Η Γιορτή σήμερα Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022. Γιορτή της Ορθοδοξίας: Ο Όσιος Ιωαννίκιος ο Μεγάλος ο εν Ολύμπω. Οι Άγιοι Νίκανδρος ο Επίσκοπος Μύρων και Ερμαίος ο Πρεσβύτερος οι Ιερομάρτυρες. Ο Άγιος Πορφύριος ο Μίμος ο προστάτης των ηθοποιών. Ο Άγιος Ιωάννης ο Βατατζής ο Βασιλέας και ελεήμονας. Ο Όσιος Γεώργιος Καρσλίδης ο Ομολογητής ο εν Δράμα.

Διαβάστε το Εορτολόγιο κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Ὁ Πορφύριος εὐστόλιστος ἐκ ξίφους, Λαμπρὰν στολισθεὶς πορφύραν ἐξ αἱμάτων.

Ο Άγιος Πορφύριος έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Αυρηλιανού (περί το 270 μ.Χ.). Καταγόταν από την Έφεσο της Μικράς Ασίας και από μικρή ηλικία είχε ανατραφεί με τους μίμους στα θέατρα. Εξασκώντας την τέχνη του μίμου συχνά κορόιδευε τις χριστιανικές συνήθειες και τελετουργίες. Αλλά η Θεία επέμβαση έφερε μία απροσδόκητη μεταβολή.

Ο Πορφύριος είχε μία κόρη την οποία έχασε από αιφνίδιο θάνατο. Η απώλειά της έφερε ένα τεράστιο πλήγμα στην καρδιά του. Άφησε το επάγγελμά του μίμου και άρχισε να περιφέρεται θρηνώντας. Η παρηγοριά στην καρδιά του ήρθε από τους κόλπους των χριστιανών, που τόσο είχε εμπαίξει. Έτσι βρίσκοντας την γαλήνη βαπτίσθηκε χριστιανός και μετά με θάρρος αποκήρυξε την ειδωλολατρική πίστη.

Ο έπαρχος όταν το έμαθε τον κάλεσε και τον πρόσταξε να ασπαστεί τα είδωλα. Ο Άγιος Πορφύριος αρνήθηκε, γι’ αυτό και αποκεφαλίστηκε.

Ο Άγιος Πορφύριος ο μίμος που εορτάζει στις 4 Νοεμβρίου δεν πρέπει να συγχέετε με τον Άγιο Πορφύριο τον μίμο που εορτάζει στις 15 Σεπτεμβρίου. Οι δύο Άγιοι είναι διαφορετικοί αφού και διαφορετικό δίστιχο έχουν και έζησαν σε διαφορετικές εποχές.

Ο Άγιος Πορφύριος ο μίμος είναι ο προστάτης των ηθοποιών.

Γνωρίζετε ποια είναι τα έθιμα της αποκριάς; Από που προέρχεται η λέξη καρνάβαλοι;

Εορτολόγιο

  • Ερμαίος, Ερμαίας.
  • Ιωαννίκιος, Ιωανίκιος, Ιωαννίκη.
  • Νίκανδρος, Νικάνδρα.
  • Πορφύριος, Πορφυρία.

4 Νοεμβρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Πορφυρίου του Μίμου και προστάτου των ηθοποιών και του Οσίου Γεωργίου Καρσλίδη του εν Δράμα.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον συγκλονιστικό βίο και το μαρτύριο του Αγίου Πορφυρίου του Μίμου.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε επίσης το Εορτολόγιο Παρασκευής 4 Νοεμβρίου 2022, κατά την γιορτή του Οσίου Γεωργίου Καρσλίδη του εν Δράμα.

Για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα ακολουθήστε μας στα Google News.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.