Η αυτάρκεια σε πρώτες ύλες ανέρχεται στο ποσοστό του 20%, με εισαγωγές σε προϊόντα και πρώτες ύλες μηνιαίως να υπερβαίνουν τα 3,5 δισ. σε αξία.

Ορατό κίνδυνο για ελλείψεις προϊόντων από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σε όλους τους τομείς, εξαιτίας των ελέγχων κεφαλαίων που έχουν επιβληθεί, βλέπει η βιομηχανία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» με την εισαγωγή σε αργούς ρυθμούς και την απουσία των πρώτων υλών δυσκολεύει η παραγωγική διαδικασία.

Αν και οι τροποποιήσεις με τη χαλάρωση των capital controls έχουν βελτιώσει την κατάσταση, δεν έχουν φέρει ανάσα στις εισαγωγές πρώτων υλών, οι οποίες γίνονται με σχετικά αργούς ρυθμούς και οι επιχειρηματίες δηλώνουν ότι ήδη η ζημιά υφίσταται.

Η αυτάρκεια της Ελλάδας σε πρώτες ύλες ανέρχεται στο ποσοστό του 20%, με εισαγωγές σε προϊόντα και πρώτες ύλες μηνιαίως να υπερβαίνουν τα 3,5 δισ. σε αξία. Με την αύξηση του ορίου έγκρισης πληρωμών για εισαγωγές από το εξωτερικό στα 100.000 ευρώ υπολογίζεται ότι η αξία των εισαγωγών που πραγματοποιείται κάθε ημέρα φτάνει τα 20 εκατ., από τα 14 εκατ. που ήταν πριν τις αλλαγές. Με αυτούς τους ρυθμούς, η αξία των εισαγωγών φτάνει το μήνα περίπου μισό δισεκατομμύριο.

Τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Τροφίμων δείχνουν ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη και στον δικό τους τομέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, ως και τις 23 Ιουλίου είχαν εγκριθεί πληρωμές για εισαγωγές τροφίμων που αντιστοιχούν στο 7% του αριθμού και το 10,5% των αιτημάτων που είχαν υποβληθεί, όπως αναφέρει το άρθρο του «Βήματος». Με τα 2/3 των τροφίμων να εισάγονται, δεν αποκλείεται και από τον Αύγουστο να καταγραφούν οι πρώτες ελλείψεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

«Υπάρχει κίνδυνος να μείνουμε χωρίς ψωμί τον Αύγουστο», λένε οι παράγοντες της συγκεκριμένης αγοράς στην εφημερίδα, υπογραμμίζοντας ότι το 75-80% του σιταριού για αλευροποίηση και παραγωγή ψωμιού εισάγεται στην Ελλάδα.

 

Sgourou Stauroula

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.