Η Γιορτή σήμερα Κυριακή του Τυφλού 21 Μαΐου 2023. Γιορτή της Ορθοδοξίας: Οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη οι Ισαπόστολοι οι Θεόστεπτοι Βασιλείς (Πολιούχοι Καστελόριζου). Ο Όσιος Παχώμιος ο Νέος και Οσιομάρτυρας. Ο Άγιος Κωνσταντίνος και οι υιοί αυτού Μιχαήλ και Θεόδωρος οι Πρίγκιπες και Θαυματουργοί. Κυριακή της Ορθοδοξίας: Η θεραπεία του εκ γενετής τυφλού από τον Ιησού. Κυριακή του Τυφλού.

Διαβάστε το Εορτολόγιο κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Πού πάχος εν σοι ω Παχώμι’ ευρέθη, Πόνοις ξίφει τε λεπτύναντι το βρίθον;

Ο Όσιος Παχώμιος o Οσιομάρτυρας καταγόταν από τη Μικρά Ασία και γεννήθηκε από γονείς φιλόθεους και ευσεβείς. Υπηρετώντας ως στρατιώτης στο Ρωσικό στρατό, συνελήφθηκε αιχμάλωτος από τους Τατάρους, πουλήθηκε σε κάποιον Τούρκο βυρσοδέψη, ο οποίος τον έφερε στην πατρίδα του Ουσάκι της Φιλαδελφείας.

Ο Όσιος παρέμεινε στην υπηρεσία του Τούρκου επί είκοσι επτά έτη, υπομένοντας βασανιστήρια και εξευτελισμούς και πιεζόταν καθημερινά να αλλαξοπιστήσει. Αυτός όμως παρέμενε ακλόνητος στη Χριστιανική πίστη και εξ αιτίας αυτού, αφού ο αφέντης του απηύδησε, τον άφησε ελεύθερο.

Ενώ ετοιμαζόταν να αναχωρήσει, ασθένησε, και Τούρκοι, που επωφελήθηκαν την κατάσταση αυτή, διέδωσαν ότι ο Παχώμιος εξέφρασε την επιθυμία να γίνει Μωαμεθανός, πριν πεθάνει. Όταν λοιπόν, αυτός ανέρρωσε, τον έντυσαν με τουρκικά ενδύματα και τον άφησαν ελεύθερο.

Αμέσως ο Παχώμιος αναχώρησε και μέσω Σμύρνης μετέβη στο Άγιον Όρος, στη μονή του Αγίου Παύλου, και τέθηκε υπό την προστασία ενάρετου ιερομονάχου, που ονομαζόταν Ιωσήφ.

Μετά την δωδεκαετή παραμονή στη μονή, μετοίκησε στα Καυσοκαλύβια, μιμούμενος δε τη θαυμαστή πολιτεία του Οσίου Ακακίου του Καυσοκαλυβίτου (γιορτή 12 Απριλίου) έγινε υπόδειγμα μοναχού και ήταν αγαπητός σε όλους τους αδελφούς.

Κινούμενος από θείο ζήλο, εξέφρασε την επιθυμία να μαρτυρήσει για τον Χριστό. Πράγματι, αφού επί ένα έτος δοκιμάσθηκε με διάφορους Κανόνες και παιδαγωγίες, συνοδευόμενος από τον ιερομόναχο Ιωσήφ, μετέβη στο Ουσάκι της Φιλαδελφείας, στο μέσο δε της αγοράς διεκήρυξε την πίστη του προς τον Χριστό.

Αμέσως συνελήφθη και οδηγήθηκε ενώπιον του κριτού με την κατηγορία του εξομώτου. Ο Μάρτυρας Παχώμιος με πνευματική ανδρεία αντέκρουσε τους κατηγόρους του και δήλωσε ότι ουδέποτε αρνήθηκε τον Χριστό, αλλά ήταν και θα παρέμενε πιστός στην πατρώα ευσέβεια μέχρι τέλους της ζωής του.

Κατόπιν τούτου ο κριτής διέταξε τον εγκλεισμό του στη φυλακή. Μετά τρείς ημέρες, αφού κλήθηκε και πάλι να αρνηθεί τον Χριστό και δεν το αποδέχθηκε, καταδικάσθηκε σε θάνατο και παραδόθηκε στον δήμιο. Έτσι ο Οσιομάρτυς Παχώμιος μαρτύρησε δι’ αποκεφαλισμού το 1730 μ.Χ., την Πέμπτη της Αναλήψεως.

Το ιερό λείψανό του το παρέλαβαν μετά τρείς ημέρες ευσεβείς Χριστιανοί και το ενταφίασαν με ευλάβεια. Σήμερα δε, βρίσκεται στη μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου της Πάτμου.

Τεμάχιο του ιερού τούτου λειψάνου παραχωρήθηκε στη μονή του Αγίου Παύλου του Αγίου Όρους και μετακομίσθηκε σε αυτή από την Πάτμο, με την έγκριση και ευλογία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στις 26 Ιανουαρίου 1953 μ.Χ.

Γνωρίζετε πόσα και ποιά είναι τα βιβλία της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης;

Εορτολόγιο

  • Κωνσταντίνος, Κώστας, Κωστής, Κώτσος, Κώτσαρης, Κωστάκης, Κωτσάκης, Κωστάρας, Κωστάλας, Κωσταντίνος, Κωνσταντίνα, Κωνσταντία, Κωσταντίνα, Κωστούλα, Ντίνα, Νάντια.
  • Ελένη, Έλενα, Ελεάννα, Ελεάνα, Ελίνα, Ελενίτσα, Λένα, Λενίτσα, Λένγκω, Λενιώ, Ελενιώ, Ελεωνόρα, Ελεονόρα, Ελεονώρα, Νόρα, Μαριλένα, Ελενάκι, Νίτσα, Νέλη, Έλενος.

21 Μαΐου η Εκκλησία μας τιμά την Κυριακή του Τυφλού και τη μνήμη του Αγίου Παχωμίου του Οσιομάρτυρα και των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης των Ισαποστόλων και Θεοστέπτων Βασιλέων.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον βίο, και το μαρτύριο του Οσίου Παχωμίου του Νέου του εν Φιλαδελφεία.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Ιερά Λείψανα Αγίου Παχωμίου

Τα Λείψανα του Οσίου Παχωμίου φυλάσσονται στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Πάτμου.

Μέρος των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Παχωμίου φυλάσσονται στη Σκήτη Καυσοκαλυβίων Αγίου Όρους.

Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Οσίου φυλάσσονται στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου και στη Νέα Θηβαΐδα Αγίου Όρους και στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κρημνών Ζακύνθου.

Διαβάστε επίσης το Εορτολόγιο Κυριακής του Τυφλού 21 Μαΐου 2023, κατά την γιορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης των Θεοστέπτων Βασιλέων.

Για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα ακολουθήστε μας στα Google News.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.