Η Γιορτή σήμερα Κυριακή 1 Μαΐου 2022. Αντιπάσχα. Γιορτή της Ορθοδοξίας: Ο Άγιος Θωμάς ο Απόστολος (Β Κυριακή από το Πάσχα). Ο Προφήτης Ιερεμίας. Ο Άγιος Πανάρετος ο Αρχιεπίσκοπος Πάφου. Η Οσία Ισιδώρα η δια Χριστόν Σαλή. Ο Άγιος Φιλόσοφος ο Μάρτυρας. Η Η Αγία Ταμάρα η Μεγάλη βασίλισσα της Γεωργίας. Κυριακή του Θωμά.
Eκ γης απέπτη προς μελισσώνας πόλου, Mέλισσα χρηστών πράξεων Iσιδώρα.
Στην Ταβέννη (νησί του ποταμού Νείλου) όπου ο Άγιος Παχώμιος ίδρυσε μοναστήρι στις αρχές του 4ου αιώνα, υπήρχε ένα γυναικείο μοναστήρι με τετρακόσιες περίπου μοναχές, απέναντι από το ανδρικό. Σ’ αυτό ζούσε μια παρθένα, που ονομαζόταν Ισιδώρα. Αυτή για το Χριστό υποκρινόταν τη χαζή, ταπείνωνε τον εαυτό της και αυτοεξευτελιζόταν.
Στα Γεροντικά. αναφέρεται, ότι ο Όσιος Πιτυρούν (γιορτή 29 Νοεμβρίου) πληροφορήθηκε από τον Κύριο για την αρετή της Οσίας Ισιδώρας. Παρουσιάστηκε άγγελος Κυρίου στον άγιο Πιτηρούν, που ήταν δοκιμότατος και ενάρετος αναχωρητής και του λέγει:
«Γιατί έχεις μεγάλην ιδέα για τα κατορθώματά σου, ότι είσαι ευλαβής και ότι κάθεσαι σε τέτοιο τόπος; Θέλεις να δεις γυναίκα περισσότερο ευλαβή από σένα; Πήγαινε στο γυναικείο μοναστήρι των Ταβεννησιωτών (οι μοναχοί από το όνομα του νησιού ονομαζόταν έτσι) και εκεί θα βρεις μια μοναχή που έχει στέμμα πάνω στην κεφαλή της∙ εκείνη είναι πολύ καλύτερη από σένα. Διότι αν και υπηρετεί τόσον πλήθος και εξυπηρετεί όλες με διαφορετικό τρόπο κάθε μια, ποτέ δεν άφησε το νου της ν’ απομακρυνθεί από το Θεό, αν και όλες την αποστρέφονται∙ ενώ εσύ κάθεσαι εδώ και με τη σκέψη σου φαντάζεται τις πολιτείες, εσύ που δεν είδες ποτέ κόσμο».
Αμέσως ο Μέγας Πιτηρούν ξεκίνησε και πήγε στην Ταβέννη και παρακαλούσε με τους διδασκάλους να τον περάσουν στο γυναικείο μοναστήρι.
Επειδή λοιπόν οι Πατέρες του είχαν εκτίμηση κι εμπιστοσύνη διότι είχε γεράσει στην άσκηση, τον πέρασαν στην αντικρινή όχθη του ποταμού και τον οδήγησαν στο μοναστήρι. Και αφού έκαναν τις συνηθισμένες ευχές, ο μέγας Πιτηρούν ζήτησε να συγκεντρωθούν όλες οι μοναχές. Όταν ήλθαν αυτές, ο Όσιος Πιτυρούν δεν διέκρινε σε καμία φωτοστέφανο, όπως είχε από τον Θεό επιβεβαιωθεί ότι θα έχει η Οσία Ισιδώρα.
Τότε ζήτησε να πληροφορηθεί εάν υπήρχε άλλη μοναχή στη μονή. Αναφέρθηκε λοιπόν στον Άγιο ότι υπήρχε μία σαλή. Ο Όσιος Πιτυρούν παρακάλεσε να κληθεί και η σαλή. Κατά την είσοδο της Οσίας Ισιδώρας, ο Όσιος Πιτυρούν διέκρινε το φωτοστέφανο επί της κεφαλής αυτής και έτσι αποκαλύφθηκε ότι η Οσία Ισιδώρα υποκρινόταν την σαλή και τούτο για την αγάπη του Χριστού.
Η Οσία Ισιδώρα, αφού ασκήτεψε θεοφιλώς σε μονή της Αιγύπτου, κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 365 μ.Χ.
Γνωρίζετε ποιες ήταν οι Μυροφόρες Γυναίκες; Τι Γιορτάζουμε την Κυριακή των Μυροφόρων;
Εορτολόγιο
- Ιερεμίας.
- Πανάρετος, Παναρέτη.
- Ισιδώρα, Δώρα.
- Τάμαρα, Ταμάρα.
- Φιλόσοφος, Φιλοσοφία, Φιλοσοφή, Σοφός, Σοφή.
- Θωμάς, Θωμαή, Τόμας.
1 Μαΐου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Αγίας Ισιδώρας της δια Χριστόν σαλής.
Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον ασκητικό βίο και το φωτοστέφανο της Οσίας Ισιδώρας.
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube
Aπολυτίκιο Οσίας Ισιδώρας
Ήχος γ’. Τὴν ὡραιότητα.
Τὴν ὡραιότητα Χριστοῦ ποθήσασα, Μῆτερ τρισόλβιε, ὁδὸν τὴν σύντομον, τὴν ὁδηγούσαν πρὸς Αὐτόν, προείλου τὴν ταπείνωσιν, ὅθεν σε ἀνέδειξε, μοναζόντων διδάσκαλον, ἄκρον τε ὑπόδειγμα, τῆς Αὐτοῦ ἐκμιμήσεως, διὸ χαρμονικῶς σοι βοῶμεν, χαῖρε, ὢ Ἰσιδώρα παμμακάριστε.
Διαβάστε επίσης το Ευαγγέλιο Κυριακής 1 Μαΐου 2022, κατά την γιορτή της Αγίας Ισιδώρας, με την εμφάνιση του Ιησού στους μαθητές, τον Ιησού και τον Θωμά και τον σκοπό της γραφής του Ευαγγελίου.
Σὸς βίος λαμπρὸν μονασταῖς, Ἰσιδώρα, δῶρον ἐκ Θεοῦ ταπεινοὺς προτιμῶντος. Σίμβλον ἄμβροτον κρύφα Ἰσιδώρα ἐπλάκη.
Καλό μήνα και καλή Πρωτομαγιά σε όλους.
Προσθήκη σχολίου