Το Εορτολόγιο της Καθαρά Δευτέρας 18 Μαρτίου 2024. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Ο Άγιος Κύριλλος ο Αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων. Οι Άγιοι Τρόφιμος και Ευκαρπίων οι Μάρτυρες. Ο Άγιος Εδουάρδος ο βασιλέας της Αγγλίας. Α Εβδομάδα Νηστειών. Καθαρά Δευτέρα.

Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημάνει το τέλος των Απόκρεω. Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονταν» πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.

Την Καθαρά Δευτέρα συνηθίζεται να τρώγεται λαγάνα (άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα), και άλλα νηστίσιμα φαγώσιμα, κυρίως λαχανικά, όπως και φασολάδα χωρίς λάδι. Επίσης συνηθίζεται το πέταγμα χαρταετού.

Η Καθαρά Δευτέρα εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή του Πάσχα.

Ένα έθιμο που έχει σχεδόν χαθεί είναι αυτό της Κυρά Σαρακοστής. Πρόκειται για ένα ιδιόμορφο ημερολόγιο με το οποίο μετρούσαν τις εβδομάδες της νηστείας (Σαρακοστής).

Η κυρά Σαρακοστή στις περισσότερες περιοχές ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά. Απεικόνιζε μια γυναίκα με σταυρωμένα χέρια, λόγω προσευχής, σαν καλόγρια, χωρίς στόμα, λόγω νηστείας, και με εφτά πόδια που αναπαριστούσαν τις επτά εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής. Κάθε Σάββατο έκοβαν ένα πόδι και έτσι ήξεραν πόσες βδομάδες νηστείας απέμεναν μέχρι το Πάσχα. Το Μεγάλο Σάββατο, έκοβαν και το τελευταίο πόδι.

Αυτό το κομμάτι χαρτί το δίπλωναν καλά και το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο. Τοποθετούσαν το σύκο αυτό μαζί με άλλα, και σε όποιον το έβρισκε θεωρούνταν ότι του έφερνε γούρι.

Σε άλλα μέρη της Ελλάδας η Κυρά Σαρακοστή δεν ήταν φτιαγμένη από χαρτί, αλλά από ζυμάρι. Το ζυμάρι φτιαχνόταν με αλεύρι, αλάτι και νερό. Η διαδικασία ήταν κι εδώ η ίδια όπως και με την χάρτινη. Μια παραλλαγή του εθίμου της Κυράς Σαρακοστής είναι φτιαγμένη από πανί και γεμισμένη με πούπουλα.

Γνωρίζετε τι είναι η Ζήλια; Πως Θεραπευόμαστε από το Πάθος της;

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Εδουάρδος, Έντουαρντ, Έντυ.

18 Μαρτίου Καθαρά Δευτέρα αρχή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του εν Αγίοις πατρός ημών Κυρίλλου του Πατριάρχου Ιεροσολύμων και των Αγίων Μαρτύρων Ευκαρπίωνος, Τροφίμου και των συν αυτοίς των εν Νικομηδεία.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τα ήθη και τα έθιμα της Καθαρά Δευτέρας.

Διαβάστε επίσης το Ευαγγέλιο Καθαρά Δευτέρας 18 Μαρτίου 2024, με τα σημάδια της τελικής κρίσης τους διωγμούς, την πρόρρηση της καταστροφής της Ιερουσαλήμ, τον ερχομό του Υιού του ανθρώπου, τα μάθημα από τη συκιά και την ανάγκη επαγρύπνησης.

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις τώρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Καλή Σαρακοστή σε όλους.

π. Βησσαρίων
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.