Η Γιορτή σήμερα Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022. Γιορτή της Ορθοδοξίας: Ο Άγιος Εύπλος ο Διάκονος και Μεγαλομάρτυρας. Ο Άγιος Νήφων ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Η Ανάμνηση του Θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα.

Ἐκ τῆς στολῆς μέν, σεπτὸς Εὖπλος Λευΐτης. Ἐκ τῆς τομῆς δέ, στερρὸς ὄντως ὁπλίτης. Πλήγη ἑνδεκάτῃ ξίφει Εὖπλος κοπήεντι.

Ο Άγιος Εύπλος ο Διάκονος και Μεγαλομάρτυρας έζησε στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ., όταν αυτοκράτορας ήταν ο Διοκλητιανός.

Γεννήθηκε στην Κατάνη της Σικελίας, όπου ήταν και διάκονος της εκεί Εκκλησίας. Θερμός κήρυκας του Ευαγγελίου ο Εύπλος, προσπαθούσε να στερεώσει την πίστη των διωκόμενων χριστιανών και τους προέτρεπε να προτιμούν τα πιο φρικτά μαρτύρια παρά να αρνηθούν το Χριστό.

Διότι «εἰ ὑπομένομεν, καὶ συμβασιλεύσομεν εἰ ἀρνούμεθα. Κακεῖνος ἀρνήσεται ἠμᾶς» (Β’ προς Τιμόθεον, 6 12). Εάν, δηλαδή, δείχνουμε υπομονή, τότε και θα βασιλεύσουμε μαζί μ’ αυτόν (το Χριστό). Εάν, όμως, Τον αρνούμαστε, και Εκείνος θα μας αρνηθεί.

Οι ειδωλολάτρες, βλέποντας αυτή τη δραστηριότητα του Εύπλου, τον κατήγγειλαν στον Έπαρχο Καλβισιανό. Αυτός προσπάθησε με συζήτηση να πείσει τον Εύπλο ότι ήταν μωρία να πιστεύει στον Τριαδικό Θεό και έπρεπε το συντομότερο να Τον αρνηθεί.

Ο Εύπλος ακαταμάχητος συζητητής, διέλυσε ένα προς ένα όλα τα επιχειρήματα του έπαρχου. Ο Καλβισιανός, αφού είδε ότι δεν τα έβγαζε πέρα με τον Εύπλο, διέταξε και του έσχισαν τις σάρκες με σιδερένια νύχια. Κατόπιν του έσπασαν τις κνήμες με σφυριά και στο τέλος τον αποκεφάλισαν.

Ενώ ο Εύπλος εξακολουθούσε να μην αρνείται το Χριστό, μέχρι και την τελευταία του πνοή.

Γνωρίζετε τι είναι ο Παρακλητικός Κανών;

Εορτολόγιο

  • Εύπλους, Εύπλος, Εύπλοος.

11 Αυγούστου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Εύπλου.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον βίο, την κύρηξη του Ευαγγελίου, η διακονία, το μαρτύριο και το Απολυτίκιο του Αγίου Εύπλου.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Ιερά Λείψανα Αγίου Εύπλου

Μέρος της Τιμίας Κάρας και μία κνήμη του Αγίου βρίσκονται στην Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου.

Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Εύπλου βρίσκονται στις Μονές Δοχειαρίου και Παντοκράτορος Αγίου Όρους.

Τμήμα της δεξιάς χειρός του Αγίου Εύπλου βρίσκεται στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέας Μεσημβρίας.

Aπολυτίκιο Αγίου Εύπλου

Ήχος δ’. Ταχὺ προκατάβαλε.

Ὡς θεῖος διάκονος, τῆς Ἐκκλησίας Χριστοῦ, ὁσίως διήγαγες, τὰ πρὸς Θεὸν καὶ πιστῶς, καὶ ἤθλησας ἄριστα, σὺ γὰρ ἐν τῷ πελάγει, τῶν ποικίλων ἀγώνων, εὔπλοος ἀνεδείχθης, παμμακάριστε Εὖπλε. Καὶ νῦν πρὸς λιμένας ἠμᾶς, θείους κυβέρνησαν.

Διαβάστε επίσης το Ευαγγέλιο Πέμπτης 11 Αυγούστου 2022, κατά την γιορτή του Αγίου Εύπλου του Μεγαλομάρτυρα, με την τρίτη πρόρρηση του θανάτου και της ανάστασής του και το αίτημα της μητέρας των γιων του Ζεβεδαίου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.