Η Γιορτή σήμερα Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023. Γιορτή της Ορθοδοξίας: Ο Άγιος Φωκάς ο Ιερομάρτυρας ο Θαυματουργός και Επίσκοπος Σινώπης. Ο Άγιος Φωκάς ο κηπουρός. Οι Άγιοι Ισαάκ και Μαρτίνος οι Μάρτυρες. Οι Άγιοι Είκοσι Έξι Οσιομάρτυρες Ζωγραφίτες. Ο Όσιος Κοσμάς ο Ζωγραφίτης. Ο Άγιος Λοΐζος ο Επίσκοπος Κουτάνς.

Διαβάστε το Εορτολόγιο κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Φωκᾶ, τὸ λουτρὸν σμήγματος παντὸς δέχου. Λουτρὸν γὰρ ἦν ἀγῶνος, οὐ καθαρσίου. Εἰκάδι δευτερίῃ λουτρὸν πέφνεν ἔνδοθι Φωκᾶν.

Ο Άγιος Φωκάς καταγόταν από την Σινώπη του Ευξείνου Πόντου. Οι γονείς του Πάμφυλος (ναυπηγός στο επάγγελμα) και Μαρία μεταλαμπάδευσαν στο Φωκά από την παιδική του ηλικία τη φλόγα της αγνής πίστης τους και τη θερμή ευσέβεια τους.

Ο Φωκάς από μικρό παιδί εντρυφούσε στην ανάγνωση των Γραφών, και εκείνο που ιδιαίτερα τον διέκρινε ήταν η θερμή και ειλικρινής αγάπη που είχε προς το Θεό, αλλά και προς τους συνανθρώπους του.

Διότι οδηγό στην αγάπη του αυτή είχε πάντα τα θεόπνευστα λόγια της Αγίας Γραφής:

«Ὁ ἀγαπῶν τὸν ἀδελφὸν αὐτοῦ ἐν τῷ φωτὶ μένει,… ὁ δὲ μισῶν τὸν ἀδελφὸν αὐτοῦ ἐν τὴ σκοτία ἐστι» (Α’ επιστολή Ιωάννου, Β’ 10-11).

Εκείνος, δηλαδή, που αγαπά τον αδελφόν του, μένει μέσα στο πνευματικό και ηθικό φως. Ενώ αντίθετα, εκείνος που μισεί τον αδελφό του, μένει μέσα στο πνευματικό και ηθικό σκοτάδι.

Αναδείχθηκε Επίσκοπος Σινώπης και ευτύχησε να έχει το χάρισμα της επιτέλεσης θαυμάτων στο όνομα του Τριαδικού Θεού. Ανέπτυξε έντονη ιεραποστολική δραστηριότητα στην περιοχή της Επισκοπής του, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο σε κάποιους φανατικούς ειδωλολάτρες.

Πράγματι, ο Έπαρχος Αφρικανός, διέταξε την σύλληψή του και τον έριξαν σε καυτό λουτρό, όπου και παρέδωσε το πνεύμα του, επί των χρόνων του αυτοκράτορος Τραϊανού (98 – 117 μ.Χ.).

Γνωρίζετε τι είναι το Μέγα Απόδειπνο;

Εορτολόγιο

  • Ζωγραφιά.
  • Λουίζα, Λοΐζος.
  • Φωκάς, Φώκιος, Φώκης, Φωκία, Φωκίνα.

22 Σεπτεμβρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Φωκά του Επισκόπου Σινώπης και του Αγίου Μάρτυρος Φωκά του κηπουρού.

Ιερά Λείψανα Αγίου Φωκά Σινώπης

Μέρος της Κάρας του Αγίου Φωκά βρίσκεται στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος Αγίου Όρους.

Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Φωκά βρίσκονται στις Ιερές Μονές Σταυρονικήτα Αγίου Όρους και Παναγίας Σουμελά Βερμίου.

Aπολυτίκιο Αγίου Φωκά Ιερομάρτυρα

Ήχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.

Ἐκ βρέφους τοῦ Πνεύματος, ὀφθεῖς δοχεῖον λαμπρόν, θαυμάτων ἐπλούτησας, τὴν παρ’ αὐτοῦ δωρεάν, Φωκὰ Ἱερώτατε, ὅθεν ἱερουργήσας, τῷ Σωτήρι ὁσίως, ἔπιες ἐν ἀθλήσει, τὸ ποτήριον τούτου, ὦ πρέσβευε δεόμεθα, ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἠμῶν.

Διαβάστε επίσης το Εορτολόγιο Παρασκευής 22 Σεπτεμβρίου 2023, κατά την γιορτή του Αγίου Φωκά του Κηπουρού και θαυματουργού.

Τοῦ Εὐαγγελίου μυσταγωγός, ἱερῶν θαυμάτων, θεοδόξαστος αὐτουργός, Ἐκκλησίας στῦλος, Φωκᾶ Ἱερομάρτυς, ἐδείχθης διασώζων, τοὺς προσιόντας σοι.

Για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα ακολουθήστε μας στα Google News.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.