Η Γιορτή σήμερα Πέμπτη 16 Μαΐου 2024. Γιορτή της Ορθοδοξίας: Ο Όσιος Θεόδωρος ο Ηγιασμένος. Ο Άγιος Νικόλαος ο Α' ο κρυφός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Οι Άγιοι Ισαάκιος, Συμεών και Βαχθισόης. Ο Άγιος Βουκασίνος.

Διαβάστε το Εορτολόγιο κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Δῶρόν σε θεῖον Θεόδωρε δεικνύει. Ἐν Ἁγίοις Ἅγιος ἡγιασμένε. Τῇ δέγε ἑνδεκάτῃ Θεόδωρος ἀφίπτατο γαίης.

Ο Άγιος Θεόδωρος ο Ηγιασμένος, καταγόταν από την Αίγυπτο και γεννήθηκε από γονείς πλούσιους. Ο Όσιος Θεόδωρος άκμασε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορος Ιουλιανού του Παραβάτου (361 – 363 μ.Χ.).

Τα πλούτη των γονέων του δε στάθηκαν ικανά να εμποδίσουν τον Ιερό πόθο του Θεοδώρου να γίνει μαθητής του μεγάλου αθλητή της ερήμου Παχωμίου. Αν και νεαρός στην ηλικία, είχε αξιοθαύμαστη εγκράτεια και φρόνηση, ώστε ο Παχώμιος να τον έχει σε μεγάλη υπόληψη.

Εκείνο, όμως, που διέκρινε κανείς ιδιαίτερα στο Θεόδωρο, ήταν οι πολλές του γνώσεις στα Ιερά γράμματα. Ήταν δεινός μελετητής της Αγίας Γραφής, καθώς και παλαιοτέρων συγγραμμάτων σοφών Πατέρων.

Ο Παχώμιος, βλέποντας την ικανότητα του Θεοδώρου, ότι ήταν «δυνατός εν ταις γραφαίς» (Πράξεις Αποστόλων, ΙΗ’ 24), δηλαδή, δυνατός στη γνώση και την ερμηνεία των Γραφών, όρισε να διδάσκει τους υπόλοιπους αδελφούς του μοναστηριού.

Στην αρχή μερικοί από αυτούς αντέδρασαν, διότι δεν ήθελαν να τους μορφώνει ένα παιδί, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν. Η ικανότητα, όμως, του Θεοδώρου, θεμελιωμένη σε ταπεινό φρόνημα, κατάφερε να πείσει όλη την αδελφότητα να τον ακούει πρόθυμα.

Μάλιστα, μετά από χρόνια, ομόφωνα τον εξέλεξαν ηγούμενο της Μονής, και πάντα τους υπενθύμιζε το θεόπνευστο λόγο της Αγίας Γραφής, «ταις έντολάς αυτού μελέτα δια παντός. Και η επιθυμία της σοφίας σου δοθήσεταί σοι» (Σοφία Σειράχ, ΣΤ’ 37).

Δηλαδή, τις εντολές του Κυρίου να μελετάς πάντοτε και η σοφία που επιθυμείς, θα σου δοθεί. Το Μάιο του 367 πέθανε, και δίκαια του δόθηκε ο τιμητικός τίτλος του ηγιασμένου.

Γνωρίζετε πόσα χρόνια χρειάζεται να περάσουν για να κάνουμε εκταφή των αγαπημένων μας;

Εορτολόγιο

  • Βαχθισόης.
  • Βουκασίνος.
  • Ισαάκ, Ισαάκιος.

16 Μαΐου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Νικολάου του κρυφού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως και του Οσίου Θεόδωρου του Ηγιασμένου.

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τον Όρθρο και την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία του Αγίου Θεόδωρου του Ηγιασμένου από τον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα Κέρκυρας, Πέμπτη 16 Μαΐου 2024 07.50 το πρωί.

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Aπολυτίκιο Αγίου Θεόδωρου του Ηγιασμένου

Ήχος γ’. Θείας πίστεως.

Δῶρον πέφηνας, ἁγιωσύνης, τὸν πανάγιον, δοξάσας Λόγον, ἠγιασμένε θεόφρον Θεόδωρε, ὅθεν βλυστάνεις ἐκ θείας χρηστότητας, ἁγιασμὸν ἀληθῆ τοὶς βοώσι σοι. Πάτερ Ὅσιε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

Διαβάστε επίσης το Εορτολόγιο Πέμπτης 16 Μαΐου 2024, κατά την γιορτή του Αγίου Νικολάου του κρυφού Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης.

Ἐν οἴκω Θεοῦ, ὡς φοίνιξ σύ ἐξήνθησας, καρπούς τε αὐτῷ, ἀρετῶν προσενήνοχας, διὰ τῆς ἀσκήσεως, τῆς ἀρίστης Πάτερ Θεόδωρε· ὅθεν καὶ μακαρίζῃ νῦν, ὡς τῶν Ἀσωμάτων ἰσοστάσιος.

Για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα ακολουθήστε μας στα Google News.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.