Η Γιορτή σήμερα Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022. Γιορτή της Ορθοδοξίας: Οι Άγιοι Γαλακτίων και Επιστήμη οι Μάρτυρες. Οι Άγιοι Ερμάς, Πατρόβας, Λίνος, Γάιος και Φιλόλογος οι Απόστολοι από τους Εβδομήκοντα. Ο Άγιος Σιλβάνος ο Μάρτυρας.

Διαβάστε το Εορτολόγιο κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Eις τον Eρμάν, Πατρόβαν και Γάιον. Ἑρμᾶς, Πατρόβας καὶ Γάϊος τρεῖς ἅμα, Ἀπόστολοι θνῄσκουσιν, οἷς τριὰς φίλη. Eις τον Λίνον. Καθείς, Ἰησοῦς γνώσεως θείας λίνον, Ζωγρεῖ σε, Λῖνε, καὶ μεθιστᾷ τοῦ βίου. Eις τον Φιλόλογον. Φιλόλογος φιλῶν σὲ τὸν Θεὸν Λόγον, Πληροῖ λόγους σούς, καὶ θανὼν σύνεστί σοι.

Οι Άγιοι Ερμάς, Πατρόβας, Λίνος, Γάιος και Φιλόλογος, Απόστολοι από τους Εβδομήκοντα ήταν πραγματικοί ποιμένες όλοι, του λογικού ποιμνίου της Εκκλησίας μας.

Τον Ερμά αναφέρει ο Απόστολος Παύλος στην προς Ρωμαίους επιστολή του, καθώς και τους Πατρόβα, Γάιο και Φιλόλογο. Ενώ τον Λίνο αναφέρει στη δεύτερη προς Τιμόθεον επιστολή του.

Ο Ερμάς ορίστηκε επίσκοπος στους Φιλίππους της Μακεδονίας, και σ’ αυτόν αποδίδουν ο Ωριγένης, ο Ευσέβειος, ο Ιερώνυμος και άλλοι, το γνωστό συγγραφικό έργο με τον τίτλο ο «ποιμήν». Το έργο αυτό δείχνει το βάραθρο, στο όποιο φέρει η αμαρτία και διεγείρει έντονα το αίσθημα της μετάνοιας και της μετά του Θεού ειρήνης.

Μέχρι κάποιο χρονικό διάστημα μπορούσε να το αναγνώσει κανείς μόνο στη Λατινική μετάφραση του. Κατά τον 19ο αιώνα όμως, βρέθηκε και το ελληνικό πρωτότυπο.

Ο Πατρόβας πρόσφερε σπουδαίες υπηρεσίες στην πίστη, σαν επίσκοπος Ποτιόλων στην Ιταλία.

Ο Λίνος αναδείχτηκε πρώτος επίσκοπος Ρώμης και ποίμανε την εκεί εκκλησία με πρόνοια και τόλμη, και μαρτύρησε με αποκεφαλισμό. Ήταν επίσκοπος έντεκα χρόνια και τρεις μήνες.

Ο Γάιος ποίμανε στην Έφεσο μετά τον Τιμόθεο, και ο Φιλόλογος ορίστηκε από τον απόστολο Ανδρέα επίσκοπος Σινώπης.

Διαβάστε επίσης πώς πρέπει να παίρνουμε το Αντίδωρο; Τί πρέπει να γνωρίζουμε;

Εορτολόγιο

  • Γαλακτίων, Γαλακτίωνας, Γαλάτιος, Γαλάτης, Γαλακτία, Γαλατεία, Γαλάτια.
  • Επιστήμη.
  • Λίνα, Λίνος.
  • Σιλβανός, Σιλβάνα, Σιλβανή, Σίλβια, Σίλβα.

5 Νοεμβρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Αγίων Γαλακτίωνος και Επιστήμης των Μαρτύρων και του Αγίου Λίνου Επισκόπου Ρώμης και συν αυτώ.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον συγκλονιστικό βίο, τους αγώνες και την διακονία των Αγίων Ερμά, Πατρόβα, Λινού, Γαΐου και Φιλολόγου εκ των εβδομήκοντα Αποστόλων.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Ιερά Λείψανα Αγίου Πατρόβα

Απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Πατρόβα βρίσκεται στη Μονή Κύκκου Κύπρου.

Διαβάστε επίσης το Εορτολόγιο Σαββάτου 5 Νοεμβρίου 2022, κατά την γιορτή των Αγίων Γαλακτίωνος και Επιστήμης των Μαρτύρων.

Για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα ακολουθήστε μας στα Google News.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.