15 Αυγούστου: Τιμήθηκε το ολοκαύτωμα χωριού, που έκαψαν τον Δεκαπενταύγουστο του 1944. Του π. Ηλία Μάκου. 77 χρόνια πριν, 15 Αυγούστου 1944 - 15 Αυγούστου 2021, τη μέρα του Δεκαπενταύγουστου, οι Γερμανοί εισέβαλαν χωριό Κεράσοβο Πωγωνίου, έχοντας στο πλευρό τους Αλβανούς πολιτοφύλακες, εκτέλεσαν 28 άτομα, τα περισσότερα σε μια σπηλιά, και έκαψαν το χωριό.

Η λιτή εκδήλωση περιλάμβανε δοξολογία στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, καθώς και τρισάγια τόσο στον τόπο της σπηλιάς, όπου έγιναν δολοφονίες, όσο και στο μνημείο πεσόντων χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κονίτσης Ανδρέου.

ολοκαύτωμα χωριού Κεράσοβο μνήμη

Στεφάνια κατέθεσαν οι βουλευτές της Ν.Δ. Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος εκφώνησε και τον πανηγυρικό της ημέρας, και Μαρία Κεφαλά, δήμαρχος Κώστας Καψάλης, ο πρώην υπουργός Αντώνης Φούσας κ. ά.

ολοκαύτωμα χωριού Κεράσοβο κατάθεση στεφάνου

Κάθε γωνιά ελληνικής γης είναι και ένα μαρτύριο και μια μαρτυρία. Με αίμα υπογεγραμμένα.

Δεν ήταν οφθαλμαπάτη. Δεν ήταν χίμαιρα. Δεν ήταν ουτοπία. Ήταν χειροπιαστή πραγματικότητα η θυσία.

Όταν ως ρεύμα ασυγκράτητου χειμάρρου οι εχθροί ορμούσαν και αφάνιζαν ό,τι έβρισκαν στο διάβα τους, οι γενναίοι Έλληνες αντιστέκονταν, έστω και αν γνώριζαν ότι θα πεθάνουν.

Μπορεί και ένας μικρόσωμος, αλλά πιστός Δαβίδ, ένα Έθνος ολιγάριθμο, όπως η Ελλάδα, το οποίο, όμως, καταφεύγει στο Θεό και βρίσκεται υπό την προστασία του, να ορθώσει το ανάστημά του σε οποιοδήποτε υπερφίαλο και αλαζόνα Γολιάθ, που επιτίθεται πάνοπλος.

πάτερ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.