πνεύμα πονηρό, το οποίο εισήλθε μέσα στο σώμα της. Η γυναίκα αυτή είχε ευσέβεια και εσωτερική αγαλλίαση, είχε εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού.

Γι΄ αυτό και ο Κύριος μόνο με το λόγο του, χωρίς να του ζητήσει οτιδήποτε η γυναίκα, την φώναξε να τον πλησιάσει. Ο Κύριος την συμπόνεσε. Ράγισε η καρδία Του και επιθύμησε να θέσει τέρμα στο μαρτύριό της. «Γύναι», τῆς φώναξε, «ἀπολέλυσαι τῆς ἀσθενείας σου[2]». Ο Κύριος με τα πονετικά του χέρια, τα οποία εναπόθεσε στην κεφαλή της, ιατρεύθηκε. Ένιωσε ξένη δύναμη να εισέρχεται στο σώμα της.

Μόλις η γυναίκα θεραπεύτηκε, όλοι δόξαζαν το Θεό για τα θαυμαστά του έργα. Δυστυχώς, όμως ένα άτομο δεν μπορούσε να αντέξει την κατάσταση αυτή. Και αυτός ήταν ο Αρχισυνάγωγος, ο αρχηγός εκείνων οι οποίοι φαίνονταν και θεωρούνταν οι μάλλον θεοφοβούμενοι άνθρωποι.

Για ακόμη μια φορά βλέπουμε πως ο Κύριός μας έκανε το θαύμα, καθ’ ότι η γυναίκα σηκώνεται όρθια, εντελώς υγιής και με δάκρυα στα μάτια άρχισε να δοξάζει τον λυτρωτή της Ιησού Χριστό.

Στη συνέχεια της ευαγγελικής περικοπής ακούσαμε πως ενώ όλοι δοξάζανε τον Θεό για το θαύμα αυτό, ο αρχισυνάγωγος κυριεύθηκε από φθόνο, από έναν παραλογισμό τα οποία του τα προκάλεσε η ζήλεια που την είχε τυφλώσει.

Μας διδάσκει όμως και όλους εμάς με αυτό τον τρόπο, καθ’ ότι αντιλαμβανόμαστε και εμείς πως αν μας διακατέχει το πάθος αυτό της ζήλιας τότε και εμείς παραλογιζόμαστε και κινούμαστε λανθασμένα. Αυτός ο άνθρωπος προσπάθησε να διαβάλει τον Χριστό και να τον κατηγορήσει ως παραβάτη του νόμου.

Επειδή έλεγε ο νόμος τις έξι ημέρες πρέπει να εργάζεστε και να θεραπεύετε και όχι το Σάββατο.

Θέλησε δηλαδή αδελφοί μου να θεωρήσει το θαύμα ως παράβαση του νόμου, όταν ο ίδιος ο αρχισυνάγωγος του απαντά ο Κύριος μας, είναι ο παραβάτης του νόμου, λέγοντας σ’ εκείνον και σε άλλους που ήταν εκεί πως το Σάββατο λύνετε το βόδι ή το γαϊδούρι από την φάτνη και πάτε να το ποτίσετε. Αυτό λοιπόν είναι υποκρισία που έκανε ο αρχισυνάγωγος.

Πρόκειται για μια συμπεριφορά μίσους έναντι του Σωτήρος Χριστού.

Ο Κύριος όμως δεν αργεί να του απαντήσει χαρακτηρίζοντάς τον υποκριτή. Διότι μπορεί να χρησιμοποιεί τη σκιά του νόμου, αλλά κατ’ ουσίαν με τον υποκριτικό του λόγο επιθυμεί να πλήξει τον Ιησού.

Εύλογα θα τον ρωτήσει ο Θεάνθρωπος:

«Το Σάββατο καθένας σας δεν λύνει το βόδι του ή το γαϊδούρι του από τη φάτνη και το πηγαίνει να ποτιστεί; Αντίστοιχα κι αυτή η απόγονος του Αβραάμ δεν πρέπει να λυθεί απ’ την μακροχρόνια αρρώστια της;» (Κατά Λουκά ΙΓ’ 15-16)

Ο Κύριος στηλιτεύει την υποκρισία του αρχισυναγώγου, όταν θέλει να φαίνεται τηρητής της αργίας του Σαββάτου και από την άλλη κατακρίνει την ευεργετική πράξη που γίνεται στον συνάνθρωπό του. Δυστυχώς πίσω από το νόμο του Θεού κρύβει το φθόνο του.

Το παράδειγμα της συγκύπτουσας γυναίκας πρέπει να μας παραδειγματίσει. Όταν μια τελείως καμπουριασμένη γυναίκα δεν αμελούσε το καθήκον της ενώπιον του Θεού σε μια απλή Συναγωγή, στον τύπο και τη σκιά, οι υγιείς τι ευθύνη έχουν όταν απουσιάζουν από το Ναό του Θεού, από την αλήθεια, την πραγματικότητα.

Βρίσκουν διάφορες προφάσεις, για να δικαιολογήσουν την απουσία τους. Δήθεν θέλουν ξεκούραση μια μέρα που δεν εργάζονται, θα πάνε εκδρομή, έχουν φροντιστήρια τα παιδιά. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς σε αυτούς απαντά λέγοντας:

Κανείς νά μήν ἀπουσιάζει ἀπό τίς ἱερές συνάξεις τῆς Κυριακῆς εἴτε ἀπό ραθυμία εἴτε ἀπό συνεχῆ ἀσχολία μέ τά γήινα, ὥστε νά μήν ἐγκαταλειφθεῖ ἀπό τό Θεό καί πάθει κάτι παρόμοιο μέ τόν ἀπόστολο Θωμᾶ, πού δέν ἦλθε στήν ὥρα του.

Ας αφήσουμε κι εμείς τις βιοτικές μέριμνες και να συμμετέχουμε κάθε Κυριακή στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, όπου εκεί αναπνέουμε τη χάρη του Τρισάγιου Θεού. Ο άνθρωπος στη Θεία Ευχαριστία ζει εμπειρίες της παρουσίας του Θεού.

Ξεκουράζει τη ψυχή του από τα προβλήματα της καθημερινότητας και παίρνει δύναμη από το Θεό, για να συνεχίσει τον αγώνα της ζωής. Μεγάλη αξία έχει η λατρεία του Θεού. Με τη συμμετοχή μας σε αυτή φανερώνουμε την εκδήλωση της πίστεώς και καταφυγής μας στο Θεό.

Γνωρίζετε τι σημαίνει Αμήν;

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Μαριανός, Μαριανή.

10 Δεκεμβρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Αθανασίου του Επισκόπου Μεθώνης και των Αγίων Μαρτύρων Μηνά, Ερμογένους και Ευγράφου.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω την ερμηνεία και τη σημασία του Ευαγγελίου της Κυριακής Ι Λουκά, με την θεραπεία της συγκύπτουσας γυναίκας.

Διαβάστε επίσης το Ευαγγέλιο Κυριακής 10 Δεκεμβρίου 2023, κατά την γιορτή των Αγίων Μηνά, Ερμογένους και Ευγράφου των Μαρτύρων και της Κυριακής Ι Λουκά, με τη θεραπεία της συγκύπτουσας γυναίκας.

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις τώρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.