Η Γιορτή σήμερα Τρίτη 16 Απριλίου 2024. Γιορτή της Ορθοδοξίας: Οι Αγίες Αγάπη, Ειρήνη και Χιονία οι Μάρτυρες. Ο Όσιος Αμφιλόχιος Μακρής της Ιεράς Νήσου Πάτμου. Ο Άγιος Μιχαήλ ο Βουρλιώτης. Ο Άγιος Λεωνίδης και οι Αγίες Χάρισσα, Νίκη, Γαλήνη, Καλλίδα, Νουνεχία, Βασίλισσα και Θεοδώρα. Ε Εβδομάδα Νηστειών.

Διαβάστε το Εορτολόγιο κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Κόλποις θαλάσσης ἐκδοθεὶς Λεωνίδης. Φθάνει κολυμβῶν Ἀβραὰμ κόλπων ἄχρι. Θάλασσαν ἡ Χάρισσα φρίττειν οὐκ ἔχω, Ἥτις θάλασσαν προξενεῖ μοι χαρίτων. Βυθῷ Γαληνὴ καὶ Νίκη βεβλημέναι, Νίκην ἐφεῦρον καὶ γαλήνην ἐκ σάλου.

Ο Άγιος Λεωνίδης, ο «Μέγας πρόμαχος Επιδαύρου» όπως αποκαλείται, στο απολυτίκιο του και οι Αγίες αυτές γυναίκες, έζησαν στα χρόνια του βασιλιά Δεκίου (249 – 251 μ.Χ.), και κατάγονταν από την Πελοπόννησο.

Συνελήφθησαν κατά τις ήμερες της Ανάστασης του Κυρίου στην Τροιζηνία της Πελοποννήσου, και οδηγήθηκαν στον ηγεμόνα της Κορίνθου Βενούστο. Οι Μάρτυρες έμειναν αμετακίνητοι στην πίστη τους και ο ηγεμόνας διέταξε να ξεσχίσουν τον Λεωνίδη και κατόπιν, αυτόν μαζί με όλες τις γυναίκες να τους ρίξουν στη θάλασσα.

Στο δρόμο για το μαρτύριο όλες μαζί έψαλλαν διάφορους ψαλμούς και κατόπιν αφού όλες τις έδεσαν με πέτρες τις έριξαν στη θάλασσα, μαζί με τον Λεωνίδη. Έτσι έλαβαν τα αμάραντα στεφάνια του μαρτυρίου, μια ήμερα προ του Αγίου Πάσχα δηλαδή το Μεγάλο Σάββατο.

Το 1833 μ.Χ. ο ιερεύς Νικόλαος Νάτσουλης, έκτισε ναό προς τιμήν και δόξα του Αγίου Λεωνίδη.

Το 1916 μ.Χ. μετά από συνεχή όνειρα, ευσεβείς κάτοικοι της Επιδαύρου, καλούντο να «εύρουν κρυμμένον θησαυρόν» κάτω από τα θεμέλια των ερειπίων του ιερού ναού της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Όταν, επί τέλους έσκαψαν στο σημείο που είχε υποδειχτεί, κατ΄ αρχήν βρήκαν ιερή εικόνα της Παναγίας και κατόπιν σε βάθος 70 εκατοστών, αποκαλύφτηκαν επτά σκελετοί που όπως αποδείχτηκε ανήκαν σε γυναίκες.

Συγχρόνως, παρουσιάστηκε και πέτρινη πλάκα η οποία αφού μετακινήθηκε αποκάλυψε ανδρικό σκελετό ο οποίος μαρτυρούσε ότι ο άνθρωπος αυτός είχε υποστεί στραγγαλισμό ενώ ευωδία αναδυόταν εκ του τάφου.

Γνωρίζετε τι είναι το Τάμα; Πως και Πότε πρέπει να γίνεται;

Εορτολόγιο

  • Αγάπιος, Αγάπη.
  • Βασίλισσα.
  • Γαληνός, Γαλήνη.
  • Ειρήνη.
  • Λεωνίδας, Λεωνιδία.
  • Νίκη.
  • Καλλίς, Κάλλι, Καλίς, Κάλι, Καλλίδα, Καλλία, Καλίδα, Καλία.
  • Χαρίσσα.
  • Χιονία, Χιονούλα, Χιονίτσα, Χιονάτη.

16 Απριλίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Αγίων Αγάπης Ειρήνης και Χιονίας των Μαρτύρων, του Αγίου Μιχαήλ του Βουρλιώτη και των Αγίων Μαρτύρων Λεωνίδου, Βασιλίσσης, Γαλήνης, Θεοδώρας, Καλλίδος, Νίκης, Νουνεχίας και Χαριέσσης.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον βίο και το μαρτύριο του Αγίου Λεωνίδου και των συν αυτώ Αγίων Μαρτύρων, Βασιλίσσης, Γαλήνης (ή Γαληνής), Θεοδώρας, Καλλίδος, Νίκης, Νουνεχίας, Χαριέσσης (ή Χαρίσσης).

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε επίσης το Εορτολόγιο Τρίτης 16 Απριλίου 2024, κατά την γιορτή του Αγίου Νεομάρτυρα Μιχαήλ του Βουρλιώτη.

Βυθὸς θαλάσσης λαμβάνει τὴν Καλλίδα, Κάλλους ἐρῶσαν ψυχεραστοῦ Κυρίου. Εὑροῦσα κέρδος ἐκ βυθοῦ σωτηρίαν. Τὸ νουνεχές σου δεικνύεις, Νουνεχία. Γαστὴρ θαλάσσης λαμβάνει κόρας δύο, Λίχνην φυγούσας, δυσσεβείας γαστέρα.

Για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα ακολουθήστε μας στα Google News.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.