Η Γιορτή σήμερα Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022. Ο Όσιος Παρθένιος ο Θαυματουργός και Επίσκοπος Λαμψάκου. Ο Όσιος Λουκάς ο εν Στειρίω όρει άσκησας. Ο Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας ο εξ Αλικιανού της Κυδωνίας Κρήτης.

Ἀφῆκε τὸν χοῦν Παρθένιος Λαμψάκῳ, Λαμπτῆρα πυρσεύοντα φῶς αὐτοῦ μέγα. Παρθένιος κατέδαρθε, λαχὼν μακρὸν ἑβδόμῃ ὕπνον.

Ο Άγιος Παρθένιος καταγόταν από κάποια κωμόπολη της Βιθυνίας και έζησε κατά τους χρόνους του Μ. Κωνσταντίνου (324 – 337 μ.Χ.). Ήταν υιός του διακόνου της Εκκλησίας της Μελιτοπόλεως Χριστοφόρου, από τον οποίο εδιδάχθηκε την ορθόδοξη πίστη.

Ο Όσιος Παρθένιος από την παιδική του ηλικία προέκοπτε στην αρετή και την ευσέβεια. Ο τρόπος με τον οποίο ο Κύριος αλίευσε τους αποστόλους, που ήσαν ψαράδες, τον έκανε να αγαπήσει την αλιεία. Κα όταν έριχνε τα δίχτυα του στην Απολλωνιάδα λίμνη και τα ανέσυρε γεμάτα ψάρια, αισθανόταν ότι εργαζόταν σε ένα από τα πλοιάρια του Αποστόλου Πέτρου ή του Ιωάννου.

Τα χρήματα που εισέπραττε από την πώληση των ψαριών δεν τα κρατούσε για τον εαυτό του αλλά τα εμοίραζε στους πτωχούς από αγάπη προς αυτούς. Γι αυτό κι όταν τον ευχαριστούσαν έλεγε:

Διατί με ευχαριστείτε; Δεν έχω καμία τέτοια αξίωση. Μήπως είμαστε ξένοι; Εμείς είμαστε αδελφοί. Τι δε απλούστερο και φυσικότερο από το να βοηθά αδελφός τους αδελφούς;

Για την ενάρετη αυτού παρουσία ο Επίσκοπος Μελιτοπόλεως Φίλιππος (ή Φιλητός) τον εχειροτόνησε πρεσβύτερο. Αργότερα ο Επίσκοπος Κυζίκου Αχίλλιος (ή Ασχόλιος) τον εχειροτόνησε Επίσκοπο Λαμψάκου.

Η αρετή και η ευσέβεια που έκρυβε στην ψυχή του ήταν τόσο μεγάλη, ώστε ο Θεός τον προίκισε με το χάρισμα της θαυματουργίας, για να μπορέσει να εκδιώκει τους δαίμονες από τους ανθρώπους και να θεραπεύει κάθε είδους ασθένεια.

Για αυτό προσφεύγουν σε αυτόν ιδιαίτερα οι πάσχοντες από την επάρατη νόσο του καρκίνου. Ο Άγιος Παρθένιος ήταν ο πράος, ο υπομονετικός, ο φιλόξενος, ο μακρόθυμος, ο άγγελος της ομόνοιας, ο ενθαρρύνων τους μετανοούντες, ο πρόθυμος για το ποίμνιό του.

Ο Όσιος Παρθένιος εκοιμήθηκε εν ειρήνη.

Διαβάστε επίσης και δείτε σε βίντεο την ευχή του Αγίου Παρθενίου κατά του καρκίνου.

Εορτολόγιο

  • Παρθένιος, Παρθένης, Παρθενία, Παρθενόπη.
  • Λουκάς, Λουκία, Λουκίτσα.

7 Φεβρουαρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου Παρθενίου του Επισκόπου Λαμψάκου.

Δείτε σε βίντεο για τον βίο και τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Παρθενίου του Επισκόπου Λαμψάκου.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Ιερά Λείψανα Αγίου Παρθενίου

Τμήμα της τιμίας κάρας του Αγίου Παρθενίου φυλάσσεται στην ιερά μονή Μακρυμάλλη, της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος.

Η Τιμία Κάρα του Οσίου Παρθενίου βρίσκεται στη Μονή Εσφιγμένου Αγίου Όρους.

Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Παρθενίου βρίσκονται στις Μονές Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων, Ροβελίστας Άρτας και Κύκκου Κύπρου.

Aπολυτίκιο Οσίου Παρθενίου

Ήχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.

Tῷ μύρῳ τοῦ Πνεύματος, ποιμὴν Λαμψάκου ὀφθείς, τὴν θείαν ἐνέργειαν παρὰ Θεοῦ δαψιλῶς θαυμάτων ἐπλούτησας, δαίμονας ἀπελαύνειν, ἀσθενοῦντας ἰᾶσθαι, νόσους ἀποδιώκειν καὶ πληρῶν τὰς αἰτήσεις, Παρθένιε ἱεράρχα, τῶν προσιόντων σοι.

Διαβάστε επίσης το Ευαγγέλιο Δευτέρας 7 Φεβρουαρίου 2022, κατά την γιορτή του Αγίου Παρθενίου, με την πληρωμή των φόρων στον Καίσαρα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.