Τιμήθηκε από την Μητρόπολη Ιωαννίνων ο διάσημος κλαρινίστας Πέτρος Λούκας-Χαλκιάς. Του π. Ηλία Μάκου. Μία ωραία πρωτοβουλία ανέλαβε η Μητρόπολη Ιωαννίνων, από αυτές, που συμβάλλουν όχι μόνο στη διατήρηση, αλλά και στην αναζωογόνηση της Ηπειρώτικης Δημοτικής Παράδοσης.

Σε μια σεμνή εκδήλωση, ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Ιωαννίνων π. Θωμάς Ανδρέου, ένας κληρικός με ήθος και γνώση, απέδωσε, εκ μέρους του Μητροπολίτου Ιωαννίνων Μαξίμου, τιμητική διάκριση στον γνωστό κλαρινίστα Πέτρο Λούκα-Χαλκιά, που η φήμη του έχει εξαπλωθεί και εκτός Ελλάδας.

Συγκεκριμένα ο διάσημος κλαρινίστας παρέλαβε έναν πάπυρο, συνοδευόμενο με μετάλλιο, από τον π. Θωμά, ο οποίος γνωρίζει να αξιολογεί και να σέβεται τα παραδοσιακά ακούσματα και στα πλαίσια αυτά τον χαρακτήρισε “πατριάρχη” της δημοτικής μουσικής, απηχώντας και τις γνώμες πολλών, αφού ο Πέτρο-Λούκας Χαλκιάς ξέρει να αγγίζει και να χαϊδεύει με το κλαρίνο του τις ανθρώπινες ψυχές και να τις κάνει όχι μόνο να νοσταλγούν, αλλά και να προσδοκούν και να αναθαρρούν…

Και ακολούθησε συναυλία, με τη συμμετοχή και του Πέτρου Λούκα-Χαλκιά, από το επίλεκτο Ηπειρωτικό Ensemble, που αποτελεί μια δομή, υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Ιωαννίνων, η οποία στοχεύει να συγκεντρώσει τους ταλαντούχους νέους μουσικούς της πόλης, αλλά και των ευρύτερων περιοχών της Ηπείρου.

Καλλιτεχνικός διευθυντής είναι ο διεθνής λαουτίστας Βασίλης Κώστας και τον πλαισιώνουν στο κλαρίνο και το λαούτο, ο Θανάσης Βόλλας και ο Νεκτάριος Παπαγεωργίου. Παρέχει ευκαιρίες για συστηματική μελέτη της μουσικής της Ηπείρου, σεμινάρια με καταξιωμένους μουσικούς/καθηγητές του εξωτερικού και εσωτερικού, αλλά και τη δυνατότητα διεκδίκησης υποτροφίας για περαιτέρω σπουδές σε καλοκαιρινό πρόγραμμα του Berklee College of Music της Βοστώνης. Πρόκειται για μια αλληλεπίδραση με καταξιωμένους μουσικούς, που στοχεύει να δώσει νέα ερεθίσματα, επιρροές και κυρίως δυνατά κίνητρα στα μέλη του ensemble.

Το ταξίδι στην παράδοση και στον πολιτισμό δεν είναι μόνο μια ματιά στο παρελθόν, αλλά είναι και ένα σίγουρο βήμα για το παρόν και το μέλλον. Και αυτό το παραδοσιακό και πολιτισμικό ταξίδι, όταν εκφράζεται με κύρος και δύναμη, ενσυνείδητα είναι άμεσο και πρακτικό και τονώνει τη ζωή ποικιλότροπα.

π ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.