Η διευθύνουσα του ΕΟΠΠΕΠ κατηγορείται ότι παραμονές Δεκαπενταύγουστου πέταξε εικόνες της Παναγίας στο καλάθι των αχρήστων, ενώ προσπάθησε να αφαιρέσει σταυρό από τον λαιμό υπαλλήλου της ρωτώντας τη: «Θα σε σώσει αυτό που φοράς στο λαιμό σου;».

Έφτασε μάλιστα στο σημείο να αποκαλέσει «παπαριές» τις θρησκευτικές εικόνες να και ζητάει από το προσωπικό του Οργανισμού να αποχωριστεί τα θρησκευτικά σύμβολα που έχει εντός του εργασιακού χώρου. Η ίδια, πάντως, όλα αυτά τα αρνείται.

Το χρονικό

Τετάρτη, 9 Αυγούστου

H διευθύνουσα σύμβουλος του ΕΟΠΠΕΠ, Οργανισμού που υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας, Ελένη Γιαννακοπούλου εκδίδει την απόφασή της για μετακίνηση και του γραφείου της προϊσταμένης Διεύθυνσης Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών από τον 2ο όροφο του κτιρίου στο ισόγειο, όπως όριζε η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού που είχε ληφθεί στις 27/7.

Η διευθύνουσα σύμβουλος μετακινεί την προϊσταμένη χωρίς την μεταφορά του αρχείου της, όπως αναφέρεται στο περιεχόμενο της καταγγελίας της.

Πέμπτη 10 Αυγούστου

Η διευθύνουσα σύμβουλος επισκέπτεται το γραφείο Τμήματος/Διεύθυνσης Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών με σκοπό να επιληφθεί της μετακόμισης, όπως αναφέρει στην καταγγελία της η προϊσταμένη της εν λόγω Διεύθυνσης.Σύμφωνα πάντα με το περιεχόμενο της καταγγελίας, φτάνοντας στο γραφείο εργασίας της πρώην προϊσταμένης, η οποία βρισκόταν σε άδεια, άρχισε να ελέγχει τα έγγραφα που βρίσκονταν πάνω στο γραφείο.

Τα κείμενα των καταγγελιών σοκάρουν

«Θα σε σώσει ο σταυρός που φοράς;»

Τα όσα ακολουθούν στο περιεχόμενο της καταγγελίας ακούγονται απίστευτα, αλλά διατυπώνονται επωνύμως και ενυπογράφως από δύο υπαλλήλους:

«Τη στιγμή που διαπίστωσε την ύπαρξη της ιερής εικόνας της Παναγίας Θεοτόκου πάνω στο γραφείο της, την άρπαξε και την πέταξε σε καλάθι σκουπιδιών, λέγοντας ότι εδώ είναι υπηρεσία και δεν επιτρέπονται εικόνες στα γραφεία. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς το μέρος μου και μόλις διαπίστωσε ότι φέρω σταυρό στο λαιμό μου φώναξε:

Τι είναι αυτά που φοράς;

άρπαξε τον σταυρό που φορούσα, ρωτώντας με αν νομίζω ότι θα με σώσει αυτό που φορώ.
Συνεχίζοντας προχώρησε στο γραφείο εργασίας μου, λέγοντας να μαζέψω τις εικόνες από δω μέσα (τις οποίες αποκάλεσε “παπαριές”) αναφερόμενη στις μικρές εικόνες που έχω πάνω στο γραφείο εργασίας μου, ότι εδώ είναι υπηρεσία και δεν επιτρέπονται».

Σύμφωνα με την καταγγελία της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, η διευθύνουσα σύμβουλος την απείλησε ότι θα την οδηγήσει στο Δ.Σ. με το ερώτημα της απόλυσης χωρίς να εξηγήσει τον λόγο και ότι:

Μου το φυλά ως απάντηση στην έκπληξη που της έκανα, διότι της έστειλα έγγραφη διαμαρτυρία κατά της εντολής της να αφήσω τα καθήκοντα της προϊσταμένης και να μεταβώ στο ισόγειο για να αναπληρώνω την υπάλληλο πρωτοκόλλου (μολονότι υπήρχε άλλη κατάλληλη υπάλληλος), γεγονός που συνιστούσε δυσμενή μεταβολή των όρων εργασίας μου.

Και συνεχίζει στην καταγγελία της: «Αυτό που με συγκλόνισε βαθύτατα ήταν η στάση και η εντολή σχετικά με τις ιερές εικόνες και τα θρησκευτικά σύμβολα της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης, καθόσον έπληξε το θρησκευτικό μου συναίσθημα. Από καμία διάταξη νόμου ή κανονισμού δεν υποχρεούμαι να αποκρύπτω στον χώρο της εργασίας μου ότι είμαι μέλος της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού, ούτε υποχρεούμαι να ανέχομαι μέσα στον χώρο της εργασίας μου την προσβολή ιερών αντικειμένων της Εκκλησίας όπου ανήκω.

