Η Γιορτή σήμερα Τετάρτη της Διακαινησίμου 27 Απριλίου 2022. Εβδομάδα Διακαινησίμου. Γιορτή της Ορθοδοξίας: Ο Άγιος Συμεών ο Αδελφόθεος και Ιερομάρτυρας. Ο Άγιος Ευλόγιος ο Λατόμος. Οι Όσιοι Απόστολος και Θεοχάρης οι αυτάδελφοι.

Ἀδελφὰ πάσχεις, Συμεών, τῷ Κυρίῳ, Ξύλῳ κρεμασθείς, ὡς ἀδελφὸς Κυρίου. Ἐν ξύλῳ ἑβδόμη Συμεὼν πάγη εἰκάδι μακρῷ.

Ο Άγιος Ιερομάρτυς Συμεών αναδείχθηκε διάδοχος του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου († 62 μ.Χ.), μετά την καταστροφή της Ιερουσαλήμ από τους Ρωμαίους, το έτος 70 μ.Χ.

Κατά τον Ηγήσιππο ήταν υιός του Κλωπά, αδελφού του Ιωσήφ, και αδελφός του Ιούδα· κατ άλλη δε εκδοχή ήταν υιός του Ιωσήφ του Μνήστορος και αδελφός του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου (γιορτή 23 Οκτωβρίου).

Ενώ επισκόπευε στην Ιερουσαλήμ, επί αυτοκράτορος Τραϊανού (98 – 117 μ.Χ.), διαβλήθηκε από τους αιρετικούς στον ύπατο Αττικό για τον αποστολικό του ζήλο. Ο Συμεών κατηγορήθηκε όχι από Χριστιανούς αιρετικούς, αλλά από Ιουδαίους.

Η κατηγορία περιελάμβανε δύο σκέλη:

  1. ότι καταγόταν από το γένος Δαβίδ και
  2. ότι ήταν Χριστιανός.

Αφού συνελήφθη, βασανίσθηκε σκληρά και στη συνέχεια οδηγήθηκε σε σταυρικό θάνατο, το έτος 107 μ.Χ., σε ηλικία εκατόν είκοσι ετών.

Στους Παρισινούς Κώδικες βρίσκεται Ακολουθία του Αγίου Συμεών, ποίημα του υμνογράφου Θεοφάνους. (Ορισμένοι Συναξαριστές περιττώς επαναλαμβάνουν τη μνήμη του και στις 18 Σεπτεμβρίου).

Γνωρίζετε τι είναι το Τάμα; Πως και Πότε πρέπει να γίνεται;

Εορτολόγιο

  • Θεοχάρης, Θεοχαρούλα, Χαρούλα.
  • Ευλόγιος, Ευλογία, Ευλογούλα.

27 Απριλίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Συμεών του Αδελφόθεου και Επισκόπου Ιεροσολύμων.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον συγκλονιστικό βίο και τα μαρτύρια του Αγίου Συμεών του Επισκόπου Ιεροσολύμων.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Aπολυτίκιο Αγίου Συμεών

Ήχος α’. Χορὸς Ἀγγελικός.

Χριστοῦ σε συγγενῆ, Συμεὼν Ἱεράρχα, καὶ Μάρτυρα στεῤῥόν, ἱερῶς εὐφημοῦμεν, τὴν πλάνην ὀλέσαντα, καὶ τὴν πίστιν τηρήσαντα· ὅθεν σήμερον, τήν παναγίαν σου μνήμην, ἑορτάζοντες, ἁμαρτημάτων τὴν λύσιν, εὐχαῖς σου λαμβάνομεν.

Διαβάστε επίσης το Ευαγγέλιο Τετάρτης της Διακαινησίμου 27 Απριλίου 2022, κατά την γιορτή του Αγίου Συμεών του Ιερομάρτυρος του Αδελφόθεου, με τους πρώτους μαθητές και τον Ιησού να καλεί τον Φίλιππο και τον Ναθαναήλ.

Ὡς ἀστέρα μέγιστον ἡ Ἐκκλησία, κεκτημένη σήμερον, τὸν θεηγόρον Συμεών, φωταγωγεῖται κραυγάζουσα· χαίροις Μαρτύρων σεπτὸν ἀκροθίνιον.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.