Η Γιορτή σήμερα Πέμπτη 19 Μαΐου 2022. Γιορτή της Ορθοδοξίας: Ο Άγιος Πατρίκιος ο Επίσκοπος Προύσας και οι συν αυτώ Μάρτυρες Ακάκιος, Μένανδρος και Πολύαινος. Οι 13 Οσιομάρτυρες και Ομολογητές Μοναχοί Ιωάννης, Κόνων, Ιερεμίας, Μάρκος, Κύριλλος, Θεόκτιστος, Βαρνάβας, Μάξιμος, Θεόγνωστος, Ιωσήφ, Γεννάδιος, Γεράσιμος και Γερμανός της Ιεράς Μονής Καντάρας Κύπρου καέντες από τους λατινόδοξους Φράγγους. Ο Όσιος Μέμνων ο Θαυματουργός. Η Μνήμη Γενοκτονίας των Ποντίων.

Eις τον Πατρίκιον. Ἐφεῦρε Πατρίκιος ἐκτμηθεὶς κλέος, Ὑπὲρ κλέος πᾶν γηΐνων πατρικίων.

Ο Άγιος Πατρίκιος με τις άριστες θεολογικές του γνώσεις, αλλά και τη θερμή του πίστη, ανεδείχθει σε επίσκοπος Προύσσης.

Η θέση αυτή για τον Πατρίκιο υπήρξε πνευματικό φρούριο για την υπεράσπιση του Ευαγγελίου και ορμητήριο για την πάταξη της ειδωλολατρικής πλάνης. Στην αποστολική του αυτή εργασία δε θέλησε να είναι μόνος. Είχε μαζί του και τρεις πρόθυμους συνεργάτες, τον Ακάκιο, το Μένανδρο και τον Πολύαινο.

Μαζί τους ο Πατρίκιος έφερε στη χριστιανική πίστη πολλούς ειδωλολάτρες. Αυτό, όμως, καταγγέλθηκε στον άρχοντα Ιουλιανό τον Υπατικό, και αμέσως συνελήφθησαν. Ο άρχοντας με φιλοσοφικές συζητήσεις προσπάθησε να πείσει τον Πατρίκιο ότι ο Χριστός δεν είναι Θεός.

Ο Πατρίκιος, με τη ρητορική δεινότητα και την άριστη θεολογική κατάρτιση που διέθετε, ανέτρεψε το ένα μετά το άλλο τα επιχειρήματα του Ιουλιανού.

Αυτός, βλέποντας την ιδεολογική συντριβή του από το χριστιανό διδάσκαλο, διέταξε και αποκεφάλισαν τον Πατρίκιο με τους τρεις συνεργάτες του.

Γνωρίζετε γιατί μελετάμε τους Βίους των Αγίων;

Εορτολόγιο

  • Αγαμέμνων, Μέμνων, Μεμνία.
  • Θεόγνωστος, Θεογνώστης, Θεογνώσιος, Θεογνωσία.
  • Θεόκτιστος.
  • Μαγδαληνή, Μάγδα, Μαγδούλα, Μαγδαλένα, Μαγδαλένια, Μαγδαλή, Μαγδάλω.
  • Μαριλένα.
  • Μένανδρος.
  • Πατρίκιος, Πάτρικ, Πατρίκος, Πατρίκης, Πατρίτσιος, Πατρίτσης, Πατρικία, Πατρίκα, Πατριτσία, Πατρίτσα.

19 Μαΐου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρα Πατρικίου του Επισκόπου Προύσης.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον συγκλονιστικό βίο, τη σύλληψη για την πίστη, το μαρτύριο και το Απολυτίκιο του Αγίου Πατρικίου του Επισκόπου Προύσης και των συν αυτώ Μαρτύρων.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Aπολυτίκιο Αγίου Νικολάου

Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.

Τετράς θεοφόρητος, Ἱεραρχῶν ἱερῶν, Τριάδα τὴν ἂκτιστον, κατ’ ἐναντίον ἐχθρῶν, πανσόφως ἐκήρυξε, Πατρίκιος ὁ τῆς Προύσης, θεηγόρος ποιμάντωρ, Ἀκάκιος σὺν Μενάνδρῳ, καὶ Πολύαινος ἃμα· διὸ καὶ ὡς ἀθλήσαντες, δόξης ἠξιώθησαν.

Διαβάστε επίσης το Ευαγγέλιο Πέμπτης 19 Μαΐου 2022, κατά την γιορτή του Αγίου Ιερομάρτυρα Πατρικίου, με τον Ιησού που είναι το φως του κόσμου.

Ἐννεακαιδεκάτῃ τάμε Πατρίκιον ξίφος ὀξὺ.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.