Έχω το δικαίωμα, όπως κάθε κάτοικος αυτής της χώρας ασχέτως θρησκεύματος, να φέρω πάνω μου θρησκευτικά σύμβολα της πίστης μου και να τα ‘χω στη θέση εργασίας μου εφόσον δεν κωλύουν την εκτέλεση των υπηρεσιών μου (τέτοιο ζήτημα άλλωστε ουδείς προϊστάμενος μου έθεσε μέχρι σήμερα).

Καμία επίσης ιεραρχική εξουσία δεν χορηγεί σε κανέναν προϊστάμενο το δικαίωμα να καταφέρεται με έργα ή λόγια εναντίον της θρησκευτικής πίστης, να προσβάλει ή να απαγορεύει θρησκευτικά σύμβολα-αντικείμενα που ανήκουν σε οποιονδήποτε εργαζόμενο του Οργανισμού».

Καταλήγει στην καταγγελία της προς τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ΕΟΠΠΕΠ Βασίλη Δαγδιλέλη, τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, τον υφυπουργό Δημήτρη Μπαξεβανάκη και τον γενικό γραμματέα Θρησκευμάτων Γιώργο Καλαντζή:

Με αφορμή το ανωτέρω εξαιρετικά οδυνηρό για μένα περιστατικό, ζητάω να μου απαντήσετε στην παρούσα αίτηση-αναφορά μου αν το Διοικητικό Συμβούλιο συμφωνεί με την εντολή της διευθύνουσας συμβούλου και αν απαγορεύει στους υπαλλήλους του Οργανισμού να φέρουν θρησκευτικά σύμβολα της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού, είτε πάνω τους είτε στο γραφείο εργασίας τους.

Η δεύτερη καταγγελία

Όπως ήταν επόμενο, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών ενημέρωσε την υπάλληλο από το γραφείο της οποίας φέρεται να πετάχτηκε η εικόνα της Παναγίας στον κάλαθο των αχρήστων. Η υπάλληλος με επιστολή της διαμαρτυρήθηκε προς τον πρόεδρο Βασίλη Δαγδιλέλη και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. του Οργανισμού δηλώνοντας:

Δικαιολογημένα θιγμένη από το περιστατικό αλλά και από την υπηρεσιακή αυτή εντολή, η οποία αμφισβητεί την θρησκευτική μου ελευθερία ως πολίτη και εργαζόμενης.

Ολόκληρη η επιστολή

Υπηρεσιακή εντολή αφαίρεσης θρησκευτικών συμβόλων – αντικειμένων ιδιοκτησίας μου από τον χώρο εργασίας μου

«Ενημερώθηκα από τη συνάδελφό μου στις 10.8.2017 καθώς τελώ σε κανονική άδεια, τόσο για τη ρίψη από τη διευθύνουσα σύμβουλο κ. Ελένη Γιαννακοπούλου στα σκουπίδια την εικόνα της Παναγίας που έχω τοποθετημένη στο γραφείο της εργασίας μου, όσο για την εντολή της διευθύνουσας συμβούλου να μην υπάρχουν ιερές εικόνες στα γραφεία μας, επειδή πρόκειται για δημόσιο οργανισμό.

Αισθάνομαι την ανάγκη να εξηγήσω το αυτονόητο, ότι η ιερή εικόνα βρίσκεται πάνω στο γραφείο εργασίας μου, φυσικά δεν εμποδίζει την παροχή υπηρεσιών μου και να δηλώσω ότι αισθάνομαι δικαιολογημένα θιγμένη από το περιστατικό, αλλά και από την υπηρεσιακή αυτή εντολή, η οποία αμφισβητεί τη θρησκευτική μου ελευθερία ως πολίτη και εργαζόμενης».

Από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ (έντυπο 27/08)

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (8)
 1. Πατήρ Εωσφόριος 5 χρόνια πριν

