Η Γιορτή σήμερα Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023. Γιορτή της Ορθοδοξίας: Ο Άγιος Παύλος ο Ομολογητής ο Ιερομάρτυρας και Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινούπολης. Ο Όσιος Λουκάς ο εκ Ταυρομενίου. Ο Όσιος Λεονάρδος ο Φράγκος.

Διαβάστε το Εορτολόγιο κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Ἀρεστά, Λουκᾶ, τῷ Θεῷ πράξας Λόγῳ. Τῆς εὐαρέστων ἐκθανὼν μοίρας γίνῃ.

Ο Όσιος Λουκάς ξένος προς τις μάταιες κλήσεις και επιθυμίες, καταγινόταν ήσυχα με την εργασία του και τον υπόλοιπο καιρό χρησιμοποιούσε για λογική ανάπαυση, μελέτη και αγάπη προς τον πλησίον του.

Ο όσιος Λουκάς ήταν από το Ταυρομένιο της Σικελίας και από μικρό παιδί διακρινόταν για τη ζωντανή ευσέβεια του. Από τον ιδρώτα του έδινε στους φτωχούς και πολλές φορές αγρύπνησε κοντά στα κρεβάτια δυστυχισμένων, που χωρίς οικογένεια περνούσαν την ασθένεια μέσα στη θλίψη και τη μόνωση.

Οι γονείς του θέλησαν να τον παντρέψουν, αλλά ο Λουκάς δεν δέχτηκε. Δεν περιφρονώ, έλεγε τον γάμο, αφού τόσο τον τίμησε ο Κύριος μας και η Εκκλησία.

Αλλά είναι τάχα ανάγκη να παντρευτούμε όλοι;

Υπάρχουν τόσες διακονίες προς τον πλησίον, που μπορεί να εκτελεί ο άγαμος με περισσότερη ευκολία.

Επίσης είναι υποχρεωτικό να αποκτήσει κανείς παιδιά; Και μήπως τάχα δεν είναι ιερό και ωραίο να δώσει κανείς ψωμί και να φέρει κάποια ακτίνα παρηγοριάς στις καρδιές απόρων ορφανών;

Αργότερα ο Λουκάς έγινε μοναχός και ασκήτευε σε κάποια τοποθεσία της Αίτνας. Στη συνέχεια ταξίδεψε στο Βυζάντιο, όπου υπήρχαν τόσοι θησαυροί της Εκκλησίας. Τελικά τον τράβηξε η Κόρινθος, όπου δίδασκε και οικοδομούσε με τις ευσεβείς ομιλίες του και τις πατρικές συμβουλές του. Εκεί επίσης τον βρήκε και ο ειρηνικός θάνατος του δικαίου.

Διαβάστε επίσης την προσευχή του Αγίου Κυπριανού διαλύουσα τα Μάγια.

Εορτολόγιο

  • Λεονάρδος.

6 Νοεμβρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου Λουκά του εκ Ταυρομενίου και του Αγίου Παύλου του Ομολογητού και Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινούπολης.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον βίο, τη μοναστική άσκηση και την κοίμηση του Οσίου Λουκά Ταυρομενίου.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε επίσης το Εορτολόγιο Δευτέρας 6 Νοεμβρίου 2023, κατά την γιορτή του Αγίου Παύλου του Ομολογητή και Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως.

Για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα ακολουθήστε μας στα Google News.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.