Η Γιορτή σήμερα Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023. Γιορτή της Ορθοδοξίας: Η Αγία Ανυσία η Οσιομάρτυς εκ Θεσσαλονίκης. Ο Άγιος Φιλέταιρος ο Μάρτυρας. Ο Όσιος Λέων ο Αρχιμανδρίτης. Ο Άγιος Γεδεών ο Νέος Οσιομάρτυρας στον Τύρναβο (Πολιούχος Τυρνάβου).

Διαβάστε το Εορτολόγιο κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Eις δεξιάν νύττουσι πλευράν καιρίως, Πλευράς Aδάμ κύημα την Aνυσίαν. Πλευρήν Aνυσίης τριακοστή έγχος ένυξεν.

Η Αγία Ανυσία, έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Διοκλητιανού (298 μ.Χ.), την ίδια περίοδο με τον Άγιο Δημήτριο. Καταγόταν από τη Θεσσαλονίκη και ήταν θυγατέρα γονέων ευσεβών και πολύ πλουσίων. Όταν πέθαναν οι γονείς της, η Ανυσία στάθηκε κυρία του εαυτού της. Ούτε τα πλούτη που κληρονόμησε τη μέθυσαν, ούτε η ορφάνια της την παρέσυρε.

Αλλά με φρόνηση και εγκράτεια, προσπαθούσε πάντα να μαθαίνει «τι εστίν ευάρεστον τω Κυρίω». Τι δηλαδή, είναι ευχάριστο και ευπρόσδεκτο στον Κύριο. Μοίρασε όλη της την περιουσία στους φτωχούς, αφιερώθηκε στον Χριστό.

Η ευσέβειά της αυτή, την έκανε γνωστή στους ειδωλολάτρες. Μια φορά λοιπόν, ενώ πήγαινε στην εκκλησία, τη συνάντησε κάποιος ειδωλολάτρης στρατιώτης.

Αφού την έπιασε βίαια, την έσυρε στους βωμούς των ειδώλων και την πίεζε να θυσιάσει στους Θεούς. Η Ανυσία ομολόγησε ότι πιστεύει στον Ένα και αληθινό Θεό, τον Ιησού Χριστό, και Αυτόν αγωνίζεται να ευχαριστεί κάθε μέρα. Ο στρατιώτης εξαγριωμένος, άρχισε να βλασφημεί το Θεό και τότε η Ανυσία τον έφτυσε στο πρόσωπο.

Ντροπιασμένος αυτός, έσυρε το σπαθί του και διαπέρασε τα πλευρά της. Έτσι η Ανυσία, πήρε το αμαράντινο στεφάνι του μαρτυρίου.

Το τίμιο σώμα της για πολλά χρόνια ήταν θαμμένο στη γη σε άγνωστο μέρος, ώσπου την 4η του μηνός Ιουλίου το 1980, διανοιγομένης της οδού 3ης Σεπτεμβρίου κοντά στο Γ’.Σ. Στρατού, ανακαλύφθηκε ο τάφος της όπου βρίσκονταν τα σεπτά λείψανά της, τα οποία με ευλάβεια ανακομίσθηκαν και κατατέθηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, επιτελώντας πλήθος ιάσεων και θαυμάτων σε όλους αυτούς που τιμούν την Αγία και την προσκυνούν με πίστη.

Γνωρίζετε γιατί την 25η Μαρτίου Καταλύεται η Νηστεία και τρώμε Μπακαλιάρο Σκορδαλιά;

Εορτολόγιο

  • Ανύσιος, Ανυσία.
  • Γεδεών.
  • Φιλέταιρος, Φιλεταίριος, Φιλεταίρης, Φιλεταίρη, Φιλεταιρία, Φιλεταίρα.

30 Δεκεμβρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Αγίας Ανυσίας της Οσιομάρτυρος εκ Θεσσαλονίκης και του Αγίου Μάρτυρα Φιλαρέτου.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον βίο της Αγίας Ανυσίας της Οσιομάρτυρος.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Ιερά Λείψανα Αγίας Ανυσίας

Μέρος των Ιερών Λειψάνων της Οσιομάρτυρος βρίσκονται στη Βασιλική του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης.

Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου της Οσίας Ανυσίας βρίσκονται στις Μονές Αναλήψεως Πρώτης Σερρών και Κύκκου Κύπρου.

Aπολυτίκιο Οσίας Ανυσίας

Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.

Οσίως ανύσασα, των αρετών την οδόν, τω Λόγω νενύμφευσαι, ω Ανυσία σεμνή, και χαίρουσα ήθλησας, αίγλη δε απαθείας, λαμπρυνθείσα Μελάνη, ήστραψας εν τω κόσμω, αρετών λαμπηδόνας, και νυν ημίν ιλεούσθε, Χριστόν τον Κύριον.

Το Απολυτίκιο της είναι το ίδιο με αυτό της Οσίας Μελάνης (γιορτή 31 Δεκεμβρίου).

Διαβάστε επίσης το Εορτολόγιο του Σαββάτου 30 Δεκεμβρίου 2023, κατά την γιορτή του Αγίου Φιλαρέτου του Μάρτυρα.

Για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα ακολουθήστε μας στα Google News.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.