Η Γιορτή σήμερα Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022. Γιορτή της Ορθοδοξίας: Ο Άγιος Μεθόδιος ο Ιερομάρτυρας και Επίσκοπος Πατάρων. Ο Άγιος Νικόλαος ο Καβάσιλας. Ο Όσιος Κάλλιστος ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης.

Ἁγίων συμμέτοχος σαφῶς ἐγένου. Ζωὴν βιώσας Νικόλαε ἁγίαν. Νικολέω θεοῖο φέρτατον κῦδος ᾄσμασιν ὕδω.

Ο Άγιος Νικόλαος ο Καβάσιλας, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1322 μ.Χ. και ήταν ανεψιός του Νείλου Καβάσιλα, ο οποίος χρημάτισε Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης. Το πατρικό του επώνυμο ήταν Χαμαετός, κράτησε όμως το μητρικό επώνυμο Καβάσιλας προφανώς λόγω της ισχυρής παρουσίας του Θείου του.

Έκανε λαμπρές σπουδές ρητορικής, Θεολογίας, φιλοσοφίας και φυσικών επιστημών στη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη. Για ένα διάστημα διετέλεσε σύμβουλος του Κατακουζινού ο οποίος στα τελευταία χρόνια της ζωής του, εκάρη μοναχός και διέμενε στην περιώνυμη Μονή των Μαγγάνων.

Ο Άγιος ασπάσθηκε τις απόψεις και ιδέες του Γρηγορίου Παλαμά για τον ανατολικό μυστικισμό και το ησυχαστικό πνεύμα. Υπήρξε πολυγραφότατος και πληθωρικός συγγραφέας αξιολογότατων Θεολογικών, ερμηνευτικών, λειτουργικών, ασκητικών και διδακτικών έργων, ως και περίφημων πανηγυρικών λόγων, επιστολών, επιγραμμάτων και κειμένων πολιτικού και κοινωνικού περιεχομένου.

Μετά από πολλές περιπέτειες για τις απόψεις του περί ορθοδόξου μοναχισμού και δη κατά των Βαρλαάμ και Ακινδύνου, εκοιμήθη ειρηνικά λίγο μετά το 1391 μ.Χ.. Η Αγιοκατάταξη του έγινε στις 19 Ιουλίου του 1983 μ.Χ.

Γνωρίζετε πώς προέκυψε η φράση «Μη μου άπτου».

Εορτολόγιο

  • Κάλλιστος, Κάλιστος.
  • Μεθόδιος.
  • Έκτορας.

20 Ιουνίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Νικόλαου του Καβάσιλα.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον συγκλονιστικό βίο, τα συγγράμματα, η κοίμηση και το Απολυτίκιο του Αγίου Νικολάου του Καβάσιλα.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Aπολυτίκιο Αγίου Νικόλαου Καβάσιλα

Ήχος δ´. Ταχὺ προκατάλαβε.

Ὡς θεῖος διδάσκαλος, καὶ ὑποφήτης σοφός, δογμάτων τῆς πίστεως, καὶ ἀρετῶν ἱερῶν, Νικόλαε Ὅσιε, ἔλαμψας ἐν τῷ κόσμῳ, διὰ βίου καὶ λόγου. Ὅθεν Θεσσαλονίκη, τῇ σῇ δόξῃ καυχάται, καὶ πόθῳ ἑορτάζει, τὴν πάνσεπτον μνήμην σου.

Διαβάστε επίσης το Ευαγγέλιο Δευτέρας 20 Ιουνίου 2022, κατά την γιορτή του Αγίου Νικόλαου του Καβάσιλα, με τις μέριμνες, άγχος και ζητάτε, ερευνάτε, χτυπάτε τη θύρα.

Λόγῳ καὶ σοφία πνευματικῇ, λαμπρῶς διαπρεπῶν, ὡς τῷ βίῳ διαπρεπής, διδάσκαλος θεῖος, τῆς Ἐκκλησίας ὤφθης, Νικόλαε παμμάκαρ, Ἀγγέλων σύσκηνε.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.