Το Εορτολόγιο της Δευτέρας 19 Φεβρουαρίου 2024. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Ο Άγιος Άρχιππος ο Απόστολος. Η Αγία Φιλοθέη η Αθηναία και Οσιομάρτυς. Ο Άγιος Νικήτας ο Νέος Ιερομάρτυρας. Ο Άγιος Μαΐωρ. Ο Όσιος Ευσέβιος ο εν Συρία ασκητής.

Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Ἀνθρώπινον παρῆλθεν ἀσμένως βίον, Εὐσέβιος τὸ θαῦμα καὶ τῶν Ἀγγέλων.

Ο Όσιος Ευσέβιος έζησε κατά τον 5ο αιώνα μ.Χ. στη Συρία. Από αγάπη προς τον Θεό ακολούθησε την οδό της μοναχικής πολιτείας. Αρχικά πήγε σε κάποιο μοναστήρι και εκάρη μοναχός. Έπειτα αποσύρθηκε στη ράχη ενός βουνού κοντά στην πόλη Ασιχά, όπου ασκήτεψε. Εκεί περιέφραξε με πέτρες ένα μέρος χωρίς σκεπή και πέρασε τον βίο του με νηστεία και σωματικές ταλαιπωρίες, ώστε κατέπεσαν οι σάρκες του και έμειναν μόνο τα οστά.

Αρκούμενος να ασκείται μέσα σε μια μάντρα από ξερολιθιά, ζούσε δίχως στέγη, στο ύπαιθρο, φορώντας μόνο ένα δερμάτινο ένδυμα, τρεφόμενος με ρεβίθια και κουκιά μουσκεμένα στο νερό. Το σώμα του ήταν τόσο λιπόσαρκο από τη νηστεία, ώστε η ζώνη του δεν στεκόταν πια γύρω από τη μέση του και, για να μην πέφτει, έπρεπε να τη ράψει στο χιτώνα του.

Κατά τις επτά εβδομάδες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής αρκούνταν μόνο με δεκαπέντε σύκα, παρόλο που ήταν εξαντλημένος και είχε χάσει όλα τα δόντια του.

Προσκαρτέρησε σε αυτούς τους ηρωικούς αγώνες επί πολλά χρόνια, υπομένοντας όλους τους καιρούς, αφού ο πόθος για τον Κύριο τού έδινε τη δύναμη να υποφέρει τα πάντα άκοπα και εύκολα. Καθώς οι πολυπληθείς επισκέπτες του τον αποσπούσαν από την αδιάλειπτη προσευχή, έφραξε εντελώς την είσοδο της μάντρας με μια πολύ μεγάλη πέτρα και επικοινωνούσε με τους δικούς του μόνο μέσα από ένα στενό άνοιγμα.

Η φήμη της αγιότητάς του οδήγησε πολλούς ανθρώπους στον Όσιο, οι οποίοι ζητούσαν την ευχή και την ευλογία του. Για να αποφύγει τον θόρυβο και να διατηρήσει την ησυχία στον πνευματικό του αγώνα, έφυγε από τον τόπο αυτό και μετοίκησε σε μονή που βρισκόταν εκεί κοντά, στην εσοχή μιας γωνίας στον χώρο του εκεί περιβόλου. Και στον νέο τόπο της ασκήσεώς του ζούσε με προσευχή και αυστηρή άσκηση.

Έτσι ο Όσιος Ευσέβιος αφού έζησε θεοφιλώς, «τοῖς ἱδρῶσι περιρρεόμενος», όπως λέει και ο βιογράφος του Θεοδώρητος, αλλά ανατείνοντας με πόθο προς τους άφθαρτους στεφάνους που ο μέγας Αγωνοθέτης Χριστός άπλωνε προς αυτόν από τους Ουρανούς, κοιμήθηκε με ειρήνη σε ηλικία 90 ετών.

Διαβάστε επίσης και δείτε σε βίντεο τι έκανε η Εκκλησία τον καιρό της Χούντας και την ώρα του Πολυτεχνείου.

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Φιλόθεος, Φιλοθέη, Φιλοθέα, Φιλοθεούλα.

19 Φεβρουαρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας και Οσιομάρτυρος και του Αγίου Αρχίππου του Αποστόλου.

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τον Όρθρο και την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία της Αγίας Οσιομάρτυρος Φιλοθέης της Αθηναίας, από το Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα, Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024 07.50 το πρωί.

Διαβάστε επίσης το Εορτολόγιο Δευτέρας 19 Φεβρουαρίου 2024, κατά την γιορτή του Αποστόλου Αρχίππου.

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις τώρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

π. Βησσαρίων
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.