Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα προβλέπονται συγκεκριμένες δραστηριότητες στους Ιερούς Βράχους των Μετεώρων.

Στο Προεδρικό Διάταγμα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

Απαγορεύεται η πτήση αερόστατου, drones, αερόπλοιων – ζέπελιν, οι αγώνες µε µοτοσυκλέτες, η κατασκήνωση, το κυνήγι κ.α.. Απαγορεύει εξειδικευμένα αθλήματα αναρρίχησης, σχοινοβασίας και ελεύθερης πτώσης ανθρώπων, σε συγκεκριμένους βράχους που βρίσκονται µοναστήρια ή αρχαιολογικά κατάλοιπα. Το άρθρο 3 αφορά όλους τους βράχους όπου επιτρέπεται η εκτέλεση των προαναφερθέντων αθληµάτων της αναρρίχησης, σχοινοβασίας και ελεύθερης πτώσης ανθρώπων, µε την προϋπόθεση της µη όχλησης των µοναζόντων και των επισκεπτών των Ιερών Μονών Μετεώρων.

Ειδικότερα στους βράχους αυτούς δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση βατήρων ή άλλων βοηθητικών µέσων ως σταθερού σηµείου πτώσης, καθώς και η χρήση κρουστικών µηχανηµάτων για τη διάνοιξη οπών τοποθέτησης βυσµάτων, διότι προκαλούν βλάβες στους βράχους. Αυτό το άρθρο συνδυάζεται µε το επόµενο άρθρο 4 στο οποίο προβλέπεται η χαρτογράφηση της περιοχής µετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγµατος, προκειµένου να καθοριστούν επακριβώς οι αναρριχητικές διαδροµές.

Το άρθρο 5 αφορά στις επαγγελµατικές δραστηριότητες εντός του ιερού χώρου (εµπορία ειδών λαϊκής τέχνης και ενθυµίων, και των τροχοφόρων καντινών εµπορίας τροφίµων και αναψυκτικών). Οι εν λόγω δραστηριότητες προβλέπεται να συνεχιστούν σε χώρο που θα επιλεγεί µε τη συνεργασία του Δ. Καλαµπάκας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων, ενώ θα τεθούν προδιαγραφές ως προς τη µορφή και τον τρόπο λειτουργίας τους.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.