Το Εορτολόγιο της Δευτέρας 19 Φεβρουαρίου 2024. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Ο Άγιος Άρχιππος ο Απόστολος. Η Αγία Φιλοθέη η Αθηναία και Οσιομάρτυς. Ο Άγιος Νικήτας ο Νέος Ιερομάρτυρας. Ο Άγιος Μαΐωρ. Ο Όσιος Ευσέβιος ο εν Συρία ασκητής.

Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Ποθῶν τὸν ἀκρόγωνον Ἄρχιππος λίθον. Κατηλοήθη τῷ πόθῳ τούτου λίθοις. Ἄρχιππος δεκάτῃ ἐνάτῃ θάνε χερμαδίοισιν.

Ο Άγιος Άρχιππος καταγόταν από τις Κολοσσαίς, όπου τον γνώρισε και τον έφερε στην πίστη του Χριστού ο Απόστολος Παύλος. Ο δε ζήλος και η όλη του προθυμία και ευσέβεια, γρήγορα ανέδειξαν τον μαθητή Άρχιππο και συστρατιώτη του ενδόξου διδασκάλου του, όπως χαρακτηριστικά τον ονομάζει ο Απόστολος Παύλος στην προς Φιλήμονα επιστολή του.

Τον Άρχιππο αναφέρει επίσης και στην προς Κολοσσαείς επιστολή του.

Κατά την εκτέλεση της θείας αποστολής του, ο Άρχιππος, συνελήφθη με διαταγή του έπαρχου Ανδροκλέους. Αφού αρνήθηκε να θυσιάσει στα είδωλα, τον γύμνωσαν και τον έχωσαν μέχρι τη μέση σ’ ένα λάκκο.

Επειδή όμως ο Άρχιππος συνέχιζε με μεγάλη φωνή να ομολογεί το Χριστό, τότε τον κέντησαν με βελόνες, μπρος, πίσω, στο λαιμό, τις μασχάλες, τις πλευρές, τα μάτια, τα αυτιά, το στόμα και το κεφάλι. Αλλά και πάλι ο Άρχιππος επέμενε να ομολογεί το Χριστό.

Ο Ιησούς ήταν η προσευχή και ο ύμνος του. Πυκνός και βαρύς λιθοβολισμός τότε, έδωσε τέλος στη ζωή του. Και στο στεφάνι του αποστόλου του προστέθηκε και το στεφάνι του μάρτυρα.

Διαβάστε επίσης ποιοι είναι οι Άγιοι Προστάτες και Θεραπευτές.

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Φιλόθεος, Φιλοθέη, Φιλοθέα, Φιλοθεούλα.

19 Φεβρουαρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας και Οσιομάρτυρος και του Αγίου Αρχίππου του Αποστόλου.

Δείτε σε βίντεο για τον βίο και το Απολυτίκιο του Αγίου Αρχίππου.

Aπολυτίκιο Αποστόλου Αρχίππου

Ήχος γ’.

Ἀπόστολε ἅγιε Ἄρχιππε, πρέσβευε τῷ ἐλεήμονι Θεῷ, ἵνα πταισμάτων ἄφεσιν, παράσχῃ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν.

Διαβάστε επίσης το Ευαγγέλιο Δευτέρας 19 Φεβρουαρίου 2024, κατά την γιορτή της Αγίας Οσιομάρτυρος Φιλοθέης της Αθηναίας και του Αγίου Αρχίππου του Αποστόλου, με την πληρωμή των φόρων στον Καίσαρα.

Τοῦ Παύλου μαθητής, γεγονὼς θεοφόρε, ἐφώτισας λαούς, ἀνυμνεῖν τὴν Τριάδα, ναοὺς δὲ κατέστρεψας, ἀπωλείας ἐν χάριτι· ἐναθλήσας δέ, καρτερικῶς τοὺς στεφάνους, χαίρων εἴληφας, ὑπὲρ ἡμῶν ἱκετεύων, Χριστὸν Μάρτυς, Ἄρχιππε.

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις τώρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

π. Βησσαρίων
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.