Η Γιορτή σήμερα Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022. Γιορτή της Ορθοδοξίας: Ο Όσιος Αλύπιος ο Κιονίτης. Ο Όσιος Νίκων ο Μετανοείτε. Ο Άγιος Στυλιανός ο Παφλαγόνας και προστάτης των βρεφών και των νηπίων. Ο Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας ο Χιοπολίτης. Ο Όσιος Νίκων ο «Μετανοεῖτε». Η Ανάμνηση των εγκαινίων του ναού του Αγίου Γεωργίου «ἐν τῷ Κυπαρίσσῳ».

Διαβάστε το Εορτολόγιο κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Γεωργίῳ μαχαίρα πρόξενον τέλους, Αὕτη δὲ τούτῳ πρόξενος καὶ τοῦ στέφους. Γεωργίου ἑκκαιεικάδι τάμεν αὐχένα χαλκός.

Ο Άγιος Γεώργιος γεννήθηκε στη Χίο. Ο πατέρας του ονομαζόταν Παρασκευάς, η δε μητέρα του Αγγερού.

Σε ηλικία 18 μηνών, ορφανός από μητέρα, παραδόθηκε από τον πατέρα του να τον αναθρέψει η μητριά του. Σε παιδική ηλικία οι γονείς, παρέδωσαν τον Γεώργιο σε κάποιο λεπτουργό, Βισσετζή ονομαζόμενο, για να του μάθει την τέχνη του.

Όταν κάποτε με το αφεντικό του ήλθε στα Ψαρά, για να φιλοτεχνήσουν το τέμπλο του ναού του Αγίου Νικολάου, ο Γεώργιος έφυγε με ορισμένους νέους στην Καβάλα. Εκεί συνελήφθη να κλέβει από έναν κήπο και παραδόθηκε στον κριτή. Για ν’ αποφύγει την τιμωρία δέχτηκε τον Ισλαμισμό, περιτμήθηκε και ονομάστηκε Αχμέτ.

Σε ηλικία 10 χρονών, επέστρεψε στη Χίο κλαίγοντας και ομολογώντας τον Χριστό. Ο πατέρας του για να τον προφυλάξει τον μετέφερε σ’ ένα κτήμα του στις Κυδωνιές.

Αργότερα, 22 χρονών, αρραβωνιάστηκε και ο αδελφός της μνηστής του, επειδή είχε μαζί του χρηματικές διαφορές, τον πρόδωσε στον Τούρκο διοικητή, ότι ενώ έγινε Μουσουλμάνος επανήλθε στον Χριστιανισμό.

Βασανίστηκε σκληρά και αφού μέσα στη φυλακή κοινώνησε των αχράντων μυστηρίων, το πρωί της 26ης Νοεμβρίου 1807 μ.Χ. του έκοψαν – με μαρτυρικό τρόπο – το κεφάλι λίγο-λίγο. Έτσι έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου, από τον αθλοθέτη Χριστό.

Γνωρίζετε ποιος ήταν ο Άγιος Ιούδας ο Θαδδαίος;

Εορτολόγιο

  • Στυλιανός, Στέλιος, Στελής, Τέλης, Τέλιος, Στέλα, Στελίτσα, Στυλιανή, Στέλλα, Στέλια, Τέλα, Τελία, Τελίτσα, Στελίνα.
  • Στέργιος, Στέργης, Στέργος, Στεργιανός, Στεργία, Στεργιανή, Στεργιούλα, Στεργιούδα.
  • Κυπαρισσία, Σίσσυ, Παρέσια, Παρεσίνα, Παρεσσία, Παρέσσα.
  • Νίκων.

26 Νοεμβρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου του Χιοπολίτου και του Οσίου Στυλιανού του εκ Παφλαγονίας.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον συγκλονιστικό βίο, την αλλαξοπιστία, την ομολογία πίστεως, το μαρτύριο και το Απολυτίκιο του Αγίου Γεωργίου του Χιοπολίτη.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Ιερά Λείψανα Αγίου Γεωργίου Χιοπολίτου

Η Τιμία Κάρα του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στο Μουσείο Μπενάκη των Αθηνών.

Aπολυτίκιο Αγίου Γεωργίου του Χιοπολίτου

Ήχος δ΄.

Ὁ Μάρτυς Γεώργιε ξίφει τὴν κάραν τμηθείς, θεόθεν δεδόξασται, ἐν οὐρανῷ καὶ ἐν γῇ, τῆς τοῦ Χίου τὸ σέμνωμα, ἄνω γὰρ ἀφθαρσίας στέφει θείῳ ἐστέφθη, κάτω δὲ θείοις ὕμνοις, παρ’ ἀνθρώπων ὑμνεῖται αὐτοῦ ταῖς ἱκεσίαις Χριστὲ ὁ Θεός, σῶσον τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Διαβάστε επίσης το Εορτολόγιο Σαββάτου 26 Νοεμβρίου 2022, κατά την γιορτή του Αγίου Στυλιανού του εκ Παφλαγονίας.

Ἔνδοξος ἐν Μάρτυσιν ὁ κλεινὸς Γεώργιος ὤφθη, τοῖς ἀρχαίοις, σὺ δ’ ἐν τοῖς νῦν, Γεώργιε νέε, ὁμώνυμε ἐκείνῳ, καὶ σύσκηνε δι’ ὅ σε τιμῶμεν ἅπαντες.

Για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα ακολουθήστε μας στα Google News.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.