Η Γιορτή σήμερα Τρίτη 21 Ιουνίου 2022. Γιορτή της Ορθοδοξίας: Ο Άγιος Ιουλιανός από την Κιλικία. Ο Άγιος Νικήτας ο Νισύριος. Ο Άγιος Αφροδίσιος ο Μάρτυρας. Η Εύρεση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της Ελεούσας στην Ξυνιάδα Δομοκού.

Τιμηθεὶς Νικήτα τὸν σὸν αὐχένα ξίφει. Τέτμηκας ἐχθροῦ τὰς πανουργίας πάσας. Εἰκάδι ἀμφὶ πρώτῃ τμήθη Νικήτα κεφαλή.

Ο Άγιος Νικήτας, γεννήθηκε στην κωμόπολη Μανδράκι της Νισύρου το 1716, από πλούσιους γονείς. Ο πατέρας του ήταν δημογέροντας του νησιού, έπεσε όμως στη δυσμένεια των Τούρκων και για να αποφύγει τις τιμωρίες, εξισλαμίσθηκε με όλη του την οικογένεια και μετακόμισε στη Ρόδο. Εκεί ο μικρότερος γιος, ο Μεχμέτ, πληροφορήθηκε ότι κάποτε ήταν χριστιανός και τον έλεγαν Νικήτα.

Αμέσως μετά, σε ηλικία 14 ετών ο Νικήτας πήγε στη Νέα Μονή της Χίου όπου στον ηγούμενο εξομολογήθηκε την περίπτωσή του. Ο ηγούμενος τον παρέπεμψε στον εφησυχάζοντα πρώην Θηβών Μακάριο, ο οποίος τον μύρωσε και του έδωσε χρήσιμες συμβουλές.

Ο Νικήτας παρέμεινε στη Μονή κατηχούμενος και εκεί τον κατέλαβε ο πόθος τού μαρτυρίου και με τις συμβουλές του περίφημου ασκητή Ανθίμου Αγιοπατερίτη και την ευχή και την ευλογία των άλλων πατέρων, αναχώρησε για τη Χίο. Όταν έφθασε του ζητήθηκε από τούς Τούρκους ο κεφαλικός φόρος τον οποίο ο Νικήτας δεν μπορούσε να καταβάλλει.

Τον παρέλαβε ο υπάλληλος Τούρκος, Κριμλής ονομαζόμενος για να τον οδηγήσει στη φυλακή στη θέση Βουνάκι. Τη στιγμή εκείνη, πέρασε από εκεί κάποιος Ιερέας, Δανιήλ ονομαζόμενος, χαιρέτησε τον Νικήτα με το όνομα Μεχμέτ. Ο Κριμλής όταν το άκουσε, έμαθε περί τίνος πρόκειται και τον οδήγησε στον Αγά.

Εκεί ο Νικήτας ομολόγησε με πολύ θάρρος την πίστη του στον Χριστό. Οι Τούρκοι, με υποσχέσεις και κολακείες προσπάθησαν να συγκρατήσουν τον μάρτυρα στη θρησκεία τους. Επειδή όμως δεν μπόρεσαν να το καταφέρουν, τον υπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια, που διήρκησαν δέκα ημερόνυκτα.

Κατόπιν τον έσυραν σε κάποια άκρη της πόλης, «Κάτω Γιαλό» ονομαζόμενη, όπου οι δήμιοι τον έστησαν κάτω από το Ιβηρίτικο Μετόχι και άρχισαν πάλι με κολακείες και υποσχέσεις, μήπως μπορέσουν και τον μεταπείσουν.

Αλλά ο Άγιος απάντησε:

Χριστιανός είμαι, Νικήτας ονομάζομαι και Νικήτας θα πεθάνω.

Τότε τον αποκεφάλισε ο ίδιος ο Κριμλής στις 21 Ιουνίου 1732, σε ηλικία 17 χρονών στη Χίο. Οι Τούρκοι, για να μη πάρουν οι χριστιανοί κάτι από το Ιερό του λείψανο, αφού το άλειψαν με ακαθαρσίες το πέταξαν στη θάλασσα.

Σήμερα στη γενέτειρα του Αγίου, το Μανδράκι της Νισύρου, υψώνεται βυζαντινός ναός, πού τιμάται στη μνήμη του Αγίου Νικήτα.

Γνωρίζετε γιατί μελετάμε τους Βίους των Αγίων;

Εορτολόγιο

  • Αφροδίσιος, Αφροδισία.

21 Ιουνίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρα Νικήτα του Νισυρίου.

Δείτε σε βίντεο τον συγκλονιστικό βίο, τη μοναστική άσκηση, την ομολογία πίστεως μπροστά στον Τούρκο κριτή, τα φρικτά βασανιστήρια για 10 ημερόνυκτα, τον μαρτυρικό θάνατο, το Απολυτίκιο και τα Μεγαλυνάρια του Αγίου Νικήτα του Νισυρίου.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Ιερά Λείψανα Αγίου Νικήτα

Η Τιμία Κάρα του Αγίου βρίσκεται στην Ιερά Μονή Ιβήρων Αγίου Όρους.

Μέρος των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νικήτα βρίσκονται στον ομώνυμο Ιερό Ναό Νισύρου.

Aπολυτίκιο Αγίου Νικήτα

Ήχος δ΄. Ἀσκητικῶς προγυμνασθείς.

Ἀκαταγώνιστος ὀφθεὶς Ἀθλοφόρε, τῶν ἐκ τῆς Ἄγαρ μηχανὰς ἐτροπώσω, καὶ ἐναθλήσας ἔνδοξε στεῤῥότατα, ξίφος κατεπάλαισας, δυσμενῶν ἀοράτων, ὅθεν τὸ διάδημα, ἀνεπλέξω τῆς νίκης, ὑπὲρ ἡμῶν ἱκέτευε Χριστὸν, νέε Νικήτα τῶν πίστει τιμώντων σε.

Διαβάστε επίσης το Ευαγγέλιο Τρίτης 21 Ιουνίου 2022, κατά την γιορτή του Αγίου Νικήτα του Ιερομάρτυρα του Νισυρίου, με το δέντρο που αναγνωρίζεται από τους καρπούς του και ποτέ δε σας γνώρισα.

Νίκης διαδήματι κατ’ ἐχθρῶν, ἐστέφθης Νικήτα, φερωνύμως παρὰ Χριστοῦ, καὶ νῦν σὺν Μαρτύρων τοῖς δήμοις Ἀθλοφόρε, γηθόμενος ἀφράστως, Αὐτῷ παρίσταται.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.