  Μην τολμήσει να βάλει χέρι όμως και στους Σατανιστές, διότι την πάτησε καθώς εμείς έχουμε διασυνδέσεις σε κάθε βαθμίδα της κοινωνίας και ισχυρούς δεσμούς με την Ελίτ! Εγώ είμαι Σατανιστής και έχω την κάρτα μέλους της Church of Satan. Η Εκκλησία του Σατανά ιδρύθηκε το 1966 από τον Anton Szandor LaVey. Δουλεύω σε δημόσια υπηρεσία και επιθυμώ να φοράω στο λαιμό μου την Ανάποδη Πεντάλφα με το Baphomet. Είναι ένα θρησκευτικό σύμβολο που δεν ενοχλεί κανέναν. Συμφωνώ ότι το να τοποθετούμε θρησκευτικά σύμβολα στους τοίχους των δημόσιων υπηρεσιών είναι καραγκιοζιλίκι, καθώς οι εικόνες και τα αγάλματα με θρησκευτικές φιγούρες προορίζονται για τους Ναούς και για τον Προσωπικό μας Χώρο, το σπίτι μας, το γραφείο μας, το αυτοκίνητο, κτλ. Όμως έχουν όλοι κάθε δικαίωμα να φοράνε ότι σύμβολο επιθυμούν επάνω τους! Στο σπίτι, στο λαιμό και στα ρούχα σου μπορείς να έχεις ότι σύμβολο επιθυμείς. Πρέπει να απαγορέψουν λοιπόν όλες τις θρησκευτικές εικόνες στις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά να υπάρχει η απόλυτη ελευθερία να φοράει κανείς κάποιο διακριτικό δαχτυλίδι ή κάποιο καλαίσθητο μενταγιόν της θρησκείας του. Η λέξη κλειδί είναι η Διακριτικότητα! Για παράδειγμα οι Σατανιστές δε φοράμε ανάποδους σταυρούς σε δημόσιο χώρο, διότι θα πρόσβαλε τους χριστιανούς, αλλά και γιατί δε μας εκφράζει απόλυτα καθώς δεν είναι το κεντρικό μας σύμβολο! Το κεντρικό σύμβολο του Σατανισμού που αποτελεί και τη σημαία του, είναι το Ανάποδο Πεντάλφα που μέσα του περιέχει το κεφάλι ενός Τράγου και γύρω από τον κύκλο γράφει στα εβραϊκά τη φράση Leviathan. Φοράμε λοιπόν ένα μικρό Baphomet Pentagram, αυτό μας αντιπροσωπεύει με διακριτικό τρόπο χωρίς να προσβάλει τους άλλους ανθρώπους και τους συναδέλφους! Μια από τις θέσεις του Σατανισμού είναι ο διαχωρισμός της κάθε Εκκλησίας από το Κράτος, καθώς επίσης να φορολογηθεί πλήρως κάθε Εκκλησία και κάθε Θρησκευτική Οργάνωση! Ας γίνει λοιπόν ο διαχωρισμός άμεσα, διότι ήδη ζούμε σε ένα Κοσμικό Κράτος, κι όχι σε Θεοκρατικό. Τα Κοσμικά Κράτη προοδεύουν συνεχώς, ενώ τα Θρησκευτικά ζούνε μέσα στο μεσαίωνα και στην καταπίεση της έκφρασης, της σκέψης και των ελευθεριών, αυτό που παρατηρούμε δηλαδή στα περισσότερα Ισλαμικά Κράτη!

  ΑπάντησηΆκυρο
  • Vasso Tsiora 5 χρόνια πριν

   Και θες να σε παρουμε στα σοβαρα ρε καραγκιοζη που υπογραφεις με το ονομα πατηρ Εωσφοριος;

   ΑπάντησηΆκυρο
   • Πατήρ Εωσφόριος 5 χρόνια πριν

    Κυρία Βασιλική Τσιώρα, εγώ δε θα χρησιμοποιούσα το αληθινό μου όνομα και την αληθινή μου φωτογραφία για να γράψω ή να απαντήσω σε σχόλια. Συγχαρητήρια, μόλις μας έχετε δώσει όλα τα στοιχεία σας. Καλή τύχη από εδώ και πέρα!

    ΑπάντησηΆκυρο
    • Εκκλησία Online 5 χρόνια πριν

     Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας, η διεύθυνση IP σας και τα λοιπά στοιχεία κατά την αποστολή του σχολίου σας έχουν αποθηκευθεί και θα παραχωρηθούν στις αρμόδιες αρχές σε περίπτωση νομικής εμπλοκής.

     ΑπάντησηΆκυρο
    • Vasso Tsiora 5 χρόνια πριν

     παντα χρησιμοποιω τα αληθινα μου στοιχεια, γιατι δε φοβαμαι τιποτα (βλεπεις ομορφια μου, ζητω απο το Χριστω και λαμβανω την προστασια του)….. εσυ ομως που εισαι για τα πανυγηρια, προφανως και δεν εχεις τα κοτσια να μιλησεις με το αληθινο σου ονομα…..

     ΑπάντησηΆκυρο
    • Uncle Chuck 5 χρόνια πριν

     Βρε ρουφα τ αυγο σου.. Κοτοπουλο με κρανος.. Μην σου τραβηξει η γυναικα καμια μηνυση για απειλη και κλαιγεσαι κ συ μετα οπως ο βρωμυλος ο “παστιτσιος” κο**νε ρεζιλι της κοινωνιας

     ΑπάντησηΆκυρο
  • ΒΙΚΥ 5 χρόνια πριν

   ΤΙ ΛΕΣ ΒΡΕ ΗΛ**ΙΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ 5 ΑΛΦΑ. ΝΑ ΣΟΥ ΔΩΣΩ 5 ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ 5 ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΚΑ. ΤΡΕΧΑ ΝΑ ΤΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΧΕ**ΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ. ΤΡΕΧΑ ΤΡΕΧΑ ΚΑΙ ΕΛΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΝΤΑ ΝΤΑ.

   ΑπάντησηΆκυρο
 2. Alex Féannon 5 χρόνια πριν

  Σας ευχαριστώ πολύ που κάνατε τον κόπο να παραθέσετε όλες τις λεπτομέρειες, είναι κάτι που σας τιμά ιδιαίτερα. Είναι απαράδεκτο να συμβαίνουν αυτά στις μέρες μας. Η ακρότητα είναι, και πρέπει να είναι, καταδικαστέα απ’ όποια πλευρά κι αν προέρχεται. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για κάποιον εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας. Ντροπή!

  ΑπάντησηΆκυρο

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.