Η Γιορτή σήμερα Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023. Γιορτή της Ορθοδοξίας: Η Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιερομάρτυρος Ιγνατίου του Θεοφόρου. Ο Άγιος Δημήτριος ο Χιοπολίτης. Ο Άγιος Βαρσιμαίος ο Επίσκοπος Εδέσσης ο Ομολογητής. Κυριακή της Ορθοδοξίας: Κυριακή ΙΖ Ματθαίου με την πίστη της Χαναναίας.

Διαβάστε το Εορτολόγιο κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Χάρις λέουσιν Ἰγνάτιε παμβόροις, Σοῦ σώματος λιποῦσι καὶ πιστοῖς μέρος. Τῇ ἐνάτῃ ἐπάνοδος Ἰγνατίῳ εἰκάδι τύχθη.

Ο Άγιος Ιγνάτιος ο Ιερομάρτυρας (γιορτή και 20 Δεκεμβρίου) ήταν διάδοχος των Αποστόλων και χρημάτισε δεύτερος Επίσκοπος Αντιοχείας. Υπήρξε, μαζί με τον Επίσκοπο της Εκκλησίας της Σμύρνης Πολύκαρπο, μαθητής του Ευαγγελιστή Ιωάννη του Θεολόγου.

Όταν ο Τραϊανός διέταξε διωγμό κατά των Χριστιανών (98 – 117 μ.Χ.), θαρραλέα ο Ιγνάτιος, ενώ ο βασιλιάς περνούσε από την Αντιόχεια, παρουσιάστηκε μπροστά του και υπεράσπισε τα δίκαια της Εκκλησίας και την αλήθεια της χριστιανικής πίστης.

Τότε ο Τραϊανός, διέταξε τη σύλληψη του Ιγνατίου και τη μεταφορά του στη Ρώμη. Οι χριστιανοί της Ρώμης σκόπευαν να τον απαλλάξουν από το μαρτύριο, αλλά ο Ιγνάτιος, με φλογερή δίψα προς το μαρτύριο, έγραψε σ’ αυτούς να αφήσουν να γίνει το θέλημα του Θεού.

Έτσι, την 20ή Δεκεμβρίου του έτους 107 μ.Χ., τον έριξαν στο αμφιθέατρο, όπου πεινασμένα θηρία τον κατασπάραξαν.

Μετά το φρικτό μαρτύριο του Αγίου, κάποιοι Χριστιανοί μάζεψαν από τον ιππόδρομο τα εναπομείναντα άγια λείψανά του και τα μετέφεραν με τιμές στην Αντιόχεια. Η Σύναξη αυτού ετελείτο στην Μεγάλη Εκκλησία.

Διαβάστε επίσης τι σημαίνει η ευγενική «σιωπή» του Θεού κατά τον Άγιο Νεκτάριο Αιγίνης.

Εορτολόγιο

  • Βαρσιμαίος, Βαρσάμης, Βαλσάμης, Βαρσαμία, Βαρσάμω, Βαλσάμω, Βαλσαμία.

29 Ιανουαρίου η Εκκλησία μας τιμά την Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιερομάρτυρος Ιγνατίου του Θεοφόρου, την Κυριακή ΙΖ Ματθαίου και τη μνήμη του Αγίου Δημητρίου του Χιοπολίτου.

Δείτε σε βίντεο για τον βίο, το μαρτυρικό τέλος για την πίστη του και την Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Ιερά Λείψανα Αγίου Ιγνατίου

Η Τιμία Κάρα του Αγίου βρίσκεται στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας.

Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ιγνατίου βρίσκονται στις Μονές Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους, Βαρνάκοβας Ναυπακτίας και Νταού Πεντέλης, στην Λαύρα Αγίου Αλεξάνδρου Νέβσκι Αγίας Πετρουπόλεως και στο Ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων Βενετίας.

Aπολυτίκιο Ανακομιδής Ιερών Λειψάνων Αγίου Ιγνατίου

Ήχος δ’.

Καί τρόπων μέτοχος, καί θρόνων διάδοχος, τῶν Ἀποστόλων γενόμενος, τήν πρᾶξιν εὗρες θεόπνευστε, εἰς θεωρίας ἐπίβασιν· διά τοῦτο τόν λόγον τῆς ἀληθείας ὀρθοτομῶν, καί τῇ πίστει ἐνήθλησας μέχρις αἵματος, Ἱερομάρτυς Ἰγνάτιε· Πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τάς ψυχάς ἡμῶν.

Διαβάστε επίσης το Εορτολόγιο Κυριακής 29 Ιανουαρίου 2023, κατά την γιορτή του Αγίου Βαρσιμαίου του Επισκόπου Εδέσσης του Ομολογητού.

Ἐξ ἑῴας σήμερον ἐξανατείλας, καί τήν κτίσιν ἅπασαν, καταλαμπρύνας διδαχαῖς, τῷ Μαρτυρίῳ κεκόσμηται, ὁ Θεοφόρος καί θεῖος Ἰγνάτιος.

Για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα ακολουθήστε μας στα Google News.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.